Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

darkowa 21:20, 07 maj 2023

Haniu , mimo niesprzyjającej aury

masz tak pięknie przygotowany ogród, że

tylko mogę westchnąć , ach.

a twój warzywnik ... te kanciki.. ach
Brzozowadzie... 21:21, 08 maj 2023

Witaj Haniu, miło przejść się po Twoim ogrodzie w maju Również z utęsknieniem czekam na ciepło, chyba już blisko.
Twój warzywnik przyspiesza również bicie mojego serca Dziś zobaczyłam, że wczorajszej nocy przymroziło mi wschodzący groszek Cud Kelvedonu, miał pierwsze listki, czy coś jeszcze z niego będzie, czy posadzić kolejny? Ach, ta pogoda. Ale nic to, idziemy do przodu z tą wiosną, prawda?
Gruszka_na_w... 12:52, 09 maj 2023

Magara napisał(a)
Haniu, pięknie u Ciebie, tak już zielono Chyba widoków liści u mnie najbardziej mi brakuje Wszystko jeszcze, cały czas, i jeszcze w blokach startowych.......
Czytam o świerku serbskim - niewiarygodne Co się dzieje w tym sezonie z roślinami????

Liściaste wiosną są wyjątkowo urodziwe. Tę ich świeżą zieloność chciałoby się zatrzymać na dłużej.
Nie wiem jak w innych ogrodach, ale u mnie w tym sezonie roślinom drastycznie zmieniły się warunki glebowe i klimatyczne. Wczoraj jeszcze trzeba było palić w kominku. Glina doszła do maksimum swoich możliwości pochłaniania wilgoci. Jest wyjątkowo "ciężka". Nie zdziwię się, jeśli wypadną jeszcze jakieś rośliny z powodu uduszenia korzeni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:54, 09 maj 2023

antracyt napisał(a)

Można też znaleźć fajne odmiany fasoli tycznej, w pionie mniej miejsca zajmują. Polecam Blauhilde, za wygląd i smak

U siebie wysiałam odmianę Goldmarie. Sprawdza się jako dodatek do leczo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:58, 09 maj 2023

Makao napisał(a)

Ooo a ja chciałam się skusić na ta uprawę ziemniaków w workach.

Albo w tych kastach budowlanych co dziewczyny na forum sprawdzają

Jeśli ktoś lubi takie zabawy, to może sadzić. Koszt kast plus nakład pracy związany z nawiezieniem do nich ziemi, podlewaniem nie rekompensuje chyba efektu. Dla kilograma ziemniaków szkoda zachodu. Lepiej chyba pojechać po ten kilogram do najbliższego rolnika. No, ale ja jestem cholernym pragmatykiem i mojej opinii można nie uwzględniać.

Ze znanych mi ogrodniczek, które eksperymentowały z takim sadzeniem ziemniaków, żadna w kolejnym roku nie powtarzała eksperymentu.
Gruszka_na_w... 12:59, 09 maj 2023

GingerO napisał(a)
To może ja się skusze na fasolkę karlowa w donicy...

Skuś się! Fasolka szparagowa owocuje bardzo długo.
Gruszka_na_w... 13:02, 09 maj 2023

Agatorek napisał(a)
W ciągu kilku dni ogród Ci się mocno zmienił
Dzięki opadom. U mnie do wczoraj było sucho, ale w końcu popadało.

Obielę mam na swoje liście dzięki Andzie . Rzeczywiście jest piękna
W ogóle cały ogród wygląda pięknie

Dziękuję! Miło się czyta takie opinie.

Obiela występuje w kilku odmianach. Sylwia ma chyba taką bardziej drzewiastą. Ta moja to "zwisak". Trzeba ją sztucznie pionizować.
Gruszka_na_w... 13:04, 09 maj 2023

Magleska napisał(a)
Haniu Twój ogród już cudnie zakokoniony warzywnik masz perfekcyjny -ja jeszcze nie posiałam ani fasolki szparagowej ,ani ogórków -dziś zimno ,jutro pracuję cały dzień -pewnie dopiero we wtorek to zrobię ....
Buziaki

Gruntowy warzywnik w tym sezonie ma mocno pod górkę. Aura niestety nie współpracuje. Wciąż jest za zimno, aby wzrost roślin przebiegał w ich normalnym tempie. Wcale mnie nie zdziwi, jeśli trzeba będzie powtarzać wysiew ogórków i fasolki.
Kokon jest fajny, bo można po ogrodzie łazić w pidżamce.
Gruszka_na_w... 13:07, 09 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Soczyście zielono i kolorów wiosennych już masa Warzywnik w dzisiejszych czasach przy obecnych cenach jeśli się tylko dysponuje kawałkiem ziemi jest nie do przecenienia.

Warzywnik wymaga czasu, a dzisiaj nie każdy nim dysponuje w nadmiarze. Z plonami też bywa różnie, ale zawsze można powiedzieć, że przynajmniej się próbowało.
Gruszka_na_w... 13:09, 09 maj 2023

darkowa napisał(a)
Haniu , mimo niesprzyjającej aury

masz tak pięknie przygotowany ogród, że

tylko mogę westchnąć , ach.

a twój warzywnik ... te kanciki.. ach

Bardzo lubię kancikować. To bardzo relaksujące zajęcie.
Warzywnik jest na frontowym widoku, to determinuje konieczność utrzymania go w jako takim stanie estetycznym.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies