Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wiolka5_7 17:44, 18 lut 2022

Anda napisał(a)

Muszę potwierdzić, że niskie cięcie to mocny i długi przyrost, a wysokie cięcie to cieńszy i słabszy przyrost. Ta zasada dotyczy ogólnie krzewów, nie tylko hortensji. Wpływ mają tu oczywiście nawozy i ilość wody, ale jeśli nie karmi się roślin nadmiernie, to taka jest zasada przy krzewach i drzewach. W czasie suszy każda roślina ma słabszy przyrost.
Cięta przeze mnie Limelight też miała małe lub duże kwiaty w zależności od wysokości cięcia.

Ja przyciełam teraz hortensje właśnie wyżej,bo chcę mniejsze kwiaty ,żeby mi się nie kładły po ulewie.Nawóz daję eko raz w sezonie no i podlewam w upały.

Dzięki Ewcia za info
TAR 19:01, 18 lut 2022

patrzac na ciecia Hani z ubieglego sezonu, zgapilam i tez swoje horty przycielam bardzo nisko, wycielam chuderlaki i pieknie kwitly a galezie byly mocne i sztywne.
Judith 19:22, 18 lut 2022

TAR napisał(a)
patrzac na ciecia Hani z ubieglego sezonu, zgapilam i tez swoje horty przycielam bardzo nisko, wycielam chuderlaki i pieknie kwitly a galezie byly mocne i sztywne.

Zaczęłam sie zastanawiać, gdzie tego ciecia ma Wiola
Gruszka_na_w... 20:13, 18 lut 2022

Judith napisał(a)

Dzisiaj piątek, piątunio- cieć ma wychodne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 20:30, 18 lut 2022

No i prawidłowo. Każdemu się wolne należy
mrokasia 20:33, 18 lut 2022

Ubawiałam się tym cieciem co ma wychodne
Gruszka_na_w... 20:35, 18 lut 2022

Dobra głupawka nie jest zła. Zwłaszcza , kiedy zbliża się kolejna wichura.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:45, 18 lut 2022

Dzisiaj do południa były cudowne możliwości na prace ogrodowe. na plusie 10 stopni, lekki wietrzyk i słoneczko. Rzuciłam się z sekatorem na kolejne stipy (ścięłam je już wszystkie). Uporałam się z potężnymi rozplenicami Paul's Giant na rondzie. Zapełniłam ścinkami kolejne wory. Dało się nawet wzruszyć pazurkami glebę na rondzie i w ten sposób mam przygotowana do wiosny pierwszą ogrodową rabatę.
Po południu już tak przyjemnie nie było. zachmurzyło się, zaczęło wiać, ale ubrałam się ciepło i ścinałam dalej. Z tyłu głowy miałam ostrzeżenia pogodowe na weekend, więc pracowałam póki pogoda w miarę sprzyjała.
Tnę i tnę, a końca nie widać. Tyle dobrego, że słomy w ogrodzie trochę mniej.
W warzywniku wystartował rabarbar. Z ziemi wylazły wszystkie czosnki jadalne.
Wiolka5_7 21:19, 18 lut 2022

Judith napisał(a)

tulucy 22:19, 18 lut 2022

A mi mamusia kupiła dużo sadzonek prymulek. W niedzielę odbiorę.
Truskawki mam też z polecenia Tar i jestem bardzo zadowolona. Po pierwszym lecie miałam tyle sadzonek nowych, że obdarowałam sąsiadkę i mamę. A ile wywaliłam, aż żal było. Wzięłam mieszankę trzech odmian, owocujących w różnym czasie.