Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Ania111 17:51, 07 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tej gęstwinie liści pączki kwiatowe byłyby kiepsko widoczne. Przycięcie listków powoduje wyeksponowanie kwiatków.

LUTY - PRZYCIĄĆ LISTKI SZAFIRKĄ ABY LEPIEJ KWITŁY
Kordina 17:57, 07 sty 2023

O! Haniu pierwsze słyszę o przycinaniu listków szafirków, całe życie człowiek się uczy
Wiolka5_7 19:41, 07 sty 2023

Też przycięłam w zeszłym roku liście szafirkom i kwiaty były super widoczne tylko moich
lisci jeszcze nie widać
Gruszka_na_w... 21:07, 07 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Też przycięłam w zeszłym roku liście szafirkom i kwiaty były super widoczne tylko moich
lisci jeszcze nie widać

Niemożliwe! Liście swoim szafirkom przycinam dwa razy w roku. Drugi raz około lipca. Rosną jak szalone.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:10, 07 sty 2023

Kordina napisał(a)
O! Haniu pierwsze słyszę o przycinaniu listków szafirków, całe życie człowiek się uczy

Swego czasu na forum bywała Toszka. Miała wielki dar w dzieleniu się swoją ogrodniczą wiedzą. Szkoda, że już nie bywa. To od niej ta podpowiedź o cięciu szafirkowych liści.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 21:25, 07 sty 2023

Toszka! Bardzo ciepło o niej myślę. Mam nadzieję, że wszystko u niej dobrze. Ona też, jak Ty Haniu, siedziała w mojej ogrodowiskowej loży Mędrczyń
Wiolka5_7 21:52, 07 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niemożliwe! Liście swoim szafirkom przycinam dwa razy w roku. Drugi raz około lipca. Rosną jak szalone.

Ja mam stare babcine szafirki, twoje może jakieś nowsze modele i takie wyrywne
Gruszka_na_w... 21:58, 07 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Toszka! Bardzo ciepło o niej myślę. Mam nadzieję, że wszystko u niej dobrze. Ona też, jak Ty Haniu, siedziała w mojej ogrodowiskowej loży Mędrczyń

Gdzie mi do Toszki; z moim doświadczeniem do pięt jej nie dorastałam. Dziewczyny pisały, że u niej wszystko OK.
Toszka miała niesamowity dar. Rzadko coś takiego się spotyka. Wcale nie była milutka , wypowiadała swoje zdanie bez skrupułów, a mimo tego wzbudzała olbrzymią sympatię i szacunek. Dało się po prostu wyczuć jej dobre serce. Używam czasu przeszłego, bo teraźniejszego brak.
Gruszka_na_w... 22:01, 07 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja mam stare babcine szafirki, twoje może jakieś nowsze modele i takie wyrywne

Rodowód moich sięga kilkunastu lat (może ze 20). W świecie cebulowych to są szafirkowe dinozaury. Może powodem tego nadmiernego ulistnienia jest rodzaj gleby?
Judith 22:21, 07 sty 2023

Moje szafirki maja kilka lat i od początku wypuszczały listki już jesienią. Wiosna zawsze przycinam, bo są niezbyt urodziwe po zimie. Intuicyjne działanie, a tu się okazuje, ze słuszne tez z innych względów .
Może Twoje, Wiola, to jakieś nowe odmiany?