Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Anna_I 11:34, 28 kwi 2022

Haniu , a wcześniejszy kompostownik z palet miałaś 3-komorowy?

Czekam na efekt pracy z nowym kompostownikiem w roli głównej
Gruszka_na_w... 17:07, 28 kwi 2022

Magara napisał(a)
Bardzo jestem ciekawa Twojego nowego kompostownika Czy to będzie takie coś jak kratki na liście i ziemię liściową?

I bardzo mnie cieszy informacja, że taki z europalet 8 lat wytrzymał
Nasz jest z desek elewacyjnych, od środka zaimpregnowanych chyba pokostem lnianym, od zewnątrz vidaronem 3 razy Powinien z dychę dać radę Ale to moja opinia bo Prezes Fanclubu kompostowników w naszej rodzinie uznał, że trzeba mu przedłużyć życie i właśnie kilka dni temu się zabrał za rozbieranie ścianek, szlifowanie i ponowne impregnowanie...
Ja usiłuję zachować zimną krew i się nie wtrącać, choć jęzor boli jak się muszę w niego ugryźć

Prezes działa bardzo racjonalnie. Systematycznie impregnowane drewno ma znacznie dłuższą żywotność. My zaniedbaliśmy tę kwestię.
Oglądałam te kompostowniki siatkowe na liście, ale one niestety sa bardzo kiepskiej jakości. Łączenia kratek są plastikowe, a sama siatka wykonana jest z bardzo cieniutkiego drutu. Przy liściach może się sprawdzi, ale jako rasowy kompostownik jest za mało solidna.

Chaos budowlany, ale najpierw musi być gorzej. Kompost wybrany. Tyczki od pomidorów służą jako wskaźniki pomiarowe.

Kompostownik jest osłonięty z 3 stron. Z jednej jest żywopłot bukowy, z drugiej będzie żywopłot z cisa

a z trzeciej strony są róże i piwonie.

W tle pobudowlane bloczki, które służyły jako fundamenty pod starym kompostownikiem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:08, 28 kwi 2022

Anna_I napisał(a)
Haniu , a wcześniejszy kompostownik z palet miałaś 3-komorowy?

Czekam na efekt pracy z nowym kompostownikiem w roli głównej

Pierwszy kompostownik był dwukomorowy. Ten też taki będzie. Trzykomorowy byłby optymalny, ale brakuje miejsca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:13, 28 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Ja po skończeniu wysiewów tez dziś rozpoczęłam prace ciężkie

Zabetonowałam 5 słupków. Został mi jeden. Wieczorem go osadzę, bo zaraz musze wybyć z domu.
Jutro planuje lekkie prace.
Może będzie tak pięknie jak dzisiaj. Cudowny dzień miałam!

Seslerie jakie już duże.

Zakwitły tawuły wczesne.

Gruszka_na_w... 20:37, 28 kwi 2022

Szafirki osiągnęły apogeum swoich możliwości.

Zakwitły kolejne tulipany. Cebulek nie wykopuję, więc po wielu latach zrobił się tulipanaowy misz-masz.

Tym w kwitnieniu nie przeszkadza wielogodzinny cięń.

Gruszka_na_w... 20:44, 28 kwi 2022

Taki dzień jak dzisiejszy przywraca zdecydowanie radość życia. W ogrodzie można się już cieszyć nie tylko detalem.

Serduszka już widać.

Przytarasowy widok na kwitnącą śś i Tulipany EE należy teraz do moich ulubionych.

Helen 21:39, 28 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przytarasowy widok na kwitnącą śś i Tulipany EE należy teraz do moich ulubionych.

Też siedzę i podziwiam, bardzo dobrze wyszło to zestawienie
jolanka 21:42, 28 kwi 2022

Oj, też czekam na ten Twój nowy kompostownik bo mam zaplanowany w niedługim czasie u siebie. Miałam go robić z palet ale ciekawa jestem jak wyjdzie ten z siatek, może zmienię koncepcję
Kwiecia masz już niesamowite ilości, aż buzia się śmieje z radości i tęsknoty za własnym
Cóż, cierpliwość trza trenować
Magara 23:41, 28 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Prezes działa bardzo racjonalnie. Systematycznie impregnowane drewno ma znacznie dłuższą żywotność. My zaniedbaliśmy tę kwestię.

Działania Prezesa uznałabym za racjonalne gdyby je podjął np. w lipcu, najlepiej lipcu 2024 Nie na przełomie kwietnia i maja 2022 kiedy jest sryliard pilniejszych prac No ale w język się nadal gryzę i milczę jak zaklęta
Twój nowy kompostownik zapowiada się całkiem, całkiem, bardzo jestem ciekawa efektu końcowego.
A wiosna Twoja - marzenie Chociaż... spojrzałam dziś na swoją i też jestem ogólnie zadowolona
LIDKA 07:51, 29 kwi 2022

Hania rabata przytarasowa śliczna. Bardzo pasuje białej obudowy tarasu.

Kolejnych pogodnych dni w ogrodzie życzę.