Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

antracyt 16:42, 15 mar 2022

Twój wątek równie przyjemnie się czyta co ogląda
ryska 18:50, 15 mar 2022

Haniu
Gruszka_na_w... 18:52, 15 mar 2022

ryska napisał(a)
Haniu

No, co tam?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:57, 15 mar 2022

antracyt napisał(a)

Czasem trzeba się pokrzepić ładnym widoczkiem. Nic w tym zdrożnego.

Marzyłam kiedyś o pracy w latarni morskiej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Napia 22:18, 15 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Hej, dziewczyny, nie dajemy się! Przecież ta zawierucha jest właśnie po to, żeby ludzi straszyć. Więc to jest tak, jakbyśmy się już poddali, a przecież to nieprawda. Odwagą, empatią, spokojnym robieniem swojego, pomaganiem tam, gdzie kto może, dzieleniem się okruchami dobra, ciepła, wspieraniem się - wyrównujemy bilans dobra. Trzeba, żeby tego dobra było coraz więcej, z górką, żeby się przelewało! Trzymaj się, Lucy, wszystkie się trzymajcie

Bardzo spodobało mi się to, co napisałaś Będę wyrównywać bilans dobra, zresztą mam wrażenie, że to działanie, które wchodzi w krew, gdy się je regularnie praktykuje
Napia 22:28, 15 mar 2022

Haniu, życzę dobrego odpoczynku, wielu miłych chwil i wspaniałych widoków

Magara 00:19, 16 mar 2022

antracyt napisał(a)

Tak właśnie
Gruszka_na_w... 19:04, 16 mar 2022

Napia napisał(a)
Haniu, życzę dobrego odpoczynku, wielu miłych chwil i wspaniałych widoków

Twoje życzenie stało się rozkazem. Dzisiejsze widoki zapierały dech w piersiach. Wybraliśmy się na wycieczkę do Łaźni Afrodyty. Sama łaźnia szału nie wzbudzała. Spodziewałam się, że jak na boginię przystało, Afrodyta pławiła się w większych luksusach.

Za to otoczenie łaźni okazało się być ogrodem botanicznym, choć bardziej przypominało nasze parki narodowe.
Serce podskoczyło mi na widok mnogości kępek cyklamenów. Widywałam je do tej pory w doniczkach lub w nasadzeniach miejskich, ale w naturze nigdy. Wzbudzały uczucia podobne do widoku krokusowej łąki.

Gruszka_na_w... 19:15, 16 mar 2022

Magara napisał(a)

Tak właśnie

No to lecimy dalej z tymi przyjemnymi widoczkami. Szkoda tylko, że po południu słońce skryło się za chmurami i powietrze straciło nieco na przejrzystości.
Wczesną wiosną (bo tu już są jaskółki, kwitną owocowe drzewka i zieleni się trawka) zieleń jest jeszcze soczysta i świeża. Traci się natomiast jeden z atutów tego miejsca, a mianowicie zapachy. Zbocza porośnięte są olbrzymią ilością kamasji, ziół i lawendy. W czasie upałów w powietrzu musi się unosić niesamowity aromat.

kamasje

lawenda- Kępki były kształtne; ciekawe, czy ktoś je przycina?

Oprócz cyklamenów kwitły jeszcze takie cudaki. Maczki?

Gruszka_na_w... 19:26, 16 mar 2022

Miejsce mnie zauroczyło. Było pusto. W zasięgu wzroku żadnych ludzi. Spokój, cisza i cud natury. Nie wiem jak tu jest w wysokim sezonie, ale pobliska większa miejscowość nie straszyła produktami masowej turystyki. Architektura była spójna, bez przerostu formy nad treścią, brak było nachalnych reklam i straganów z chińszczyzną. Może dlatego tak jest, że to dosyć daleko od lotnisk?
Siadłam sobie na ławeczce na samym szczycie ogrodu i nie mogłam przestać omiatać.

Tak mógłby dla mnie wyglądać raj.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies