Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 13:46, 06 maj 2023

Mimo chłodu u Ciebie wiosna bardziej zaawansowana niż u mnie. Moje rodki w ogóle jeszcze nie przejawiają ochoty na kwitnienie, na kalinie zielone zupełnie zawiązki kwiatów.
Pada i chłodno także u nas, co nie przeszkodziło mi podlać supertunii nawozem .
Wiosenny ogród w deszczu nie pozwala na wygrzewanie się, ale zapewnia niezwykle soczyste widoki . Lubię .
Gruszka_na_w... 13:49, 06 maj 2023

TAR napisał(a)
Kwiatki kwiatkami ale warzywniakiem to wymiatasz. Super. Jak u mojej mamy. Ona tez ma podobnie plus szklarenke zapewnia nam dostawy zdrowych warzyw, bo wiadomo sama tego nie przeje a musi, po prostu musi miec. Do tego żulawska ziemia i efekty znakomite.

Dobrze mieć mamę ze szklarenką i warzywnikiem.
U mnie areał akuratny dla dwóch konsumentów. W kwietniu zjadaliśmy ostatnie buraki z zeszłorocznych zbiorów, dynie były do lutego, a kilka porów wciąż jest w gruncie. Pacholęta są daleko. Dzielenie się plonami jest sporadyczne. Ogórki kiszone cieszą się największym wzięciem. Musują po odkręceniu słoiczka i mają świetną kwaskowość.

Opatyczkowany groszek, za nim bób.

Sporo będzie owoców na czarnej porzeczce.

Ale najszybciej zbierzemy owoce z jagody kamczackiej. Powinny być zjadliwe pod koniec maja.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:00, 06 maj 2023

Judith, mam u siebie kilka odmian rodków. Te na podwyższonej rabacie należą do najwcześniej kwitnących. Zwykle rozpoczynały w połowie kwietnia. Odmiany kwitnące w maju pąki mają mocno zaciśnięte.
czekam na pokaz supertunii u Ciebie. Będzie się działo.
Majowa zieleń jest rzeczywiście soczysta, taka niezmęczona życiem.
Kaliny japońskie mam jeszcze w pąkach, ta angielska i kalina hordowina kwitną trochę wcześniej.
Kalina hordowina za lilakami Palibin (kulista forma).

Bardzo ładnie wyglądają teraz seslerie jesienne i trzcinniki Overdam.

Hakonki też wystrzeliły.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:06, 06 maj 2023

Asiu/Roociko, lubię ten czas, kiedy ramy ogrodu się zagęszczają i tworzą wewnątrz intymną przestrzeń.

Gruszka_na_w... 14:11, 06 maj 2023

Sezon tulipanowy tradycyjnie zamykają liliokształtne tulipany Saporro.

W blokach startowych są już orliki. Dobrze u mnie rosną.

antracyt 15:17, 06 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Selery i pory wsadziłam do gruntu parę dni temu. Dzisiaj wysiałam ogórki, fasolkę szparagową i tyczną oraz cukinie. U mnie w prognozach temperatury są stabilne. Ziemia jest ciepła.

To ja i sąsiadka też już wszystko mamy w ziemi
Martka 15:40, 06 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ławeczka ma piękne otoczenie szkoda, że pogoda nie pozwala z niego korzystać. Haniu, kukliki mam tylko w jednym miejscu, ale nie kwitną jeszcze. Drzewa też do tyłu. Piękne są Twoje tulipany Sapporo, posadziłam je jesienią i ech, żaden z nich nie pokazał się w formie, dopadła je zaraza. Ciekawe, że czerwonków nic nie wzięło.
Warzywnik z groszkami i tyczkami wzbudza mój zachwyt i bicie serca. Miło mieć ziemię, która karmi. Ale nie ona przecież, a praca ogrodnika jest tu kluczowa. Zdałam sobie sprawę, że uprawa warzyw wymaga działań w odpowiednim czasie, a pośpiech czy opieszałość mogą mieć bardziej odczuwalne skutki niż w przypadku roślin ozdobnych. Opanowałaś tę sztukę perfekcyjnie, mechanizmy jak w szwajcarskim zegarku

