Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Ewik 18:21, 19 lut 2022

Nadrobiłam, ciekawe dyskusje ogrodowo - zyciowe sie wywiązały . U nas pogoda koszmarna , że psy nawet nie miały ochoty wychodzić .
TAR 21:21, 19 lut 2022

Ewik napisał(a)
Nadrobiłam, ciekawe dyskusje ogrodowo - zyciowe sie wywiązały . U nas pogoda koszmarna , że psy nawet nie miały ochoty wychodzić .

u mnie to samo, patrzyly jak na wariata, musialam zastosowac przekupstwo i male oszustwo.
tulucy 23:19, 19 lut 2022

U mnie odwrotnie, piesa na dworze super, a w domu hałas wiatru doprowadzał ją do trzęsiawki z nerwów. Jak przy burzy czy w sylwestra.
Gruszka_na_w... 12:52, 22 lut 2022

Nadeszły paczki z ogrodniczymi rękawicami i z dużą przyjemnością kontynuuję dalsze wycinki traw. Odciski na dłoniach poszły w zapomnienie. Angielskie rękawice są ciepłe, ale nie powodują potliwości dłoni. Świetnie się sprawdza miękka wyściółka na wewnętrznej powierzchni.
Tnę miskanty na drobniejsze kawałki i ściółkuję nimi międzyrzędzia poletka truskawek. Nadwyżki ścinków wykorzystam do rozluźnienia gleby w warzywniku.
Czekam na bezwietrzna pogodę, żeby zrobić pierwszy oprysk miedzianem drzewek i krzewów owocowych. Zwykle opryskuję też krzaczki róż. Temperatury są odpowiednie, powyżej 5 stopni.
Następny będzie oprysk Promonalem. Tu chętnych do oprysku będzie więcej, bo oprócz drzewek w sadzie trzeba opryskać świerki, kaliny, kosodrzewiny i profilaktycznie cisy.
Zamówiłam też rękawice polecane przez Tarcię. Wykorzystam je do prac ziemnych. Są cieńsze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 12:56, 22 lut 2022

Ja również przetestowałam już Magarowe rękawiczki - odczucia mam podobne do Twoich, a dodatkowo jeszcze to, że - pomimo zbierania zagrabionych mokrych liści - nie przemokły!
Mirka 13:02, 22 lut 2022

Gratuluję wygranej Haniu
Agatorek 14:53, 22 lut 2022

Mirka napisał(a)
Gratuluję wygranej Haniu

Jakiej wygranej?
Agatorek 14:59, 22 lut 2022

Aaa, już wiem

Haniu, serdecznie Ci gratuluję . Twoje trawy robią wrażenie, jak i cały ogród
Tess 16:19, 22 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Następny będzie oprysk Promonalem. Tu chętnych do oprysku będzie więcej, bo oprócz drzewek w sadzie trzeba opryskać świerki, kaliny, kosodrzewiny i profilaktycznie cisy.

Promanal kupiłaś teraz? Bo nigdzie nie ma. Wycofany, czy jak?
Roocika 17:07, 22 lut 2022

Czyli już miedzian niedługo? Chce użyć na czeremchę i ozdobne jabłonki (o ile żyją w ogóle). U nas dziś śnieg spadł...znowu...