Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:24, 08 lis 2022

Magara napisał(a)
Haniu...
No masz rację

Tego nie wiem. Działam intuicyjnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:29, 08 lis 2022

Martka napisał(a)
Haniu, porządki robią wrażenie Dysponowanie własnym czasem dobrze Ci wychodzi pogoda sprzyja, więc mogę sobie wyobrazić, jak kojąco na właścicielkę działa widok uporządkowanych rabat i na dodatek nienagannych kancików! Dobry to pomysł, aby je przyciąć przed zimą, na pustawych już rabatach faktycznie przez kilka dobrych miesięcy będą robiły robotę Czytam Twoje relacje z ogromną przyjemnością z dwóch powodów, bo udziela się Twoja radość działania to raz, ale też zawsze można liczyć na obfitą porcję praktycznych porad

Jak Ty wiesz, co napisać, aby człek poczuł się "pomiziany" po duszy.
Bardzo sobie cenię fakt, że wciąż jeszcze mogę działać, choć ten zegar biologiczny tyka mi jednak nad uchem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
darkowa 18:33, 08 lis 2022

Witaj Haniu

Cały czas czytam i podglądam , tylko brak tzw.czasu i weny do pisania

Bardzo cenię Twoje relacje ogrodowe, od razu przypomina mi się co mam jeszcze do zrobienia

pozdrawiam
Agatorek 19:28, 08 lis 2022

Kurczę, praca wre… i jakie piękne kolory jeszcze masz w ogrodzie . U mnie już prawie bezlistnie, jedynie bonica świeci nieprzerwanie .

Ja chyba jednak wolę wiosną ruszyć z resztą prac, włączając w to kanciki, jakoś teraz nie mam weny do nich
Gruszka_na_w... 19:53, 08 lis 2022

Agatorek napisał(a)

Ja chyba jednak wolę wiosną ruszyć z resztą prac, włączając w to kanciki, jakoś teraz nie mam weny do nich

Wcale Ci się nie dziwię. Po tych zabiegach stomatologicznych, które przeszłaś, każdemu wena by odeszła. Życzę szybkiego powrotu do formy.

Popołudnia listopadowe mogą pozbawić człowieka weny. Tak szybko zapada zmierzch. Ale w godzinach przedpołudniowych pracuje się z wielka przyjemnością. Na termometrze 15 stopni i świeci słońce.
Gruszka_na_w... 19:58, 08 lis 2022

darkowa napisał(a)
Witaj Haniu

Cały czas czytam i podglądam , tylko brak tzw.czasu i weny do pisania

Bardzo cenię Twoje relacje ogrodowe, od razu przypomina mi się co mam jeszcze do zrobienia

pozdrawiam

Z weną do pisania też było u mnie krucho. Powoli wracam do formy.
Po dzisiejszym dniu z listy prac zniknęły 4 rabaty (jedna na przedłpłociu i trzy na froncie).
Przeraża mnie ilość odkrywanych nor. Po porządkach kot będzie miał ułatwione zadanie.
sylwia_slomc... 20:39, 08 lis 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miło mi bardzo, że z wpisów jest jakiś pożytek.
Nie pracuję w ogrodzie intensywnie. Tak jak Ty- wyskakuję zwykle na 2 godzinki. Ubiegły tydzień był cudowny i prace na świeżym powietrzu były sporą przyjemnością.
Dzisiaj skończyłam jesienne porządki na rondzie i na rabacie z boku budynku. Dobrze jest rzucić okiem na rabaty przed zimą. Pod warstwą liści host i innych zgniłków odkryłam mnóstwo dziur w ziemi. Sporo ich było w okolicach rozchodników. Docisnęłam korzonki i zasypałam dziurki. Mam nadzieję, że strat nie będzie.

Też tak dawniej robiłam, już nie robię bo jakby nie było w tych dziurkach coś mieszka jak dociskałam to potem po zimie trzy razy tyle było bo zwierzątko usiłowało się wydostać i robiło porządki po swojemu. Szkoda dla roślin była większa niż przed moimi działaniami. Tak to już jest, ze te nasze ogrody dzielimy z ich mieszkańcami
Teraz mam w podwórku kreta.... no trudno, widać ma co jeść
Basieksp 21:10, 08 lis 2022

A ja podczytuję sobie o Twoich pracach ogrodowych, no i powiem, że mobilizujesz mocno, bo tak trochę niby leniwie, ale jak si3e czyta o Twoich pracach to lampka się zapala i trochę wstyd, no i w weekend trochę pokręciłam się po ogrodzie, przyszły ma być dłuższy i ciepły, napewno ogrodowy a chciałam być leniwa
Gruszka_na_w... 21:17, 08 lis 2022

Basieksp napisał(a)
A ja podczytuję sobie o Twoich pracach ogrodowych, no i powiem, że mobilizujesz mocno, bo tak trochę niby leniwie, ale jak si3e czyta o Twoich pracach to lampka się zapala i trochę wstyd, no i w weekend trochę pokręciłam się po ogrodzie, przyszły ma być dłuższy i ciepły, napewno ogrodowy a chciałam być leniwa

O matko, aż mam wyrzuty sumienia, że zakłóciłam Ci oddawanie się lenistwu.
Tyle z tego dobrego, że to ostatnie takie dni, kiedy dłuższe przebywanie na zewnątrz jest przyjemne. A lenistwu znowu będzie pod górkę, bo zacznie się gruntowne omiatanie wnętrz.
Gruszka_na_w... 21:28, 08 lis 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Też tak dawniej robiłam, już nie robię bo jakby nie było w tych dziurkach coś mieszka jak dociskałam to potem po zimie trzy razy tyle było bo zwierzątko usiłowało się wydostać i robiło porządki po swojemu. Szkoda dla roślin była większa niż przed moimi działaniami. Tak to już jest, ze te nasze ogrody dzielimy z ich mieszkańcami
Teraz mam w podwórku kreta.... no trudno, widać ma co jeść

Nie lubię dzielić ogrodu z gryzoniami, więc staram się utrudniać im życie. Nie zauważyłam objawów wzmożonego kopania nowych dziur.
A kreta też mam. Robi dewastacje na zapłociu. Rabaty i trawnik w granicach działki oszczędza. Za to go lubię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies