Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:12, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Jeśli chodzi o truskawki to polecam odmianę Honeoye .Z doświadczenia teściów , którzy uprawiali truskawki na większą skalę od lat
A przetestowali mnóstwo wynalazków,to stara poczciwa odmiana okazała się najlepsza.Owoc smaczny do jedzenia i do przetwórstwa.

Warta jest grzechu, bo bardzo wcześnie owocuje. Jeśli się ma ciut większy płachetek ziemi, to warto posadzić kilka odmian owocujących w różnym czasie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:19, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu mam do Ciebie pytanko ..
Wiem , że przycinasz swoje hortensje bukietowe wyżej.

Ja też swoje rok temu przycięłam wyżej i byłam zadowolona,bo kwiaty były mniejsze i się nie pokładały.
I w tym roku również tak przycięłam z tym, że oczko wyżej wczoraj Darcia mi napisała, że przy takim cięciu kwiaty będą duże a nie mniejsze,hmm

Powiedz mi czy ty też przycinasz w następnym roku też oczko wyżej czy jak ?

Zobacz u mnie foto, właśnie wrzuciłam

Oglądałam hortensje u Ciebie. Moim zdaniem wyglądają OK. Wielkość kwiatu uzależniona jest od ilości potasu w glebie i nawożenia. Hortensje są bardzo żarłoczne. Podczas cięcia usuwam też te drobniutkie gałązki. To na nich zwykle pojawiają się mniejsze kwiaty. Oczek nie liczę. Tnę "na oko".
Nigdy nie cięłam hortensji bardzo nisko. Nie miałam też (poza Annabellą) problemów z pokładaniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 13:36, 18 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Oglądałam hortensje u Ciebie. Moim zdaniem wyglądają OK. Wielkość kwiatu uzależniona jest od ilości potasu w glebie i nawożenia. Hortensje są bardzo żarłoczne. Podczas cięcia usuwam też te drobniutkie gałązki. To na nich zwykle pojawiają się mniejsze kwiaty. Oczek nie liczę. Tnę "na oko".
Nigdy nie cięłam hortensji bardzo nisko. Nie miałam też (poza Annabellą) problemów z pokładaniem.

W takim razie zostawię je w spokoju
Dzięki za pomoc
Judith 13:42, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Jeśli chodzi o truskawki to polecam odmianę Honeoye .Z doświadczenia teściów , którzy uprawiali truskawki na większą skalę od lat
A przetestowali mnóstwo wynalazków,to stara poczciwa odmiana okazała się najlepsza.Owoc smaczny do jedzenia i do przetwórstwa.

Tak!
Gruszka_na_w... 13:42, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

W takim razie zostawię je w spokoju
Dzięki za pomoc

Wkleiłam jeszcze u Ciebie zdjęcia z cięcia i późniejszego kwitnienia w sezonie.
Judith 13:47, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu mam do Ciebie pytanko ..
Wiem , że przycinasz swoje hortensje bukietowe wyżej.

Ja też swoje rok temu przycięłam wyżej i byłam zadowolona,bo kwiaty były mniejsze i się nie pokładały.
I w tym roku również tak przycięłam z tym, że oczko wyżej wczoraj Darcia mi napisała, że przy takim cięciu kwiaty będą duże a nie mniejsze,hmm

Powiedz mi czy ty też przycinasz w następnym roku też oczko wyżej czy jak ?

Zobacz u mnie foto, właśnie wrzuciłam

Wiola, wprawdzie pytanie nie do mnie, ale się wypowiem .
Mam doświadczenie z przycinaniem zarówno nisko, jak i wyżej - nie odnotowałam żadnych różnic w wielkości kwiatów. Jedynie cieniutkie gałązki przycinam zawsze bardzo nisko.
Wiolka5_7 13:53, 18 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wkleiłam jeszcze u Ciebie zdjęcia z cięcia i późniejszego kwitnienia w sezonie.

Widziałam ,jeszcze raz dziękuję
Wiolka5_7 13:56, 18 lut 2022

Judith napisał(a)

Wiola, wprawdzie pytanie nie do mnie, ale się wypowiem .
Mam doświadczenie z przycinaniem zarówno nisko, jak i wyżej - nie odnotowałam żadnych różnic w wielkości kwiatów. Jedynie cieniutkie gałązki przycinam zawsze bardzo nisko.

No patrz co inna osoba to inne doświadczenia
U siebie widziałam różnice, stąd wątpliwości
Cieniutkie gałązki też wycinam całkowicie.

Dzięki za opinię
Martka 15:04, 18 lut 2022

Dyskusje ciekawe i przetaczają się na tym wątku w tempie zawrotnym Dziewczyny, nie planowałam miejsca na truskawki, nie chciałam w to wchodzić, bo miejsca brak. Zostałam poproszona, by "spytać te moje forumowe siostry" o te kwestie, a tu bardzo obfita i konkretna wymiana przy okazji refleksja nad trwałością naszych kubków smakowych Ando, uśmiałam się z tego sypania Oraz takiego smaku mi narobił ten temat, że postanowiłam i ja spróbować!
Anda 17:28, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

No patrz co inna osoba to inne doświadczenia
U siebie widziałam różnice, stąd wątpliwości
Cieniutkie gałązki też wycinam całkowicie.

Dzięki za opinię

Muszę potwierdzić, że niskie cięcie to mocny i długi przyrost, a wysokie cięcie to cieńszy i słabszy przyrost. Ta zasada dotyczy ogólnie krzewów, nie tylko hortensji. Wpływ mają tu oczywiście nawozy i ilość wody, ale jeśli nie karmi się roślin nadmiernie, to taka jest zasada przy krzewach i drzewach. W czasie suszy każda roślina ma słabszy przyrost.
Cięta przeze mnie Limelight też miała małe lub duże kwiaty w zależności od wysokości cięcia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies