Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mary 21:51, 17 lut 2022

Mój wpis był niepotrzebny.
Przepraszam.
Gruszka_na_w... 21:52, 17 lut 2022

Roocika napisał(a)
U Ciebie to już całe przebiśniegi wyszły i jakie ciemierniki cudne

Przebiśniegi na słonecznych i ciepłych glebach już kwitną na całego. Moje rosną w cieniu i w glinie. Ale cieszą w każdym stadium. Ciemiernikom podsypuję skorupki jajek. Lubią wapienne podłoże. Najbardziej się cieszę z tego, że same się wysiewają.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:54, 17 lut 2022

TAR napisał(a)
no wiesz co Haniu, takie juz ciemierniki kwitnace??? kopara w dol

Te Nigry u każdego już kwitną. Te bardziej wypasione kwitną dopiero późną zimą. Mam jednego. Jest jeszcze w powijakach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:59, 17 lut 2022

Napia napisał(a)
Podpatruję u Ciebie, jakie zabiegi ogrodowe przeprowadzić, bo wszystko jeszcze przede mną. A czas ucieka Mimo to nie zamierzam się tym przejmować, chociaż to nie znaczy, że lekceważę prace ogrodowe Wykonam je wcześniej lub później, ale bez zadyszki i obłędu w oczach. Kiedyś wydawało mi się, że muszę zrobić wszystko najlepiej i najlepiej już, sama sobie stawiałam wysoko poprzeczkę i starałam się ją przeskoczyć, co oczywiście niespecjalnie się udawało. Teraz mam w sobie więcej spokoju i przekonania, że zależy mi na tym, by robić rzeczy, które mi służą. Tak jak prace ogrodowe, dzięki którym czuję się szczęśliwsza, co jak się okazuje nie jest tylko moim wrażeniem, ale potwierdzeniem uzdrawiającej mocy przyrody tak pięknie opisanej przez S. Stuart-Smith w książce "Kwitnący umysł"

Pięknie napisane. Książki poszukam, bo wygląda mi na wartą przeczytania.
W marcu zamierzam na trochę wybyć, więc zależy mi, żeby z cięciem wyrobić się przed wyjazdem. Po powrocie chciałabym się zająć warzywnikiem. To moje "oczko w głowie".
Gruszka_na_w... 22:01, 17 lut 2022

tulucy napisał(a)

Tak, to trochę jeszcze jak proces wychodzenia z żałoby po utracie tamtego ogrodu. Musisz się pocieszyć, odreagować. To niezbędny etap....

Wychodzenia z wszelkiej żałoby to dość skomplikowany proces. Dobrze, że Tarcia znalazła sposób na ukojenie.
Gruszka_na_w... 22:02, 17 lut 2022

Mary napisał(a)
Przepraszam.

Mary, nie wiem, o jakim wpisie mowa, ale cenzury tutaj nie ma. Podczas dyskusji każdy ma prawo do wyrażenia własnych poglądów. I nie wszystkim się one musza podobać.
Napia 22:06, 17 lut 2022

Mary napisał(a)
Przepraszam.

Absolutnie tak nie uważam. Każdy ma prawo pytać i szukać odpowiedzi. To zrozumiałe i naturalne.
Napia 22:11, 17 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pięknie napisane. Książki poszukam, bo wygląda mi na wartą przeczytania.
W marcu zamierzam na trochę wybyć, więc zależy mi, żeby z cięciem wyrobić się przed wyjazdem. Po powrocie chciałabym się zająć warzywnikiem. To moje "oczko w głowie".

Książka zdecydowanie warta polecenia Może właśnie na czas wyjazdu
W takim razie po powrocie z wojaży czekam na warzywnikowe podpowiedzi Ja chyba w tym roku ograniczę się do zachowania status quo
TAR 22:46, 17 lut 2022

Mary napisał(a)
Przepraszam.
no bez przesady, po to sa dyskusje. a ze piszac czasem czlowiek nie do konca wyraza co mu w duszy gra to wyjda rozne kwiatki. nie skaczemy sobie przeciez do gardel tylko kurturarnie
Gruszka_na_w... 23:12, 17 lut 2022

Napia napisał(a)

W takim razie po powrocie z wojaży czekam na warzywnikowe podpowiedzi Ja chyba w tym roku ograniczę się do zachowania status quo

Z eksperymentów warzywnych już wyrosłam. Sieję to, co rzeczywiście zjadamy i co dobrze rośnie w ogrodzie. Kiedyś porywałam się na uprawę w gruncie typowo szklarniowych warzyw, ale zostałam przez naturę szybko sprowadzona na ziemię.
Z ubiegłego sezonu podjadamy jeszcze własne dynie piżmowe (świetnie się przechowały), selery, pory zimujące w gruncie i buraczki. Te ostatnie wciąż mają w sobie mnóstwo słodyczy. Zamroziłam też zielony groszek i listki selera.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies