Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Iwonka 16:06, 28 paź 2023

Haniu dziękuję za relację z Barcelony, to miasto gdzie człowiek się nie nudzi. Kawał historii.
Z lotu ptaka te sektory wyglądają niesamowicie.

Miałam przyjemność odwiedzić wszystkie miejscówki, gdzie byłaś. Ogrodowo platany zachwycają mnie bardziej niż palmy

Gaudi to dziedzictwo tak odmienne, że nigdy dosyć.
Moim małym wtedy synom bardzo podobały się jego projekty.
Choć Dali i jego muzeum w Figures przebiło wszystko
Mają zdjęcie z ogromnym obrazem Gali (akt). Zabawnie wyglądają siedząc na jednym z dwóch krzesłach po obu stronach dzieła

Barri Gotic z ciasnymi, średniowiecznymi uliczkami robi wrażenie swoją surowością.
Czytając Cień wiatru byłam już po zwiedzaniu miasta, fajnie przenieść wyobraźnię w miejsca, gdzie się było.

W toalecie Sagrady wyciskałam swoje skórzane mokasyny, taką mieliśmy ulewę w sierpniu podczas zwiedzania.
Tobie pogoda sprzyja.
Czy Montserrat w planach?
Gruszka_na_w... 20:33, 28 paź 2023

Iwonka napisał(a)

Tobie pogoda sprzyja.
Czy Montserrat w planach?

Nasze wyjazdy są specyficzne. Poruszamy się zwykle komunikacją miejską, nocujemy poza typową bazą hotelową. Tym razem mieszkaliśmy ok. 60 km od Barcelony. Mieliśmy z nią bezpośrednie połączenie kolejowe. Wybraliśmy się do miasta dwa razy. Za pierwszym razem przedreptaliśmy 13 km, a za drugim 11 km. W naszym wieku to spory wysiłek. Stan zdrowotny męża wyklucza ponadnormatywny wysiłek fizyczny. I tak jesteśmy szczęśliwi, że udało się tyle zobaczyć. Montserrat jest poza naszymi możliwościami zdrowotnymi. Całodziennych wypraw górskich nie bierzemy już pod uwagę.
Twórczość Dalego bardzo lubię, ale to nie ona była tym razem celem naszej wycieczki. Zwykle nasze wyjazdy dzielimy po połowie między beztroskie leżenie na ładnej i ciepłej plaży oraz zwłóczenie się po jakiś miejscowych atrakcjach.
Tegoroczny sezon wyjazdowy jest już za nami. Snujemy kolejne plany.
Dzisiaj zachwycił mnie widok pozostawionego samopas ogrodu. Dla takich widoków warto go mieć. Zostawiałam ogród w zieleni, a zastałam go w płonących odcieniach.
Na garażowej cudownie przebarwiła się świdośliwa.

Na podokiennej prężą się hortensje i rozplenice paul's Giant.

Zegarowa w pełni jesiennej urody.

Pozostałe frontowe rabaty nie prezentują się gorzej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:48, 28 paź 2023

Światło było tak niesamowite, że miało się ochotę obfotografować każdy zakątek. Zadręczę Was zdjęciami.

W zakątku brzozowym kolorami mieni się aronia, derenie w odmianach i perukowiec. Nawet klon pensylwański w tym sezonie nie zasechł. Zmienił kolor liści na żółty. Warzywnik zyskał piękne tło.

Większość róż zakończyła już kwitnienie. Można kontynuować ich jesienne cięcie. Zacznę od róż okrywowych na foncie i Bonici.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:00, 28 paź 2023

Na rabacie zachodniej wzrok przyciągały tojady mordowniki.

Niektórym hortensjom przepięknie przebarwiły się liście.

Klon ściętolistny bardzo wydoroślał. Przebarwia się partiami. Część liści na nim jest wciąż zielona.

Klon strzępiastokory na środku ronda jeszcze nie zaczął się przebarwiać.

LIDKA 21:09, 28 paź 2023

Hania masz przepięknie. Kolory sycą wzrok. Bajeczne widoki.
Gruszka_na_w... 21:10, 28 paź 2023

Bardzo romantycznie wyglądała ławeczka pod brzoza Youngii.

Rondo raz jeszcze. Po prawej klon ściętolistny, w centrum strzępiastokory.

Perovskia w duecie z rozplenicą.

Rabata zachodnia w całości- ciekawa jestem jej wyglądu za rok. Podosadzałam tam trochę nowych roślin.

Gruszka_na_w... 21:22, 28 paź 2023

LIDKA napisał(a)
Hania masz przepięknie. Kolory sycą wzrok. Bajeczne widoki.

Cieszę się, że zdążyłam na ten jesienny spektakl. Sporo liści opadło, ale te, które zostały pozwalają się cieszyć złotą jesienią.

Na wirażu wciąż pięknie kwitną The Fairy i Lovelly Fairy.

Za nimi fajnie wybarwiła się kula z Palibinów. Szkoda, że popołudniem mniej tutaj słońca i kolory nieco się oziębiły.

Kalina koralowa i berberysy nie chcą zaniżać poziomu.

Tu słońce podbiło przebarwienia.

Gruszka_na_w... 21:39, 28 paź 2023

Długa prosta ma teraz swój dobry czas.

Widoczne przy świdośliwach patyczki służą do ich formowania.

Jadalne wiśnie już od dawna są bezlistne, jabłonka Ola w tym sezonie chyba się nie przebarwiła. Wiszą na niej jedynie dwa jabłuszka. Zimna wiosna zdecydowanie jej nie posłużyła.

cypelek

Gruszka_na_w... 21:47, 28 paź 2023

Okołotarasowo i kolejna świdośliwa. Em ma piękny widok zza swojego biurka.

Derenie Sybirica już bez liści, ale za to z czerwonymi gałązkami.

I widok na całą długą prostą.

Gruszka_na_w... 21:52, 28 paź 2023

Już prawie koniec.

Miłego wieczoru! Nie zapomnijcie o zmianie czasu. Dobrze, że ta noc będzie dłuższa. Dzisiejszy dzień rozpoczęłam o 4 rano.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies