Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:01, 27 lis 2023

Judith napisał(a)
Przyznaję się do bycia purystką językową .

Bywam nią częściej niż bym chciała. Czasem utrudnia życie. Trudno ukryć przechodzące przez ciało ciarki lub grymas.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:22, 27 lis 2023

Bożenko, coraz trudniej jest o wzorce poprawnego mówienia i pisania. Pokolenie erudytów językowych w zasadzie wymarło. Zasób słów używany w codziennym języku bardzo zubożał. Lekcje gramatyki i ortografii trudno uznać za pasjonujące. Niewielu naszych rodaków czyta książki i gazety, w których piszą dobrze przeszkoleni dziennikarze. Błędy językowe, gramatyczne i ortograficzne zawsze się zdarzały, ale ich nasilenie w przestrzeni publicznej nigdy nie było tak silne jak teraz. Taki znak czasów. Moje pachole wzbudziło kilka lat temu sensację w korporacji, w której pracuje, bo podczas rozmowy telefonicznej zadał swojej rozmówczyni pytanie: "Jak pani godność?". Nikt nie wiedział/ nie rozumiał, o co on pyta.

Mnie osobiście zadziwia, na ile sposobów potrafimy zapisać określenie "w ogóle".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 22:43, 27 lis 2023

A mnie śmieszą niektóre wyrazy niegdyś powszechne, a teraz wymazane z pamięci zbiorowej (również mojej ) np repasatorka (a to po ostatnim wywiadzie z Kasią Nosowską, która użyła tego słowa ) No kto by pamiętał?
Magara 23:22, 27 lis 2023

Haniu, u Ciebie zawsze inspirująco "Jak pani godność?" - mnie powaliło
Repasację pończoch - pamiętam Długo by pewnie debatować czy to relikt czasów słusznie minionych czy bycie eko

P.S. Dotarła do mnie przesyłka z ptasim żarciem - piszę u Ciebie w wątku bo wiele osób tu zagląda
Zamówiłam, od sprzedawcy dla mnie nowego, 20 kg słonecznika czarnego (niecałe 33 zeta za 10 kilo wydaje mi się, że cena atrakcyjna) i 2 kg mieszanki wszelakiej (niecałe 5 zeta za kilo). Takie proporcje się u mnie w karmnikach sprawdzają
Bardzo, bardzo jestem zadowolona. Słonecznik prawie w ogóle nie jest zanieczyszczony resztkami łodyg czy innymi śmieciami Jakby co to chętnie się na priv namiarem podzielę
Helen 07:25, 28 lis 2023

EM na jednej z telekonferencji ze znaną dużą firmą doradczą, podenerwowany gadaniem prawie o niczym, powiedział: przestańmy się bawić w buchalterię. Młodzi ludzie nie zrozumieli, na szczęście pracownicy ich wspólnego klienta, tak
Judith 09:41, 28 lis 2023

No ale co Wy, dziewczyny, przecież "godność" w znaczeniu "imię i nazwisko" to słowo w powszechnym użyciu, a nawet nadużywane .
Kordina 10:13, 28 lis 2023

Judith Ty chyba z okolic W-wy, tam funkcjonuje taki zwrot, moja babcia warszawianka zawsze posługiwała się nim, a ja tu na północy nie doświadczyłam "swojej godności"
TAR 11:07, 28 lis 2023

Magara napisał(a)
Haniu, u Ciebie zawsze inspirująco "Jak pani godność?" - mnie powaliło
Repasację pończoch - pamiętam Długo by pewnie debatować czy to relikt czasów słusznie minionych czy bycie eko

P.S. Dotarła do mnie przesyłka z ptasim żarciem - piszę u Ciebie w wątku bo wiele osób tu zagląda
Zamówiłam, od sprzedawcy dla mnie nowego, 20 kg słonecznika czarnego (niecałe 33 zeta za 10 kilo wydaje mi się, że cena atrakcyjna) i 2 kg mieszanki wszelakiej (niecałe 5 zeta za kilo). Takie proporcje się u mnie w karmnikach sprawdzają
Bardzo, bardzo jestem zadowolona. Słonecznik prawie w ogóle nie jest zanieczyszczony resztkami łodyg czy innymi śmieciami Jakby co to chętnie się na priv namiarem podzielę

ja poprosze
Gruszka_na_w... 15:31, 28 lis 2023

Taka sytuacja. Tendencja jest wzrostowa. Sypie od wczoraj, od 21 i końca nie widać. Dzisiaj już dwukrotnie odśnieżałam front i drogę na zapłociu wzdłuż swojego ogrodzenia.

W karmnikach ląduje dziennie 3 l wiaderko karmy.

Graby i ambrowiec wciąż w liściach.

Śniegowa pierzynka przyda się rodkom. W nocy ma być -10 stopni.

Gruszka_na_w... 15:36, 28 lis 2023

Dobrze, że odśnieżyłam sobie dojście do drewutni. Mogłam zerknąć jak wygląda długa prosta.
Pięknie czerwienią się tam łodygi dereni Sybirica.

Nie dało się przejść ścieżką.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies