Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kokesz 08:52, 27 lut 2022

Moja lawenda tak ładnie kwitła, że żal mi ją było przycinać we wrześniu Wychodowałam wielkie krzaczory, które przycięłam chyba w listopadzie. Nie wypuściły już młodych odrostów bo wiadomo, za zimno i nie prezentowały się jak kulki, no ale coś za coś
Jak się trochę ociepli to ciachnę je na krótko
Gruszka_na_w... 12:28, 27 lut 2022

Magara napisał(a)
Haniu, koniec września może być? Czy połowa?

Żeby zdążyły wypuścić nowe listki, to najlepszy byłby początek września, najpóźniej połowa.
Swoją tnę w połowie sierpnia. Kwiaty mogłyby zdobić, ale tracą swoje intensywne wybarwienie. Wybrałam opcję ozdobnej srebrzystej kulki od września do czerwca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:29, 27 lut 2022

Renatko, w przypadku lawendy każdy może sobie wybrać termin cięcia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:38, 27 lut 2022

Wczoraj cały dzień padał mokry śnieg. Miałam nadzieję popracować w ogrodzie, ale pogoda sprawiła psikusa. Dzisiaj dla odmiany błękitne niebo, słońce i niewielki wiaterek. Od rana biegam z sekatorami i nożycami. Prześwietliłam porzeczki czerwone, czarne, aronię i agrest. Przycięłam derenie na brzozowej, barbule i tawuły japońskie. Przed obiadem zdążyłam uformować kulki i owale na małych tujkach. Przygotowałam sobie Pinvit, Florovit i żelazo. Po krótkim odpoczynku zrobię oprysk dolistny rodkom wg przepisu Bogdzi.
Dla przypomnienia
w szklance odmierzamy po 2cm każdego ze składników na każde 10 l wody. Jeśli opryskiwacz ma 5 l to po 1 cm.
Oprócz rodków opryskam też pierisy, kiścienie i tujkowe kulki. Kiedy już na dobre się ociepli tą samą miksturę zastosuję doglebowo.
Forsycja Maluch zbiera się do kwitnienia!
Tess 12:44, 27 lut 2022

U mnie dzisiaj zimno, a chciałam resztę traw wyciąć.
I zapowiadają wod jutra, przez dwa tygodnie, w nocy do -5 stopni Celsjusza.
No i nie wiem, Haniu - ciąć rosplenice?
O inne nie pytam, bom już wycięła
galgAsia 12:44, 27 lut 2022

No to zasuwasz jak mały samochodzik
U mnie dziś przymrozek i mgła gęsta jak śmietana. Wczoraj trochę podziałałam. Strrrrasznie dużo roboty w tym roku... Zastanawiam się, czy jechać na narty...
Gruszka_na_w... 13:38, 27 lut 2022

Tess napisał(a)
U mnie dzisiaj zimno, a chciałam resztę traw wyciąć.
I zapowiadają wod jutra, przez dwa tygodnie, w nocy do -5 stopni Celsjusza.
No i nie wiem, Haniu - ciąć rosplenice?
O inne nie pytam, bom już wycięła

Zawsze trawy tnę w lutym. W poprzednich latach zdarzały sie spore mrozy w marcu (-15) i przeżyły. Żadna popularna trawa nigdy mi z powodu wczesnego cięcia nie padła.
Gruszka_na_w... 13:40, 27 lut 2022

galgAsia napisał(a)
No to zasuwasz jak mały samochodzik
U mnie dziś przymrozek i mgła gęsta jak śmietana. Wczoraj trochę podziałałam. Strrrrasznie dużo roboty w tym roku... Zastanawiam się, czy jechać na narty...

Jedź, oderwiesz myśli od prozy życia i podładujesz akumulatorki.
Słoneczko mam od rana, ale po tych wczorajszych opadach znowu ciumkato. A w piątek dało się już ładnie spulchniać glebę. teraz znowu musze czekać na podeschnięcie.
Tess 13:49, 27 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zawsze trawy tnę w lutym. W poprzednich latach zdarzały sie spore mrozy w marcu (-15) i przeżyły. Żadna popularna trawa nigdy mi z powodu wczesnego cięcia nie padła.

Czyli idę ciąć. Bo te suchulce już mnie wkurzają. Dzięki
Magara 23:46, 27 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Żeby zdążyły wypuścić nowe listki, to najlepszy byłby początek września, najpóźniej połowa.
Swoją tnę w połowie sierpnia. Kwiaty mogłyby zdobić, ale tracą swoje intensywne wybarwienie. Wybrałam opcję ozdobnej srebrzystej kulki od września do czerwca.

Haniu, wpisane w telefon cięcie lawendy - początek września, z bólem serca ale uśmiechem rozsądku
Coraz bardziej mnie te jesienne cięcia przekonują - wiosną wychodzą cebulowe, muszę w sobie primabalerinę odnajdywać (skłonności nie mam ani warunków) żeby tak lawirować na rabacie by nie zadeptać Chyba tylko rozchodniki i jeżówki będę na zimę zostawiać, resztą Felek się zajmie jesienią.