Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:59, 03 sty 2023

daredevil napisał(a)
Haniu najlepszego w nowym roku! Byle do wiosny teraz

Dla mnie zawsze najgorszy jest luty. Lecę wtedy na oparkach wewnętrznej energii.
Dziękuję za życzenia i czekam niecierpliwie na Twoje pierwsze wysiewy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 17:18, 04 sty 2023

Olej rydzowy nie tylko na grzyba!
On ma niby działać tak jak Promanal... czyli zaduszać wszystkie szkodniki na roślinie.
Ale ma przewagę, bo można nim pryskać przez cały sezon.... i jest to olej roślinny, a nie parafina
Anda 17:37, 04 sty 2023

Piękna jesień (pozostałe pory roku też) w Twoim parku
Naprawdę - na zdjęciach Twój ogród jest dla mnie parkowy. Podoba mi sie ilość drzew i krzewów u Ciebie. Kto wie, czy za dwadzieścia lat nie zmienię nasadzeń na bardziej krzewiaste.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 17:46, 04 sty 2023

Bardzo lubię twoje podsumowania roczne. Przyłączam się w bólu spowodowanym posadzeniem czosnków główkowatych i próbom ich późniejszego wytępienia. Są normalnie niezniszczalne. Ogród przepięknie się prezentuje w każdym z miesięcy.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Ewik 18:05, 04 sty 2023

inka74 napisał(a)
Bardzo lubię twoje podsumowania roczne. Przyłączam się w bólu spowodowanym posadzeniem czosnków główkowatych i próbom ich późniejszego wytępienia. Są normalnie niezniszczalne. Ogród przepięknie się prezentuje w każdym z miesięcy.

Też przerabiałam, nadal wyrywam
Joann 18:44, 04 sty 2023

Przeróbkom chyba nie będzie końca, Wasze doświadczenia są tego dowodem, taki los ogrodnika. Ale całkiem przyjemne te przemeblowania
Gruszka_na_w... 20:41, 04 sty 2023

Juzia napisał(a)
Olej rydzowy nie tylko na grzyba!
On ma niby działać tak jak Promanal... czyli zaduszać wszystkie szkodniki na roślinie.
Ale ma przewagę, bo można nim pryskać przez cały sezon.... i jest to olej roślinny, a nie parafina

Coś czuję, że rynek za jakiś czas odnotuje wzrost sprzedaży oleju rydzowego.
Kiedyś statystycy zastanawiali się, skąd taki gwałtowny wzrost sprzedaży nadmanganianu potasu w marcu. Jeden z nich okazał się być ogrodnikiem i uświadomił kolegom, że w marcu robi się nadmanganianem oprysk powojników p/uwiądowi. Tym samym zagadka niespodziewanego wzrostu sprzedaży została rozwiązana.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:48, 04 sty 2023

Anda napisał(a)
Piękna jesień (pozostałe pory roku też) w Twoim parku
Naprawdę - na zdjęciach Twój ogród jest dla mnie parkowy. Podoba mi sie ilość drzew i krzewów u Ciebie. Kto wie, czy za dwadzieścia lat nie zmienię nasadzeń na bardziej krzewiaste.

W typie parkowym są nasadzenia wzdłuż południowej i zachodniej części działki. Brakuje u mnie zapożyczonego krajobrazu i trzeba było najwyższe piętro ogrodu "wyprodukować" w granicach działki. Po latach stwierdzam, że to bardzo praktyczne rozwiązanie. Pisałam już o tym, że w działaniach ogrodowych mocno zaczyna u mnie ważyć ograniczenie wiekowe. Drzewa i krzewy dobrze sobie radzą bez konieczności systematycznej pracy ogrodnika.
Gruszka_na_w... 20:53, 04 sty 2023

inka74 napisał(a)

Dziękuję za noworoczne życzenia.
Och te czosnki! Dzisiaj wycinałam rozchodniki i mimo jesiennego masowego wyrywania/wykopywania czosnków , znowu pełno szczypiorków wyłazi z ziemi.
W ogrodzie najsłabsze są letnie miesiące. Taki dziwoląg mi wyszedł. Ale tak się składa, że z uwagi na wysokie temperatury, latem rzadko chce mi się przesiadywać w ogrodzie. Zwykle zwisam na tarasowym hamaku lub chłodzę się we wnętrzach.
Juzia 20:54, 04 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Coś czuję, że rynek za jakiś czas odnotuje wzrost sprzedaży oleju rydzowego.
Kiedyś statystycy zastanawiali się, skąd taki gwałtowny wzrost sprzedaży nadmanganianu potasu w marcu. Jeden z nich okazał się być ogrodnikiem i uświadomił kolegom, że w marcu robi się nadmanganianem oprysk powojników p/uwiądowi. Tym samym zagadka niespodziewanego wzrostu sprzedaży została rozwiązana.

Hyhy

A niech się sprzedaje.... na zdrowie roślinom i nam!