Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:09, 01 maj 2023

galgAsia napisał(a)
Nadrabianie zaległości będzie nas chyba męczyło przez cały sezon. Ja też się szarpię między warzywnikiem a ozdobnym, i nie ma tutaj dobrych wyborów. Wydaje się, że ten tydzień powinien być pogodowo łaskawy dla ogrodników, oby tylko sił starczyło. Mam urlop

Dzisiaj wybrałam warzywnik. Posadziłam sadzonki porów i selerów. Dosadziłam jarmuż. Przekopałam słomę pomiskantową na kwaterce pod pomidory. Zostało mi jeszcze wzruszenie gleby pod truskawkami, przekopanie zagonka pod dyniowate i ogórki. Okropnie zbiły mi glebę te wzmożone opady. Po jednym suchym dniu na powierzchni tworzy się skamieniała skorupa.
Urlop mam w przyszłym tygodniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 20:57, 01 maj 2023

Haniu, Twoje przedplocie mnie nieustająco zachwyca i jednocześnie budzi prwną zazdrość, albowiem ja przedpłocia zasadniczo nie mam (pół metra jest niewarte wspomnienia) .
Zadziwia mnie nieustająco ta dolnośląska pogoda, tak różna od mazowieckiej… Zazwyczaj jest odwrotnie . U nas w tym sezonie idealna równowaga między dniami deszczowymi i słonecznymi. Dzięki temu ogród bucha kolorami, a zieleń jest niesamowicie soczysta .
Wiolka5_7 21:10, 01 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Może być, że to one. Rozpoznaję ze 100% pewnością tylko EE, Doll's Minuet i Saporro.

Na bank to te
Mam też Purple Prince,ale te mają pojedyncze płatki
Gruszka_na_w... 21:13, 01 maj 2023

Judith napisał(a)
Haniu, Twoje przedplocie mnie nieustająco zachwyca i jednocześnie budzi prwną zazdrość, albowiem ja przedpłocia zasadniczo nie mam (pół metra jest niewarte wspomnienia) .
Zadziwia mnie nieustająco ta dolnośląska pogoda, tak różna od mazowieckiej… Zazwyczaj jest odwrotnie . U nas w tym sezonie idealna równowaga między dniami deszczowymi i słonecznymi. Dzięki temu ogród bucha kolorami, a zieleń jest niesamowicie soczysta .

Och, przedpłocie trzeba było ucywilizować. Pisałam już, że jest kilkunastu właścicieli tej drogi. Uznałam, że jestem odpowiedzialna za estetyczny wygląd tej jej części, która sąsiaduje z moim płotem. Nie mam zapożyczonego krajobrazu w postaci drzew, tak jak to jest u Ciebie. Wysokie drzewa posadziłam właśnie na zapłociu. Już wystają znad ogrodzenia. Na niewielkiej działce brakowało dla nich miejsca. Mam je teraz jako tło dla moich roślin. Ozdobne rabaty za płotem w okolicach furtki powstały z konieczności. Trawa nie chciała tam rosnąć.

Po dwóch słonecznych dniach zazieleniło się wreszcie i u mnie. Padać ma jutro.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:35, 01 maj 2023

Haniu, za wszelkie info dzięki
Tulipany zapisane - i w wersji Purple Prince i Purple Pion Chyba podejmę jesienią jeszcze jedną próbę zatulipanowania się, cierpię w tym temacie na rozdwojenie jaźni, zdanie zmieniam kilka razy na godzinę, w zależności od obrazków prezentowanych na forum

Ceny drewna powalają - rok temu w maju zamawialiśmy buka z suszarni 400 zł za metr układany bardzo rzetelnie... Teraz tyle za świeży...
Gruszka_na_w... 08:38, 02 maj 2023

Magara napisał(a)
Haniu, za wszelkie info dzięki
Tulipany zapisane - i w wersji Purple Prince i Purple Pion Chyba podejmę jesienią jeszcze jedną próbę zatulipanowania się, cierpię w tym temacie na rozdwojenie jaźni, zdanie zmieniam kilka razy na godzinę, w zależności od obrazków prezentowanych na forum

Ceny drewna powalają - rok temu w maju zamawialiśmy buka z suszarni 400 zł za metr układany bardzo rzetelnie... Teraz tyle za świeży...

Zawsze ma się ochotę na posadzenie roślin, które pokazywane są na forum w fazie ich najpiękniejszej odsłony. A potem człek marudzi, co zrobić z łanem usychających liści- jak to jest w przypadku tulipanów.
400 zł za ten świeży buk to dobra cena. Za półtora roku będzie akuratny do kominka. Jakoś nie mam zaufania do drewna z suszarni. Nie bardzo ufam, że oni rzeczywiście dosuszają je do 15% wilgotności.
Roocika 14:52, 02 maj 2023

Przedpłocie wspaniale się prezentuje, bardzo elegancko.

Twoja Ola jaka już duża. A dziś widziałam takie maluszki w szkółce.
Magara 00:07, 03 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

400 zł za ten świeży buk to dobra cena. Za półtora roku będzie akuratny do kominka. Jakoś nie mam zaufania do drewna z suszarni. Nie bardzo ufam, że oni rzeczywiście dosuszają je do 15% wilgotności.

Haniu, my kupiliśmy miernik Sprawdzamy każdą dostawę
Judith 15:53, 03 maj 2023

Haniu, masz doświadczenie z odginaniem gałęzi magnolii? (w sensie - gdy są zbyt blisko siebie)
Gruszka_na_w... 20:19, 03 maj 2023

Judith napisał(a)
Haniu, masz doświadczenie z odginaniem gałęzi magnolii? (w sensie - gdy są zbyt blisko siebie)

Swoją magnolię Stellatę tylko podkrzesywałam od dołu, ale myślę, że tę Twoją Gienię można potraktować tak jak świdośliwę; wbić pod odpowiednim kątem tyczki bambusowe i podwiązać do nich gałązki tak, aby nadać im odpowiedni rozstaw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies