Gruszka_na_w...
09:59, 24 paź 2023

Plan zabudowy z lotu ptaka oglądałam. Robi wrażenie. Mnie zaskoczyło, że Barcelona ma mniej więcej tyle ludności co Warszawa, a zajmuje 5 razy mniejszą powierzchnię. Doczytałam, że bardzo dba się tutaj o to, aby nie budować dzielnic typowo mieszkalnych, czy typowo biurowych. Wszystkie strefy życia przeplatają się ze sobą w niewielkiej odległości: praca, wypoczynek, kultura, rozrywka i mieszkanie. Nie ma tam typowego dla innych miast ścisłego centrum, a wysokość budynków w zabudowie miejskiej jest ograniczona i nie może przekraczać szerokości ulicy. Zastanawiałam się, czy gdziekolwiek jeszcze ktoś o tym myśli.

O planowaniu miasta
Mam osobistego hopla na punkcie tzw. ładu architektonicznego. Tu nic mi nie zgrzyta.

O kieszonkowcach na La Rampla czytałam. Przykre, że doświadczyłaś osobiście ich niecnych działań. Dziękuję za ostrzeżenie. W czwartek planujemy kolejny dzień w Barcelonie. Tym razem w planach są La Boqueria, pałac Guell i park Cytadela. Ostrzeżenie się przyda.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz