Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:32, 06 lis 2022

Wczoraj i dzisiaj przygotowywałam do zimy rabaty tzw. półksiężycowe, które otulają rondo. Na jednej z nich znowu powyłaziły z ziemi szczypiorki czosnków główkowatych. Walka z nimi zajmie mi chyba kilka lat.

Rondem planuję zająć się jutro. Od wiosny ziemia nie była tam wzruszana.

W słońcu pięknie świeci klon strzępiastokory.

W pochmurnościach też nieźle się prezentuje.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:39, 06 lis 2022

I jak zwykle takie tamy na koniec. Ku pamięci.

Dzisiaj wycięłam już łodyżki amsonii, aby doświetlić nieco rosnącą obok kosodrzewinę Pumilio. Zredukowałam też kępy astrów za nimi. Bardzo się rozrosły.

Rabatę zachodnią mam już odhaczoną z listy prac.

Miłego tygodnia!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nowa12 21:59, 06 lis 2022

Ale ty roboty odwalasz. Za całe ogrodowisko chyba .
Gruszka_na_w... 22:00, 06 lis 2022

Nowa12 napisał(a)
Ale ty roboty odwalasz. Za całe ogrodowisko chyba .

Trzy tygodnie nie było mnie w domu. Trochę prac się zebrało. Zwłaszcza tych liściastych.
Basieksp 22:45, 06 lis 2022

Też tak sobie pomyślałam, że kawał roboty aż mi się tak jakoś zrobiło, że ja taka trochę leniwa
Mirka 23:14, 06 lis 2022

Haniu czytam że teraz przycinasz Stipę dlaczego ?jak nisko?Nigdy o tej porze jej nie przycinałam.
Gruszka_na_w... 23:25, 06 lis 2022

Mirka napisał(a)
Haniu czytam że teraz przycinasz Stipę dlaczego ?jak nisko?Nigdy o tej porze jej nie przycinałam.

Docelowe cięcie robię wiosną, tak jak wszyscy. Teraz przycinałam tylko te żółte słomkowe końcówki, bo czasem mokry śnieg pokłada kępy stipy. Niektórzy związują stipy, ale mnie nie chce się w to bawić.
Po przycięciu wyglądają mniej więcej tak jak na zdjęciu.

Gruszka_na_w... 23:28, 06 lis 2022

Basieksp napisał(a)
Też tak sobie pomyślałam, że kawał roboty aż mi się tak jakoś zrobiło, że ja taka trochę leniwa

Ogrodnictwo ma tę wielką zaletę, że każdy może zachować swoje tempo i zakres oraz czas prac. Leni wśród ogrodników z pewnością nie ma.
Jesienią mam więcej energii niż wczesną wiosną. Stąd moja aktualna ochota na ogrodowe dłubanki. Po urlopie jestem.
Magara 00:36, 07 lis 2022

Haniu...
Urok zapodanych przez Ciebie zdjęć przyćmiła (albo może raczej przywaliła jak młotem) informacja, że teraz kanciki robisz...
Serio???
Głupio pytam, bo znam odpowiedź... Na pewno masz na to mądre wytłumaczenie...

A ja myślałam, że mam jeszcze tylko maliny do przycięcia (godzina roboty), wycinanie bylin (przy kawie - 15 minut dziennie) i grabienie w "wolnych" chwilach... A dwie książki na mnie czekają i ja na nie A tu wyrzut sumienia się trafił
daredevil 08:41, 07 lis 2022

Piękna jesień u Ciebie, Haniu. Czytam co robisz i mam wyrzuty że się lenię i robię praktycznie nic

pozdrawiam