Och, no pewnie, że się nie dajemy. Jak mi się nie udało kupić łyżek jednorazowych w sklepie, to zamówiłam na alle. Kolega w pracy robił zbiórkę, bo jechał do rodziców, a tam u nich mocna akcja karmienia uchodźców w punkcie recepcyjnym. Najbardziej im brakowało właśnie jednorazówek.
Pomagamy też trochę znajomym, którzy ściągnęli tu swoje rodziny.
Całym swoim jestestwem opieram się robieniu jakichkolwiek zapasów. Nie wypieram sytuacji, ale staram się żyć normalnie. Nie chcę swojego życia podporządkować tylko i wyłącznie temu, co może się stać.
Wyjechałam na tydzień w ciepłe miejsce. Macam tymianek i szałwię, karmię oczy kolorami i chwytam słońce. Mam nadzieję na odświeżenie głowy i powrót energii, bo wyjeżdżałam już na jej oparkach.
Dla Ciebie mam kwitnącego tamaryszka.
I śniedki.
I trochę ożywiających kolorów kwiecia.
Dobrze, że znalazłaś upust dla swoich myśli w pomaganiu. Uważaj na siebie, dbaj w miarę możliwości o swój dobrostan. I jak najczęściej oglądaj zdjęcia wiosenno-letniego ogrodu.
Trudno mnie zastraszyć. W zasadzie lęk odczuwam tylko i wyłącznie w przypadku skomplikowanych zawirowań zdrowotnych najbliższych. Na szczęście do takich sytuacji nie dochodzi zbyt często.
I oby tak pozostało.
Na losy świata wpływ mam nikły. Zadatków na herosa też nie mam. Staram się być wystarczająco dobra w tym, co robię. I tyle.
Haniu, lubię tu poczytać takie racjonalne wywody i zgadzam się wewnętrznie z nimi bardzo. Spokój wewnętrzny, tylko on może nam pomóc. Można być przez całe życie gorliwym preppersem, tylko co to da... głównie podporządkowanie swego życie hasłu "wojna". Na tę zawieruchę nie ma mocnych, więc po co się w to bawić?...
Odpoczynek niech Ci służy! Ja też wyrwałam się na trzy dni - tym razem podziwiałam przyrodę... głównie w galeriach, na obrazach naszych wielkich i wspaniałych patrząc - bo zarzuciłam te wizyty za bardzo i trzeba było nadrobić Po takim masażu dla mózgu - pojawiły się niestety chęci wypróbowania nowych kolorów i zestawień w ogrodzie. Muszę ochłonąć, może przejdzie Baw się dobrze! Zdjęcia cudne.... ach!
Bardzo mnie wspiera to, co piszesz. Czasem mam wrażenie, że z tym swoim spokojem wewnętrznym i pragmatycznym oglądem świata wokół, jestem mocno odosobniona. Swoja drogą przynależność do tłumów nigdy nie była mi bliska.
Masaż mózgu..ummmm...coś pięknego. Zabawy kolorem nie kojarzą mi się z niczym zdrożnym.
Zawsze zazdrościłam artystom malarzom ich umiejętności czarowania światłem, kolorem i fakturą.
Galeria to dobre miejsce do czerpania wzorów.
A mnie dzisiaj zachwyciło rondo drogowe porośnięte kwitnącym rzepakiem
I dumałam też sobie nad siłą tkwiącą w kobietach, choć błędnie określa się je słabą płcią.
Sporo takich silnych kobiet dane mi było spotkać tu, na forum. Zostawiają za sobą kolejne przeszkody i działają dalej. Bardzo to pokrzepiające.
Haniu, bo jesteś, ale to wieeeelka Twoja zaleta i jeszcze większe oparcie dla innych
Myślę, że wiele osób chciałoby mieć taki spokój i ogląd świata jak Ty, ale ma tendencje do ulegania frustracjom, niepokojom, panikom. Nie wiem czy to kwestia pokoleniowa czy wychowawcza... Sama się łapię na tym, że w pewnych kwestiach zaskakuje mnie mój spokój, a w innych, wręcz banalnych albo tych, na które nie mam wpływu, zaskakuje mnie własna furia i nerwy
Odpoczywaj w pięknych, innych okolicznościach przyrody i nie tylko
Mój ulubiony autorytet- profesor Bartoszewski- na pytanie, czy można zaradzić złu, odpowiedział:
"Nie zawsze. Ale zawsze można złagodzić jego skutki. Sprawić, żeby mniej bolało. Nigdy nie wolno załamywać rąk."
Kiedy miałam ok. 30 i dwoje kilkuletnich pacholąt na stanie, doświadczyłam kilkumiesięcznej niepewności, czy aby nie zostanę wdową. Z racji odległości od bliskich i trudności komunikacyjnych (rozmowy międzymiastowe trzeba było zamawiać z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, nie każdy miał telefon w domu), nie bardzo mogłam liczyć na pomoc bliskich. To ustawiło mnie do pionu na resztę życia.
Niepokoje, frustracje i inne złe emocje dobijają się i do mnie. Ale z rzadka i niechętnie otwieram im drzwi. Zawsze mamy wybór, co wpuszczamy do naszej głowy, serca, duszy. Homo sapiens jesteśmy.