U mnie w ogrodzie już sucho, dlatego dzisiejszy deszcz bardzo mnie ucieszył, właśnie pada i rozmiękcza granulowany obornik, bo dopiero dziś udało mi się podsypać rabaty. U Ciebie... cóż, lepiej, by nie padało. Słońca i ciepła życzę
Makao 16:34, 06 maj 2023

Duży warzywniak. Moja mama też ma ale w tym roku posadziła sobie ziemniaki.

Moje dzieciaki uwielbiają bób i fasolkę szparagową. Jednak nie mam gdzie je sadzić.
Gruszka_na_w... 20:24, 06 maj 2023

Martka napisał(a)

Ławeczka ma piękne otoczenie szkoda, że pogoda nie pozwala z niego korzystać. Haniu, kukliki mam tylko w jednym miejscu, ale nie kwitną jeszcze. Drzewa też do tyłu. Piękne są Twoje tulipany Sapporo, posadziłam je jesienią i ech, żaden z nich nie pokazał się w formie, dopadła je zaraza. Ciekawe, że czerwonków nic nie wzięło.
Warzywnik z groszkami i tyczkami wzbudza mój zachwyt i bicie serca. Miło mieć ziemię, która karmi. Ale nie ona przecież, a praca ogrodnika jest tu kluczowa. Zdałam sobie sprawę, że uprawa warzyw wymaga działań w odpowiednim czasie, a pośpiech czy opieszałość mogą mieć bardziej odczuwalne skutki niż w przypadku roślin ozdobnych. Opanowałaś tę sztukę perfekcyjnie, mechanizmy jak w szwajcarskim zegarku

U mnie w ogrodzie już sucho, dlatego dzisiejszy deszcz bardzo mnie ucieszył, właśnie pada i rozmiękcza granulowany obornik, bo dopiero dziś udało mi się podsypać rabaty. U Ciebie... cóż, lepiej, by nie padało. Słońca i ciepła życzę

Dzisiaj nie dość, że padało, to jeszcze słupek rtęci dość mocno opadł. Ciepłe skarpetki wciąż trzeba mieć na podorędziu.

Miałam to szczęście, że z uprawą warzyw zetknęłam się już w dzieciństwie. Przy naszym sześciorodzinnym wrocławskim domku był niewielki ogródek dla każdej rodziny. Poniemieckiego bliźniaka po wojnie zamieniono na wielorodzinny budynek. Minusem były malutkie mieszkania, a wielkim plusem zielone podwórko z trzepakiem, piaskownicą, poniemieckimi drzewkami owocowymi. Podczas zabaw "w dom" można było błyskawicznie zdobyć surowce na obiad wraz z deserem. Ten duet: dom + ogródek był w mojej głowie stanem idealnym. Fizycznie odczuwałam brak ogrodu w czasach, kiedy dysponowałam tylko dachem nad głową.

Podążanie za wymaganiami warzyw znacznie zwiększa prawdopodobieństwo sukcesu, choć czasem można dać sobie zgodę na drobne eksperymenty i ryzyko. Wielkich szaleństw zdecydowanie nie opłaca się popełniać, bo grozi to utratą radości ze zbiorów.

A opady odebrały mi kolejne drzewko. Dwumetrowy świerk serbski cały zrudział. Chyba nie ma nadziei, że ponownie się zazieleni.
Gruszka_na_w... 20:26, 06 maj 2023

antracyt napisał(a)

To ja i sąsiadka też już wszystko mamy w ziemi

Noc z poniedziałku na wtorek ma być dosyć chłodna, potem już prognozują nocne temperatury w okolicach 10 stopni. We wtorek chyba wsadzę pomidory do gruntu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies