Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:29, 30 paź 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu ,ale masz pięknie przebarwione rośliny u mnie póki co nie za wiele...

A Śś cudne ale też w tym roku nie poszły u Ciebie w czerwień to chyba przez to ciepło nienormalne o tej porze

U mnie świdośliwy idą raczej w pomarańczowe odcienie. Co roku przebarwiają się tak samo.
Dużo mam krzewów. One plus te kilka drzewek (klony, morwa, świdośliwy) dają teraz najwięcej koloru.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 21:35, 30 paź 2023

Haniu, wspaniałe zdjęcia z wyjazdu i z ogrodu, jesień dla niego bardzo łaskawa, cudne kolory, podziwiam.
Kordina 23:30, 30 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Świetne połączenie Haniu róża i firletka
Tess 04:51, 31 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie rośnie tojad Fischera Aconitum fischeri. Ten kwitnie późno, aż do przymrozków.

O, dziękuję
Mam tojad, ale po pierwsze bardzo wysoki, ponadto nie kwitnie tak późno.
tuAnna 08:24, 31 paź 2023

Haniu, piękny masz ten ogrodowy busz. Z wielką przyjemnością go oglądam. Zazdroszczę. Oczywiście pozytywnie
Sonka 09:04, 31 paź 2023

Wywaliłem hortensje ogrodowe, bo któryś rok z kolei nie kwitły i szałwię Caradone, tam będzie różanka.Pokaze Ci to miejsce, jest od wschodu, po południu będzie cień rzucany z budynku.Zostawilam dwie ostatnie ogrodówki.
Gruszka_na_w... 09:40, 31 paź 2023

Alija napisał(a)
Haniu, wspaniałe zdjęcia z wyjazdu i z ogrodu, jesień dla niego bardzo łaskawa, cudne kolory, podziwiam.

Dziękuję bardzo za odwiedziny i za miłe słowa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:43, 31 paź 2023

Kordina napisał(a)

Świetne połączenie Haniu róża i firletka

Bożenko, na zdjęciu jest dolna część (1/2) Luise Odier. Życzę Ci, aby Twoja kwitła równie obficie, bo wyczytałam, że planujesz ją zaprosić do swego ogrodu. Jej zapach roznosi się po tarasie. U mnie rośnie dosyć wysoko.
Gruszka_na_w... 09:46, 31 paź 2023

Tess napisał(a)

O, dziękuję
Mam tojad, ale po pierwsze bardzo wysoki, ponadto nie kwitnie tak późno.

Te wcześniej kwitnące tojady, to faktycznie olbrzymy. Wyczytałam, że dorastają do 1,5 m.
Znalazłam też informację, że były to ponoć ulubione rośliny czarownic. Były źródłem mocy pozwalającej latać na miotle.
Gruszka_na_w... 09:51, 31 paź 2023

Sonka napisał(a)
Wywaliłem hortensje ogrodowe, bo któryś rok z kolei nie kwitły i szałwię Caradone, tam będzie różanka.Pokaze Ci to miejsce, jest od wschodu, po południu będzie cień rzucany z budynku.Zostawilam dwie ostatnie ogrodówki.

Hortensji ogrodowych nie zaprosiłam do ogrodu właśnie z uwagi na ich kapryśność w kwitnieniu i konieczność zabezpieczania ich przed wiosennymi przymrozkami. Ewa/ Anda pisała kiedyś, że róże potrzebują minimum 6 godzin słońca, aby obficie kwitły. Myślę, że na tej rabacie będą tyle miały. Latem słońce wschodzi wcześnie. Między tymi zimozielonymi kulkami rabatówki z pewnością będą pięknie wyglądały.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies