Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 08:11, 01 maj 2023

Basieksp napisał(a)
Też zastanawiam się nad dosadzeniem narcyzy, u mnie nic ich nie zżera, szybciej i dłużej kwitną. Nie zamierają tak jak tulipany, szkoda tylko, że nie ma czerwonych. Tulipany są bardzo ładne ale denerwuje mnie trochę to, że sądzisz tak na jeden dwa sezony. Raz skusiłam się je wykopać, na początku mojego ogrodowania

Z tulipanami trzeba mieć szczęście i trafić na odmiany, które są rzeczywiście wieloletnie. U siebie mam takie, które niezawodnie kwitną od ponad 5 lat. Wśród nich są też czerwone.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 08:21, 01 maj 2023

Iwonko, też sądziłam, że śliwy wiśniowe to bezproblemowe drzewka. Widać coś przestało pasować. Jeśli będę coś dosadzać, to będzie to jarząb pospolity. Ma odpowiedni pokrój i wysokość do tego miejsca.
Czosnki główkowate łatwo przeoczyć. U mnie szczypiorek produkowały cebulki wielkości 1-2 mm. Po kilku latach z frontowej rabaty wyciągnęłam kilkadziesiąt cebulek, a pamiętam, że pokazywałam na forum zdjęcie z jednym czosnkiem i zastanawiałam się, skąd on się tam wziął. Lucy podpowiedziała mi, że trafił tam wraz z ziemią z kompostownika. Teraz bardzo pilnuję, aby wszystkie czosnki lądowały w worach.
Tiarelle dzieli się podobnie do żurawek i żuraweczek. Podważ kępkę z jednej strony i odetnij nożem.
Dzisiaj zapowiada się piękny dzień.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 08:23, 01 maj 2023

Haniu te piękne tulipany to chyba Purple Pion ,bo mam takie i kwitną też już kilka lat
Rojodziejowa 08:31, 01 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu te piękne tulipany to chyba Purple Pion ,bo mam takie i kwitną też już kilka lat

Koniecznie muszę zapisać Bardzo ładny mają kolor
antracyt 09:57, 01 maj 2023

Haniu, specjalistko od upraw ogrodowych co za licho może mi teraz zwijać liście na jabłonkach? No i najważniejsze jak się tego pozbyć? Zdjęcia wstawiłam u siebie.
TAR 18:02, 01 maj 2023

Czytam o tych sliwach wisniowych i podobne przypadki mialam w pierwszym ogrodzie. Padały jedna po drugiej po kilku latach - rak bakteryjny, niestety zakaża pozostale w pore nie rozpoznany. To byly poczatki mojego ogrodowania, zerowe doswiadczenie a i inetrnet i porady na duzo nizszym poziomie, jakosci i dostepnosci. Ostatecznie wypadły 4 szt. od tamtej pory sie zrazilam i ich nie sadze w ogrodzie.

Tulipany przecudne.
Gruszka_na_w... 19:00, 01 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Może być, że to one. Rozpoznaję ze 100% pewnością tylko EE, Doll's Minuet i Saporro.
Gruszka_na_w... 19:01, 01 maj 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Koniecznie muszę zapisać Bardzo ładny mają kolor

Bardzo dobrze radzą sobie w półcieniu i długo kwitną. Godne polecenia.
Gruszka_na_w... 19:07, 01 maj 2023

TAR napisał(a)
Czytam o tych sliwach wisniowych i podobne przypadki mialam w pierwszym ogrodzie. Padały jedna po drugiej po kilku latach - rak bakteryjny, niestety zakaża pozostale w pore nie rozpoznany. To byly poczatki mojego ogrodowania, zerowe doswiadczenie a i inetrnet i porady na duzo nizszym poziomie, jakosci i dostepnosci. Ostatecznie wypadły 4 szt. od tamtej pory sie zrazilam i ich nie sadze w ogrodzie.

Tulipany przecudne.

Objawów raka bateryjnego z pewnością te moje nie miały. Kora na pniu i na gałęziach nie była uszkodzona, nie było też żadnych wycieków.
Ale Twoje doświadczenie podpowiada, że w przypadku tych śliw wiśniowych trzeba bardzo starannie wygrabiać jesienią wszystkie opadłe liście (tak jak w przypadku drzewek owocowych w sadzie). Zarodniki tego raka zimują na opadłych liściach.
galgAsia 19:47, 01 maj 2023

Nadrabianie zaległości będzie nas chyba męczyło przez cały sezon. Ja też się szarpię między warzywnikiem a ozdobnym, i nie ma tutaj dobrych wyborów. Wydaje się, że ten tydzień powinien być pogodowo łaskawy dla ogrodników, oby tylko sił starczyło. Mam urlop