Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 11:28, 24 lut 2022

Magara napisał(a)

U nas w piątek ma być Pogoda, cięcie pęcherznic planuję i tawuł i jakieś porządki konkretne w końcu - no chyba już mogę???
A wrzosy???

Możesz, możesz. U siebie jestem na półmetku.
Z wrzosami poczekaj do końca marca. Przytnij krótko na jeżyka i zasil siarczanem amonu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:47, 24 lut 2022

Smutny dzień. Nerwy się rozszalały, niecenzuralne słowa cisnęły się na usta. Trzeba było uciec do ogrodu, żeby choć na trochę uspokoić gonitwę myśli i poszukać ukojenia.

Na forum sporo ostatnio było dyskusji o gubieniu w ogrodzie narzędzi. W czeluściach zaplecza gospodarczego odnalazłam zgrabny pojemniczek. Zmieściły się w nim wszystkie niezbędne małe akcesoria wraz z okularami zabezpieczającymi przed uszkodzeniem oczu. Już kilka razy lądowałam u okulisty z uszkodzoną rogówką. Teraz wolę zapobiegać. Dwuręczny sekator niestety już się nie zmieścił.

Większość hortensji już przycięta. Zostały tylko te największe w nieformowanym żywopłocie. Rośnie kolejna górka gałęzi do zrębkowania.

W tych miejscach zatrzymywałam się dla pokrzepienia serducha.

Brakuje słonecznych dni i mimo dosyć wysokich jak na luty temperatur, przebiśniegi rozpędzają się powoli.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nowa12 17:52, 24 lut 2022

A kiedy tniesz stipy bo co roku się zastanawiam a że czasem nie odbiją to potem się zastanawiam czy za szybko nie wycięłam.
Gruszka_na_w... 17:54, 24 lut 2022

Nowością są kolorki na krokusach. Te maślane padły chyba ofiarą kopania kreta lub nornic. Była ich kiedyś cała rzeczka.

Te fioletowe też nie miały łatwego życia. Musiały sobie radzić z rewolucjami na rabatach. Teraz wyrastają w różnych dziwnych miejscach, czasem w kępie trawy lub w korzeniach bylin.

Dereń jadalny lada moment zakwitnie.

Bardzo przyjemnie ogląda się nabrzmiewające pączki. Choć zjeść ich się nie dało.

Gruszka_na_w... 17:56, 24 lut 2022

Nowa12 napisał(a)
A kiedy tniesz stipy bo co roku się zastanawiam a że czasem nie odbiją to potem się zastanawiam czy za szybko nie wycięłam.

Stipy już od dawna mam wycięte. Cięłam je na początku lutego. Przy okazji cięcia odchudzam je dość radykalnie. Pazurkami odrywam część kępy. Dzięki temu korzenie mają więcej powietrza. Mimo gliniastej gleby nigdy żadna stipa mi nie wypadła.
Gruszka_na_w... 18:07, 24 lut 2022

Udało się dzisiaj zrobić oprysk Miedzianem. Żywopłot podrósł i w ogrodzie zrobiło się zaciszniej. Wiatr nie jest dokuczliwy. Potrzebuję jeszcze 3-4 dni, żeby dokończyć cięcie krzewów i będzie można się zabrać za porządkowanie rabat i trawiastych ścieżek z resztek po trawach. Resztki słomy walają się wszędzie.

W warzywniku jest jest wyjątkowo dużo.
Wyściółkowane truskawki.

Kiedy odpoczywam w domu, to przez okno tarasowe często zerkam na tę kępkę ciemierników.

Czekam na kolejne siewki, żeby posadzić ich więcej na rabacie po zachodniej stronie budynku. Wiosną nie ma tam host, jarzmianek i kwitnących hortensji. One świetnie zapełnia pustkę.

Judith 18:37, 24 lut 2022

No widzisz, Gruszko! Wiaderko (czy inny pojemnik) jest super na ogrodowy sprzęt . Klęcznik mam identyczny taki sam, kolorek tylko inny (kupiony chyba w sklepie na literkę L).
PS. Ja tez szukałam dziś ukojenia w widoku kwitnących krokusów...
Gruszka_na_w... 18:53, 24 lut 2022

Judith napisał(a)
No widzisz, Gruszko! Wiaderko (czy inny pojemnik) jest super na ogrodowy sprzęt . Klęcznik mam identyczny taki sam, kolorek tylko inny (kupiony chyba w sklepie na literkę L).
PS. Ja tez szukałam dziś ukojenia w widoku kwitnących krokusów...

Podkładkę nabyłam chyba w lokalnym sklepiku dla działkowców. Sprawdza się dobrze.

Urodziłam się w czasie, kiedy wojenne wspomnienia były wciąż świeże. W czasach licealnych moja nauczycielka historii wspominała, że nigdy w historii Europy nie mieliśmy tak długiego okresu pokoju.
Pamiętam jakim szokiem były dla mnie zniszczenia po wojnie w byłej Jugosławii.
I teraz znów ktoś oszalał. Ludziom z kompleksami nie powinno się dawać władzy. Skutki zawsze są opłakane.
Agatorek 21:19, 24 lut 2022

Niestety, w tym kraju, on sam sobie nadał tą władzę. Rządzi już bardzo długo (rządził nawet wtedy, gdy chwilowo nie był prezydentem) i za życia tej władzy nikomu nie odda. Gdyby mógł, to ogłosiłby się carem.

Haniu, oznaki wiosny próbują koić. Na chwilę pozwalają zmienić tor myśli.
Tak z ciekawości, kiedy ciemierniki przekwitną, to je się ścina?

Gruszka_na_w... 21:29, 24 lut 2022

Agatorek napisał(a)
Niestety, w tym kraju, on sam sobie nadał tą władzę. Rządzi już bardzo długo (rządził nawet wtedy, gdy chwilowo nie był prezydentem) i za życia tej władzy nikomu nie odda. Gdyby mógł, to ogłosiłby się carem.

Haniu, oznaki wiosny próbują koić. Na chwilę pozwalają zmienić tor myśli.
Tak z ciekawości, kiedy ciemierniki przekwitną, to je się ścina?

W dziwnych okolicznościach został mianowany na prezydenta przez poprzednika. Miał zapewnić rodzinie i jemu "nietykalność". Kiedy poczuł się pewnie, nabrał odwagi do machlojek przy konstytucji. Takie instrumentalne traktowanie najważniejszej ustawy zawsze się źle kończy.

Ciemiernikom teraz wycinam większość starych liści. Już wypuszczają młode. A kwiaty zostawiam. One zmienią wkrótce kolor na zielony, a potem zrzucą nasionka i zanikną. Te zielone kwiatuszki czasem są jeszcze w czerwcu. Wtedy jest już tyle zieleni wokół, że ciemierniki wtapiają się w tło. W sezonie produkują kolejne listki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies