Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:28, 28 lut 2022

Magara napisał(a)

Haniu, wpisane w telefon cięcie lawendy - początek września, z bólem serca ale uśmiechem rozsądku
Coraz bardziej mnie te jesienne cięcia przekonują - wiosną wychodzą cebulowe, muszę w sobie primabalerinę odnajdywać (skłonności nie mam ani warunków) żeby tak lawirować na rabacie by nie zadeptać Chyba tylko rozchodniki i jeżówki będę na zimę zostawiać, resztą Felek się zajmie jesienią.

Właśnie z powodu tej ekwilibrystyki, zdecydowałam się na jesienna wycinkę bylin. Zostawiam tylko rozchodniki. Te tnę w styczniu, bo zaczynają łapać grzyba i mocno tracą na urodzie.
Felek to dobry przyjaciel.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:33, 28 lut 2022

Powoli kończę wycinkę. Dzisiaj w objęcia sekatora padły derenie na rabatach ozdobnych i berberysy. Góra do zrębkowania sięga dachu drewutni. Kolejne prace to przycinanie bukszpanów, cisów i formowanych trzmielin Galiety. Może zdążę przed wyjazdem z uporządkowaniem rabat, ale to już zależy od pogody. Ziemia nie może być zmarznięta ani grząska.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 13:19, 28 lut 2022

Tak myślałam, że dziś od rana buszujesz w ogrodzie
Aż zazdraszczam bo ja siedzę w robocie i palce gryzę do krwi...
eM dostał wezwanie do odbioru karty przydziału mobilizacyjnego...
TAR 13:37, 28 lut 2022

ja wczoraj buszowalam na dzialce i ogladalam moje zadolowane drzewka i krzaki, szukalam tez miejsca na tymczasowy domek na lato. i mam pytanie co do klona palmowego. obejrzalam jednego o ma zielona galazke potem kawalek mocno szczernialy jakby przemarzniety ale potem zywa, zdrowa czerwona galazka juz puszczajaca pąki. I nie wiem czy to zle, ze ta jedna jest czarna i z niej czerwona wypuszcza, zostawic jak rosnie czy wyciac?

a na marginesie, wczorajsza eskapada skonczyla sie dla mnie kilkudniowym pobytem w łóżku, chociaz to pewnie mezaty mi wirusa sprzedal, bo rzezil od srody. zla jestem, bo mam mnostwo roboty w pracy, o domu nie wspomne a jestem uziemion. wrrr

o tym co zycze putinowi chyba nie musze tu pisac zle sie stalo ale jestem dobrych mysli, ze jakos to sie wszystko odkreci, taka bynajmiej zywie nadzieje. optymizm -moze, ale teraz go potrzeba kazdemu
Kokesz 13:55, 28 lut 2022

galgAsia napisał(a)

Też zazdroszczę przydałoby mi się kilka dni na wiosenne porządki
Albo codziennie po godzinie ale niestety wracam do domu jak już ciemno na dworze
Gruszka_na_w... 17:03, 28 lut 2022

Renatko, Galgasiu, nie zaprzeczam, że jestem w nieco uprzywilejowanej sytuacji. Ale, żeby było sprawiedliwie, to metryka działa na Waszą korzyść. U mnie wydajność coraz mniejsza.
Tarciu, z klonem nic nie poradzę. Nigdy nie kupowałam palmowych ze względu na ryzyko przemarzania. Kłopotów zdrowotnych współczuję. Mam nadzieję, że forma szybko powróci do wysokiego poziomu.

Galgasiu, odbiór karty przydziału mobilizacyjnego brzmi poważnie. Miejmy nadzieję, że do fazy mobilizacji nie dojdzie.
Od jakiegoś czasu właściciele SUV-ów otrzymują informacje o zarekwirowaniu ich samochodów na potrzeby wojska w razie W.
Od bardzo dawna nie otrzymywaliśmy podobnych wiadomości.
Agatorek 17:41, 28 lut 2022

TAR napisał(a)
ja wczoraj buszowalam na dzialce i ogladalam moje zadolowane drzewka i krzaki, szukalam tez miejsca na tymczasowy domek na lato. i mam pytanie co do klona palmowego. obejrzalam jednego o ma zielona galazke potem kawalek mocno szczernialy jakby przemarzniety ale potem zywa, zdrowa czerwona galazka juz puszczajaca pąki. I nie wiem czy to zle, ze ta jedna jest czarna i z niej czerwona wypuszcza, zostawic jak rosnie czy wyciac?

)

Na razie bym zostawiła tą gałązkę. U mnie na niektórych klonach przemarzły same końcówki gałązek, ale to objawia się tak, że nie są żywe, tylko uschnięte.
Agatorek 17:45, 28 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Powoli kończę wycinkę. Dzisiaj w objęcia sekatora padły derenie na rabatach ozdobnych i berberysy. Góra do zrębkowania sięga dachu drewutni. Kolejne prace to przycinanie bukszpanów, cisów i formowanych trzmielin Galiety. Może zdążę przed wyjazdem z uporządkowaniem rabat, ale to już zależy od pogody. Ziemia nie może być zmarznięta ani grząska.

Ja dziś próbowałam pielić. Niestety niektóre „placki” zostały nietknięte z powodu zmarzniętej ziemi.

Czyli bukszpany można ciąć ?

A gdzie się wybierasz, coś chyba przegapiłam info .
Gruszka_na_w... 18:22, 28 lut 2022

Agatorek napisał(a)

Ja dziś próbowałam pielić. Niestety niektóre „placki” zostały nietknięte z powodu zmarzniętej ziemi.

Czyli bukszpany można ciąć ?

A gdzie się wybierasz, coś chyba przegapiłam info .

Zimozieloności tnie się w miesiącach z literka er: marzec, czerwiec i ostatnie cięcie we wrześniu.
Pół roku temu zaplanowałam wypad tam, gdzie wiosna przychodzi nieco szybciej. Ryzyko raczej minimalne. Wyjazd krótki.
Judith 18:35, 28 lut 2022

galgAsia napisał(a)
eM dostał wezwanie do odbioru karty przydziału mobilizacyjnego...

Galgasiu, pozwól, ze dopytam, bo brzmi to bardzo niepokojąco... Czy mąż miał kiedyś przeszkolenie wojskowe, czy tylko zwykłe skierowanie do rezerwy? I czy to jest kwestia miejsca zamieszkania? Roku urodzenia?

EDIT: Zgłębiłam temat. To rutynowe działania, nie ma nowych procedur związanych z wojną.