Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:21, 25 lut 2022

Martka napisał(a)
Haniu, czytam o konkursie i gratuluję serdecznie Tobie - ale też wszystkim uczestniczkom, niesamowite ogrody i zakątki z trawami powstały i piękne jest to, że możemy w nich gościć
Prace - widzę że postępują, wiosna także wzięła się z werwą do pracy, pojemnik na narzędzia wyskoczył ze składziku jak dobrze czasem podyskutować na forum, człowiek zmotywuje się do zmian i wygrzebie schowane głęboko sprzęty, da drugą szansę i już lepiej

Wyniki konkursu nieco osłodziły mi boleści ciała spowodowane cięciem traw.
Dzisiaj mi gorzej. Złychałam się podczas operowania kilkudziesięciokilogramowym walcem.
Plusem jest odpływ z ciała złej energii.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:11, 25 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jeśli ciśnie, to trzeba wyrzucić z siebie.
Politykowanie nie jest takie złe. Jesteśmy w komfortowej sytuacji i nie musimy osiągać konsensusu.
Lawendy możesz ciąć po kwitnieniu. Przed zimą tworzą już ładne poduchy, które dobrze sie prezentują na rabatach.
A czemu wstrzymujesz się przed cięciem hortensji?
Galgasia pokazywała dzisiaj paki na forsycji.

Haniu, wyrzucam z siebie, wyrzucam, ale może niekoniecznie tu, bo za dużo słów niecenzuralnych używam przy tym wyrzucaniu

O cięciu lawend po kwitnieniu słyszałam, ale mam problem taki, że u mnie kwitną do listopada i wydaje mi się, że to nie jest moment na cięcie - dobrze myślę?
A o hortensjach nie myślałam, bo wydaje mi się, że u mnie za wcześnie (minus 4 ma być w nocy jeszcze w nadchodzącym tygodniu), ale może... W końcu krzywdy raczej im nie zrobię???
U mnie do pąków na forsycjach jeszcze droga daleka...
Dziś pocięłam tawuły (sztuk trzy )) i kilkanaście pęcherznic - bez przyjemności większej bo zimno i ponuro, ale chciałam się choć trochę poruszać Jutro czekam na słońce

P.S. Czy truskawkom już można wycinać/obrywać stare brązowe liście czy to za wcześnie?
P.S. (2) Praca z walcem może być oczyszczająca przy odpowiednio bogatej wyobraźni
Basieksp 23:21, 25 lut 2022

Dziękuję za artykuł.
Gruszka_na_w... 23:45, 25 lut 2022

Magara napisał(a)

Haniu, wyrzucam z siebie, wyrzucam, ale może niekoniecznie tu, bo za dużo słów niecenzuralnych używam przy tym wyrzucaniu

O cięciu lawend po kwitnieniu słyszałam, ale mam problem taki, że u mnie kwitną do listopada i wydaje mi się, że to nie jest moment na cięcie - dobrze myślę?
A o hortensjach nie myślałam, bo wydaje mi się, że u mnie za wcześnie (minus 4 ma być w nocy jeszcze w nadchodzącym tygodniu), ale może... W końcu krzywdy raczej im nie zrobię???
U mnie do pąków na forsycjach jeszcze droga daleka...
Dziś pocięłam tawuły (sztuk trzy )) i kilkanaście pęcherznic - bez przyjemności większej bo zimno i ponuro, ale chciałam się choć trochę poruszać Jutro czekam na słońce

P.S. Czy truskawkom już można wycinać/obrywać stare brązowe liście czy to za wcześnie?
P.S. (2) Praca z walcem może być oczyszczająca przy odpowiednio bogatej wyobraźni

To kwitnienie lawend w listopadzie nie jest już pewnie spektakularne.
Hortensjom bukietowym mrozy nie straszne. Spokojnie można je ciąć.
Stare liście truskawek stanowią warstwę chroniąca "serce". Z ich czyszczeniem lepiej zaczekać do ustabilizowania pogody, gdzieś do połowy marca. Przy okazji czyszczenia podsyp je granulowanym obornikiem.
Ta...walec ma wielką moc- przy wałowaniu wpadłam w poślizg na tej trawiastej glinie i o mało nie zostałam stratna na urodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:25, 26 lut 2022

Jak to jest, że Ty mi co chwilę oczywiste oczywistości uświadamiasz?
Fakt, lawendy w listopadzie cieszą ale nie powalają. Byłam u Kasi Bellingham w sierpniu, miała już przycięte - to dla mnie za wcześnie, ale tak myślę, że połowa października byłaby ok, czy to za późno???
Hortensje na weekendowej liście, truskawki - na później.
Haniu - uważaj na siebie i swą urodę
Gruszka_na_w... 12:46, 26 lut 2022

Magara napisał(a)
Jak to jest, że Ty mi co chwilę oczywiste oczywistości uświadamiasz?
Fakt, lawendy w listopadzie cieszą ale nie powalają. Byłam u Kasi Bellingham w sierpniu, miała już przycięte - to dla mnie za wcześnie, ale tak myślę, że połowa października byłaby ok, czy to za późno???
Hortensje na weekendowej liście, truskawki - na później.
Haniu - uważaj na siebie i swą urodę

Lawendę dobrze byłoby przyciąć ciut wcześniej, żeby zdążyła przed zimą wypuścić świeże przyrosty.
Staram się uważać, ale czasem wypadki chodzą po ludziach. Zwykle niespodziewanie.
Magara 23:19, 26 lut 2022

Haniu, koniec września może być? Czy połowa?
Agatorek 23:32, 26 lut 2022

Daga, teraz o wrzesień pytasz? . Jeszcze wiosny nie było, przyhamuj trochę .
Magara 00:15, 27 lut 2022

No pytam, bo wiem, że pewne błędy można popełnić tylko raz na sezon
Agatorek 00:47, 27 lut 2022

Ja bym zapomniała pewnie .