Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:38, 18 lut 2022

Martka napisał(a)

Haniu, na szczęście w pewnym momencie przestajemy mieć pomysły Stabilizacja - to brzmi wdzięcznie

Och, nie tak do końca. Może już dominuje w moim życiu i czasem nawet nazbyt się panoszy, ale taką maleńką furteczkę dla nutki szaleństwa jednak zostawiam. Czasem lubię zaskoczyć samą siebie.
Nie przewiduję już jednak rewolucji. Zostawiam ją młodszym. Rewolucje wymagają sporego wysiłku, a siły już muszę dawkować racjonalnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:41, 18 lut 2022

Kokesz napisał(a)
Kiedyś kupiłam na straganie mega smaczne truskawki. Owoce były nieduże, z wyglądu przeciętne ale smak pamiętam do dziś. Były przepyszne Do dziś żałuję, że nie zostawiłam pestek do wysiania.
Kupowałam je w połowie lipca więc musiała to być jakaś późniejsza odmiana. Nigdy już nie trafiłam na tak pyszne truskawki.

Już zupełnie nie trafiam na smaki ze swojego dzieciństwa. Za wiele biotechnologii i zbyt wiele chemii i w rolnictwie i w hodowli.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:42, 18 lut 2022

Judith napisał(a)
Senga Sengana rośnie ładna i duża, ale raczej jest do przetworów. Przy jedzeniu z krzaczków nie zachwyca...

Sprawdza się w przetworach, bo ma mniej wilgoci w sobie, ale taka nagrzana w słońcu, prawie czarna, smakuje akuratnie.
Judith 12:47, 18 lut 2022

Haniu, w ogóle wszystkie te najmniejsze, zapomniane - dowolnej odmiany - są najlepsze i najsłodsze . Pomijane przy wypatrywaniu największych okazów mają szansę nabrać wigoru .
Anda 13:01, 18 lut 2022

To, że truskawki i inne owoce kiedyś były lepsze, mówiła już moja babcia 30 lat temu. Ja teraz też uważam, że nie ma już takich czereśni, jak kiedyś… Jednak może to wcale nie jest wina nowoczesnych odmian i nawozów, a raczej naszych starzejących się kubków smakowych? Po 40stce wszystko zaczyna się przecież powoli sypać

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 13:04, 18 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sprawdza się w przetworach, bo ma mniej wilgoci w sobie, ale taka nagrzana w słońcu, prawie czarna, smakuje akuratnie.

dla mnie senga ma duzo wilgoci i szybko sie psuje i jej w przetworach nie uzywalam ale i tak to najlepsza truskawka do pożarcia od razu

dobrze piszesz kwestia naslonecznienia, ilosci slonca przy dojrzewaniu i podlewania
Wiolka5_7 13:05, 18 lut 2022

Jeśli chodzi o truskawki to polecam odmianę Honeoye .Z doświadczenia teściów , którzy uprawiali truskawki na większą skalę od lat
A przetestowali mnóstwo wynalazków,to stara poczciwa odmiana okazała się najlepsza.Owoc smaczny do jedzenia i do przetwórstwa.
TAR 13:06, 18 lut 2022

Anda napisał(a)
To, że truskawki i inne owoce kiedyś były lepsze, mówiła już moja babcia 30 lat temu. Ja teraz też uważam, że nie ma już takich czereśni, jak kiedyś… Jednak może to wcale nie jest wina nowoczesnych odmian i nawozów, a raczej naszych starzejących się kubków smakowych? Po 40stce wszystko zaczyna się przecież powoli sypać

eee tam,czujmy sie mlodo. truskawki zawsze sa tak samo dobre jak kiedys, tylko te hodowane samodzielnie, bez chemii i wspomagaczy.
swoje i te od mamy moge na wiadra jesc i zadnych uczulen a po kupnych od razu jakies plamy czy krostki
Gruszka_na_w... 13:11, 18 lut 2022

Anda napisał(a)

Być może, ale w tamtych czasach żadna truskawka nie przetrwałaby kilkudniowego transportu i leżenia na sklepowych półkach. Chleb, wędliny i mięso miały zdecydowanie krótszy okres świeżości. Nawozów używało się niewiele. Podejrzewam, że w sadach nie robiono w sezonie 30 oprysków tak jak jest to teraz.
Skoro wyczuwam różnice smakowe pomiędzy własną rukolą a tą ze sklepu, pomiędzy moim buraczkiem, a tym marketowym, to z moimi kubkami nie do końca jest tak źle.
Wiolka5_7 13:11, 18 lut 2022

Haniu mam do Ciebie pytanko ..
Wiem , że przycinasz swoje hortensje bukietowe wyżej.

Ja też swoje rok temu przycięłam wyżej i byłam zadowolona,bo kwiaty były mniejsze i się nie pokładały.
I w tym roku również tak przycięłam z tym, że oczko wyżej wczoraj Darcia mi napisała, że przy takim cięciu kwiaty będą duże a nie mniejsze,hmm

Powiedz mi czy ty też przycinasz w następnym roku też oczko wyżej czy jak ?

Zobacz u mnie foto, właśnie wrzuciłam