Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:19, 03 maj 2023

Magara napisał(a)

Haniu, my kupiliśmy miernik Sprawdzamy każdą dostawę

Dobry pomysł!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:22, 03 maj 2023

Roocika napisał(a)
Przedpłocie wspaniale się prezentuje, bardzo elegancko.

Twoja Ola jaka już duża. A dziś widziałam takie maluszki w szkółce.

Ona szybko urosła. A też wsadzałam ją jako patyczek. Mam jeszcze rajską jabłonkę Adirondack. Ta ma tempo wzrostu znacznie powolniejsze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 20:25, 03 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Swoją magnolię Stellatę tylko podkrzesywałam od dołu, ale myślę, że tę Twoją Gienię można potraktować tak jak świdośliwę; wbić pod odpowiednim kątem tyczki bambusowe i podwiązać do nich gałązki tak, aby nadać im odpowiedni rozstaw.

Mam obawę (nie wiem, skąd do mnie przyszła), ze magnolia jest krucha. Co o tym myślisz?

Wujek Gugel mówi, ze można odginac, chyba się odważę jednak .
darkowa 20:26, 03 maj 2023

Rzeczywiście Haniu po kilku dniach ze słońcem ogród i u mnie pokazał ładniejszą stronę.
Ale u ciebie 2 tyg .do przodu

pozdrawiam serdecznie
Gruszka_na_w... 12:55, 04 maj 2023

Judith napisał(a)

Mam obawę (nie wiem, skąd do mnie przyszła), ze magnolia jest krucha. Co o tym myślisz?

Wujek Gugel mówi, ze można odginac, chyba się odważę jednak .

Taka krucha to nie jest. Koło mojej jeżdżę kosiarką i nie zdarzyło się, abym ją połamała przy potrącaniu.
Odważ się! Warto mieć wielopienny ładny egzemplarz.
Gruszka_na_w... 13:04, 04 maj 2023

darkowa napisał(a)
Rzeczywiście Haniu po kilku dniach ze słońcem ogród i u mnie pokazał ładniejszą stronę.
Ale u ciebie 2 tyg .do przodu

pozdrawiam serdecznie

Od wczoraj wreszcie wiosenna aura. Popracowałam naprzemiennie na rabatach ozdobnych i w warzywniku. Zaczęłam hartowanie pomidorów. Szykuję się do wysiewu ogórków i fasolki. Przekopałam grządki i są już gotowe na przyjęcie nowych gości.

W sadzie kwitną grusze i jabłonie.

[/img] Graby w żywopłocie już zielone, buki zrzuciły stare listki i zaczęły pogrubiać pąki.

Oby słoneczne dni zagościły u nas jak najdłużej.

Gruszka_na_w... 13:11, 04 maj 2023

Wykorzystuję każdą wolną chwilę na dłubanie w ogrodzie. Widać wreszcie światełko w tunelu i nie jest to nadjeżdżający pociąg.

Tulipany EE kończą już swój spektakl.

Na szczęście są też inne, które wciąż kwitną. A że kolor nie zawsze ten, który się miało na myśli, kiedy się je wsadzało, wydaje się teraz kwestią drugorzędną.

Gruszka_na_w... 13:18, 04 maj 2023

Gruszka_na_w... 19:43, 04 maj 2023

Obiela już w bieli.

Róż Oli wysubtelniał.

Na froncie do kwitnienia szykują się rodki i płomyk szydlasty na zegarowej. Rodki kwitną dwa tygodnie później niż zwykle.

Martwiłam się o epidemia. Całkiem niepotrzebnie. Dwie sztuki wciąż są wśród żywych. Nie jest to jednak roślina do mojego ogrodu. Za delikatna, za subtelna. Ginie w ogólnej masie.

Gruszka_na_w... 19:59, 04 maj 2023

Dzisiaj wykopałam z półksiężycowej czosnki Purple Sensation, które wyprodukowały tylko masę liściową w sporej ilości. Masa liściowa padła pokotem i żadna z niej była ozdoba. Liście oderwałam, a największe cebulki wsadziłam ponownie do gruntu w nowych miejscach.. Nie chciało mi się czekać do jesieni.
Wciąż walczę ze wzruszeniem gleby na ostatnim już kawałku rabaty półksiężycowej. Idzie powoli, bo trzeba to robić małą łopatką. Pazurkami nie da rady.

Kalina angielska będzie mieć mnóstwo kwiecia.

Trawnik ładnie się zregenerował po wertykulacji i areacji. Rośnie jak na drożdżach.

I na dobranoc ostatni hiacynt.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies