Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:03, 29 paź 2023

Magleska napisał(a)
Ja też chcę być katowana takimi obrazkami -cudo
Relację z wyjazdu też obejrzałam z przyjemnością

Załapiesz się na ostatki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 17:52, 29 paź 2023

Haniu ,ale masz pięknie przebarwione rośliny u mnie póki co nie za wiele...

A Śś cudne ale też w tym roku nie poszły u Ciebie w czerwień to chyba przez to ciepło nienormalne o tej porze
Magara 23:10, 29 paź 2023

Haniu, miałaś super wakacje ale chyba powrót był równie albo i bardziej udany
Mam wrażenie, że w tym roku wyjątkowo długo liście wszystkie trzymają się na drzewach i krzewach i wyjątkowo się przebarwiają. Obstawiam, że to zasługa ciepłego i ładnego września, który, jak nic, był ogrodową nagrodą za niezbyt ciekawy sezon wiosenno-letni
Gosialuk 00:18, 30 paź 2023

Wcale się nie poczułam skatowana takimi widokami.
Aż nie wiadomo, która roślina wybiją się ze swoją jesienną urodą na pierwszy plan. Razem malują przepiękne obrazy.
Sonka 06:44, 30 paź 2023

Pomimo późnej pory roku, róże nadal kwitną.Nie zamówiłam żadnej z tych które masz.Kolezance z pnących zamówiłam Jasminę, okaże się, czy to był bobry wybór.Sobie wzięłam pod uwagę tylko rabatowe
Tess 07:39, 30 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na rabacie zachodniej wzrok przyciągały tojady mordowniki.

[/img]

Wow, nie wiedziałam że one tak późno kwitną. Super!

Ogród pięknie wybarwiony.

W temacie poruszania się komunikacją miejską - my także w zwiedzanych miastach przemieszczamy się komunikacją publiczną.
A ostatnio nawet do fryzjera (na Świętokrzyską, samo centrum) jeżdzę autobusem miejskim - dojeżdzam szybciej, niż samochodem (autobusy jeżdzą buspasami, więc nie stoją w korkach) i nie szukam przez pół godziny miejsca parkingowego, kręcąc oberki w prawo i w lewo. Oszczędności na opłacie parkingowej to dodatkowy bonus
Gruszka_na_w... 21:08, 30 paź 2023

Tess napisał(a)

Wow, nie wiedziałam że one tak późno kwitną. Super!

Ogród pięknie wybarwiony.

W temacie poruszania się komunikacją miejską - my także w zwiedzanych miastach przemieszczamy się komunikacją publiczną.
A ostatnio nawet do fryzjera (na Świętokrzyską, samo centrum) jeżdzę autobusem miejskim - dojeżdzam szybciej, niż samochodem (autobusy jeżdzą buspasami, więc nie stoją w korkach) i nie szukam przez pół godziny miejsca parkingowego, kręcąc oberki w prawo i w lewo. Oszczędności na opłacie parkingowej to dodatkowy bonus

Dobowa opłata parkingowa w miejscu, gdzie byliśmy to było ok. 20€.
Pszczółka pisała mi kiedyś, że w Sudetach w naturze można spotkać tojada sudeckiego (Aconitum plicatum) , a w Tatrach mocnego (Aconitum firmum Rchb.). Trudno je rozróżnić. Oba kwitną latem, do sierpnia.

U mnie rośnie tojad Fischera Aconitum fischeri. Ten kwitnie późno, aż do przymrozków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:18, 30 paź 2023

Sonka napisał(a)
Pomimo późnej pory roku, róże nadal kwitną.Nie zamówiłam żadnej z tych które masz.Kolezance z pnących zamówiłam Jasminę, okaże się, czy to był bobry wybór.Sobie wzięłam pod uwagę tylko rabatowe

U mnie najwięcej jest róż historycznych (parkowych). Dla rabatówek musiałabym zaplanować różankę, aby je należycie wyeksponować. Posadzone pojedynczo zginęłyby w tłumie innych roślin.

Gruszka_na_w... 21:19, 30 paź 2023

Gosialuk napisał(a)
Wcale się nie poczułam skatowana takimi widokami.
Aż nie wiadomo, która roślina wybiją się ze swoją jesienną urodą na pierwszy plan. Razem malują przepiękne obrazy.

Najbardziej świecą klony Ginnala i świdośliwa, ale sytuacja jest zmienna. Z aronii liście już opadły.
Gruszka_na_w... 21:25, 30 paź 2023

Magara napisał(a)
Haniu, miałaś super wakacje ale chyba powrót był równie albo i bardziej udany
Mam wrażenie, że w tym roku wyjątkowo długo liście wszystkie trzymają się na drzewach i krzewach i wyjątkowo się przebarwiają. Obstawiam, że to zasługa ciepłego i ładnego września, który, jak nic, był ogrodową nagrodą za niezbyt ciekawy sezon wiosenno-letni

Wiosna i lato faktycznie były nieco wilgotne i chłodniejsze. Teraz temperatury dobijają do 20 stopni. Nie rozpatruję, czy liście wiszą dłużej czy krócej, bo grabić i odkurzać i tak już trzeba. Wczoraj do południa liście zebrałam, a po godzinie i tak był z nich nowy dywanik.

W ramach odpoczynku od grabienia zamknęłam sezon w warzywniku. Poplon wysiany na zagonku po pomidorach wydoroślał. Ścięłam go i przekopałam. Trochę smutno łazić teraz do warzywnika tylko po pory, jarmuż i natkę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies