Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:56, 21 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Twoje schodki to też jeden z moich ulubionych widoków.

Kiedy szukałam dla Magary zdjęć z ich budowy, to aż nie chce mi się wierzyć jak to miejsce się zmieniło.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:58, 21 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Raczej nie zakwitnie moje takie były. Wykopałam w zeszłym roku i posadziłam od nowa dzieląc cebulki. Teraz wszystkie w pąkach są,w szoku jestem!

Od czasu pierwszego ich wsadzenia już dwukrotnie robiłam akcję wykopywania i dzielenia. Coraz mniej chce mi się to robić ponownie. Tulipany to przynajmniej kulturalnie zanikają, a te muszą produkować masę zieloną. Jak chwast.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:00, 21 kwi 2023

April napisał(a)
Świetne jest to ujęcie na schodki. Bardzo fajnie obrosły i faktycznie aż wołają żeby skorzystać.

Purple Sensation też mam takie kłębowisko liści. Czyli jednak wykopywanie mnie czeka. Kolejny punkt dopisany do listy.
Ale chyba jesienią przeprowadzić ten zabieg? Przetrzymać do wiosny czy dzielić i od razu do ziemi?

czosnki najlepiej wykopać w czerwcu/lipcu, kiedy jeszcze widać, gdzie rosły. Cebulki obsuszyć i wsadzić jesienią w nowe miejsce.

A dzięki Tobie ta skarpa wyszlachetniała. Po Twojej sugestii usunęłam z niej Giganteusa, który przytłaczał wszystko swoją masywnością. Usunięcie drewnianej pergoli też było dobrym posunięciem.
Naturalne żywopłoty są lepszym materiałem do wyodrębniania przestrzeni.
Gruszka_na_w... 22:06, 21 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
A ja nie potrafię zdecydować, który element podoba mi się najbardziej. Czy schodki, czy ścieżki (falowane bardzo lubię), czy może magnolia na zakręcie .

Też zauważyłam, że hortki ruszyły, bukietowe i annabellki (te ostatnie jeszcze nie wszystkie).

Wszystko się rusza. Aż chciało się dzisiaj ryć w ogrodzie. Bzyczało, śpiewało, grzało i nie padało!

Gruszka_na_w... 22:07, 21 kwi 2023

TAR napisał(a)
magnolia boska, schodki bajer. bardzo mi sie podoba ten widok

Bardzo wyszlachetniało to miejsce, to pewne.
Gruszka_na_w... 22:09, 21 kwi 2023

Roocika napisał(a)
Magnolia pięknie wygląda. U nas jak zawsze wiosna rozkręca się wolniej. Co roku jestem tym zdziwiona, chociaż powinnam już przywyknąć.

Asiu, jeszcze wczoraj do południa na spacer z psem wychodziłam w "futrzanej" kurtce. Zimno było okropnie. Po południu zaczęło docierać ciepło i dzisiaj był trzeci prawdziwie ciepły dzień tej wiosny. Mam nadzieję, że weekend i u Ciebie będzie cieplutki.
Gruszka_na_w... 22:16, 21 kwi 2023

Dzisiaj wyprowadziłam na spacer moje warzywne rozsady. zaczynam hartowanie kapusty Pak Choi, jarmużu, selerów i porów. W tygodniu mają być dwie noce z przymrozkami. Do gruntu może uda się je wsadzić za tydzień.
Kilka godzin ryłam na długiej prostej. Doszłam do wysokości cypelka. Największym problemem było usuwanie sryliona siewek irgi błyszczącej. Chyba niepotrzebnie zachwycałam się jesienią jej pięknymi karminowymi owocami.
Co będę robić jutro, to jeszcze nie wiem. Nie mogę się zdecydować, czy kopać glebę w warzywniku, aby przygotować teren pod kolejne wysiewy i nasadzenia, czy wzruszać glebę na długiej prostej.
darkowa 22:45, 21 kwi 2023

Z przyjemnością zrobiłam z Tobą obchód ogrodu. Z wielką przyjemnością.

Aż niesamowite jak szybko ogród dojrzewa, prawda?
Haniu , a czy korygujesz jakoś kształt
swojej magnolii, czy sama z siebie taka zgrabna?

Gruszka_na_w... 22:56, 21 kwi 2023

darkowa napisał(a)
Z przyjemnością zrobiłam z Tobą obchód ogrodu. Z wielką przyjemnością.

Aż niesamowite jak szybko ogród dojrzewa, prawda?
Haniu , a czy korygujesz jakoś kształt
swojej magnolii, czy sama z siebie taka zgrabna?

Cieszę się, że spacer był przyjemny. Te prawie 10 lat od pierwszych nasadzeń, zleciało nie wiem kiedy. Byłam 50+, teraz jestem 60+.
Magnolię tylko podkrzesywałam. Chciałam, żeby było widać pieniek. Od góry jej nie przycinałam.
Magara 00:05, 22 kwi 2023

Haniu, zdjęcia historyczne - mega
10 lat - szybko się "uwinęłaś" ze stworzeniem tak pięknego ogrodu, zazdroszczę bardzo, bo mi powoli, oj powoli idzie, 6 rok stuka...
Za instrukcję schodkową dziękuję - pomysł mamy, trojeść mamy, może za kilka sezonów plan się doczeka realizacji
Słońca na kolejne dni Ci życzę