Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Anda 16:52, 29 gru 2022

Judith napisał(a)
Wcinając popcorn czekam na dalszy ciąg

Ja też, ale nic już nie wcinam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 16:57, 29 gru 2022

W marcu kontynuowałam prace wycinkowe. Aura sprzyjała, więc można było zrobić wertykulację i areację trawiastym nawierzchniom oraz odświeżyć kanciki. Ruszyły z wegetacją krzewy i drzewka.

Wiosenne prace porządkowe w ogrodzie ozdobnym skończyłam w pierwszej połowie marca. Można było nieco odetchnąć.

W drugiej połowie miesiąca zajęłam się warzywnikiem. Pierwsze wysiewy zawsze są najbardziej ekscytujące. Do rozluźniania gliny w warzywniku używam pociętych łodyg miskantów.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:24, 29 gru 2022

Judith, Ewo, oby trema mnie nie zjadła.
No to lecę z tym koksem dalej.
Przy okazji sporządzania tych wspomnień dotarło do mnie, że w okresie mojego dzieciństwa i młodości wiosenne porządki w ogrodach odbywały się dopiero pod koniec marca i w kwietniu. Wcześniej raczej nie dało się pracować w ogrodzie. Gołym okiem widać, że obecnie wegetacja rusza wcześniej.
Kwiecień rozpoczęłam od obsadzenia doniczek. Robię wyjątek dla tych pierwszych nasadzeń, bo latem i jesienią już niczego do donic nie wsadzam. Nie chcę sobie dokładać kolejnego obowiązku związanego z koniecznością częstego podlewania donic.
Stokrotki i bratki zachowują swoje walory estetyczne do połowy czerwca. I starczy.

W ogrodzie ozdobnym o tej porze roku królują jeszcze zimozieloności, ale tu i ówdzie pojawiają się oznaki przyszłej bujności.

W warzywniku kolejne nasionka lądują w ziemi, a ja podejmuję decyzję o zbudowaniu nowego kompostownika. Stara konstrukcja z palet traci swoją żywotność.

A wiosna nie sprawia zawodu. Pięknie jest!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:42, 29 gru 2022

W maju już wszystko ruszyło z kopyta. Ogród puchł w oczach.

W warzywniku lądują własnoręcznie wyhodowane sadzonki pomidorów. Są już wschody marcowych wysiewów.

Ogród ozdobny korzysta tylko z wody opadowej w postaci deszczu. W miarę potrzeb podlewam tylko warzywnik. Korzystam wtedy z wody zgromadzonej w studni. System podziemnych rur doprowadza do niej wodę z rynien.
Gruszka_na_w... 18:01, 29 gru 2022

W czerwcu ogród przeżywa apogeum swojej świetności. Kolorów, faktur, kształtów jest tak wiele, ze nie wiadomo, na czym oko zawiesić. W czerwcowym folderze mam zawsze najwięcej zdjęć.

Warzywnik też nabiera masy. Wychodzenie do niego ranna rosą z wiklinowym koszyczkiem, to prawdziwa przyjemność

Cdn
sylwia_slomc... 18:10, 29 gru 2022

Ale piękny serial
Basieksp 18:15, 29 gru 2022

Czekamy na kolejny odcinek
Rojodziejowa 18:56, 29 gru 2022

Dosiadam się do Was
Martka 19:06, 29 gru 2022

Haniu, nie mogłam sobie odmówić do popołudniowej herbaty seans zbiorowy
Czekam na cd.
Gruszka_na_w... 20:44, 29 gru 2022

Dziękuję za odwiedziny i kibicowanie. Wasza obecność, jak co roku, i w tym sezonie dodawała mocy, mobilizowała i inspirowała.
Każdy nowy sezon to kolejne ogrodowe doświadczenia, sukcesy i porażki. Wciąż się uczę.
Po tych paru latach doświadczeń wiele się dowiedziałam nie tylko o ogrodzie, ale też o sobie. Sporo moich ogrodowych działań determinuje charakter, cechy osobowości. Stąd te pojawiające się często nutki pragmatyzmu, systematyczność w działaniu, spokojne analizowanie przyczyn i skutków. Wszelkie ogrodowe emocje są nieco powściągliwe. Moja ogrodowa szklanka jest z reguły do połowy pełna, niepowodzenia znajdują racjonalne wytłumaczenie. Noce, nieprzespane z powodu przemyśleń o ogrodzie, są już za mną. Rewolucyjnych zapędów jest we mnie niewiele. Nie mam jakiś wielkich marzeń związanych z ogrodem. Jest częścią mojej codzienności i bardzo ją lubię. Czuję się w nim dobrze.
Co jest dla mnie ważne w uprawie i posiadaniu ogrodu?
Nie może pochłaniać zbyt wiele czasu. Oprócz ogrodu jest wiele innych fascynujących sfer życia. Nie chciałabym żyć w poczuciu, że coś zaniedbuję z powodu ogrodu lub odwrotnie- ogród jest zaniedbany, bo mnie pochłonęły inne sprawy. Z takiego właśnie podejścia wynika taki, a nie inny, wybór nasadzeń. Odpuściłam sobie dalie, jednoroczne wysiewy kwiecia, ograniczyłam ilość róż. Różane potwory to nie moja bajka.
Unikam w ogrodzie roślin o specjalnych wymaganiach glebowych. W ogrodzie rośnie 5 rodków i 2 azalie, ale to że żyją i mają się dobrze uważam za cud. Rada dotycząca tego, że łatwiej jest dostosować rośliny do gleby niż glebę do roślin jest jedną z najistotniejszych dla początkujących ogrodników.

Takie to refleksje naszły mnie po podsumowaniu pierwszego półrocza.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies