Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wiolka5_7 22:44, 07 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rodowód moich sięga kilkunastu lat (może ze 20). W świecie cebulowych to są szafirkowe dinozaury. Może powodem tego nadmiernego ulistnienia jest rodzaj gleby?

E to też wiekowe
Fakt moje mają lekką glebę i sucho latem , może i gleba ma znaczenie ,hmm
Wiolka5_7 22:45, 07 sty 2023

Judith napisał(a)
Moje szafirki maja kilka lat i od początku wypuszczały listki już jesienią. Wiosna zawsze przycinam, bo są niezbyt urodziwe po zimie. Intuicyjne działanie, a tu się okazuje, ze słuszne tez z innych względów .
Może Twoje, Wiola, to jakieś nowe odmiany?

Kochana moje to wiekowe, z babcinego przedogródka
Bratowej też lisciory wyrosły już jesienią ,ale jej to kupne rok temu swieżaki
Magara 00:24, 09 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O matulu! Jestem pod wrażeniem aż takiego wyróżnienia. Powód pojawienia się żółtej karteczki jest kompletnie nieistotny.
Z powodu ślepoty w telefonie ledwie znajduję pozycje na liście kontaktów w celu dodzwonienia się. Czytanie i oglądanie zdjęć w moim przypadku mija się z celem.

Haniu, to nie wyróżnienie Ciebie, ale to normalność moja, te karteczki
Problematycznym staje się, że zapiski na nich nie są dokładne i nie pamiętam o co chodziło
Muszę się ogarnąć albo zaprzestać podglądania forum w przerwie na kawę
Judith 08:48, 09 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Kochana moje to wiekowe, z babcinego przedogródka
Bratowej też lisciory wyrosły już jesienią ,ale jej to kupne rok temu swieżaki

No to dziwna sprawa - wypuszczają moje kilkuletnie, Hani wiekowe, bratowej świeżaki - wygląda na to, że to ich natura niezależna od wieku. A Twoje wiekowe nie wypuszczają... Ki diabeł?
Tak naprawdę, to dobrze, że nie wypuszczają - nie musisz brzydali przycinać wiosną .
Wiolka5_7 10:51, 09 sty 2023

Judith napisał(a)

No to dziwna sprawa - wypuszczają moje kilkuletnie, Hani wiekowe, bratowej świeżaki - wygląda na to, że to ich natura niezależna od wieku. A Twoje wiekowe nie wypuszczają... Ki diabeł?
Tak naprawdę, to dobrze, że nie wypuszczają - nie musisz brzydali przycinać wiosną .

To tylko te moje jakieś inne
Brzydali nie wycinam, tylko ładne listki i lepiej wtedy widać kwiaty
Napia 13:03, 09 sty 2023

W ubiegłym roku za Twoją rada przycięłam szafirki i to dobrze im zrobiło. W tm roku też planuję, ale jeszcze nie teraz - może za tydzień, dwa .
Martka 17:36, 09 sty 2023

Haniu, Twój szafirkowy dywanik budzi ciepłe, wczesnowiosenne uczucia W pakiecie wiedza praktyczna. Jeszcze nie sadziłam szafirków, bo nie miałam dla nich miejsca, teraz już wiem, gdzie będą mi pasowały. Czy myślisz, że półcień/cień im nie zaszkodzi?
Gruszka_na_w... 20:29, 09 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

E to też wiekowe
Fakt moje mają lekką glebę i sucho latem , może i gleba ma znaczenie ,hmm

Podejrzewam, że to właśnie gleba ma decydujący wpływ.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:31, 09 sty 2023

Napia napisał(a)
W ubiegłym roku za Twoją rada przycięłam szafirki i to dobrze im zrobiło. W tm roku też planuję, ale jeszcze nie teraz - może za tydzień, dwa .

Swoich też jeszcze nie tykam. One kwitną dopiero w kwietniu. Łodyżka kwiatowa zacznie sie tworzyć pod koniec marca. Spokojnie można przyciąć listki pod koniec lutego lub na początku marca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:34, 09 sty 2023

Martka napisał(a)
Haniu, Twój szafirkowy dywanik budzi ciepłe, wczesnowiosenne uczucia W pakiecie wiedza praktyczna. Jeszcze nie sadziłam szafirków, bo nie miałam dla nich miejsca, teraz już wiem, gdzie będą mi pasowały. Czy myślisz, że półcień/cień im nie zaszkodzi?

Szafirki to taka cebulkowa zapchajdziura. Świetnie się mnożą, ale w przeciwieństwie do czosnków główkowatych bardzo łatwo je kontrolować. Wszędzie da się je wcisnąć. Poradzą sobie w półcieniu. Z pełnym cieniem w ich przypadku jeszcze nie eksperymentowałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies