Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:13, 24 lis 2023

Judith napisał(a)
Z mocno wytrzeszczonym okiem czytam o ilościach zamawianych i pożeranych ziaren! Ja w zeszłym roku 3 razy kupiłam po 1 kilogramie słonecznika. Jestem karmicielką sporadyczną, niestety.

Mnie w zeszłym roku zaskoczyła informacja wyczytana u kogoś w wątku, że zakupił na zimę 1 kg karmy i jeszcze mu po sezonie połowa została.
U mnie wiszą dwa karmniki na ziarno, jeden na orzeszki. Do tego dochodzą kule tłuszczowe. Wolny czas pozwala mi na codzienny rytuał chadzania do karmników i dosypywanie ziarna. Czasem się czuję jakbym miała żywy inwentarz pod opieką.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:18, 24 lis 2023

Basieksp napisał(a)
Ja jeszcze nie zaczęłam karmić, ale mam zapas orzechów, słonecznika też z zeszłego roku mi zostało, jakieś słoninki też mam , także jutro zaczynam karmić towarzystwo

Własnego orzecha nie mam, a sklepowe orzechy włoskie zrobiły się dosyć drogie. Rok temu poeksperymentowałam z orzeszkami ziemnymi. Ptaki zaakceptowały zmianę, więc w tym sezonie już nie miałam dylematów. Muszę im tylko te orzeszki rozdrobić w specjalnym urządzeniu, bo takie owalne nazbyt się ślizgały w drucianym pojemniczku i ptakom było trudniej wydziobywać kawałki. Włoskie orzechy lepiej się klinowały.
Sklepowej słoniny ptaki nie polubiły.
Ciekawa jestem, jakie ptaszki skusisz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 16:23, 24 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Własnego orzecha nie mam, a sklepowe orzechy włoskie zrobiły się dosyć drogie. Rok temu poeksperymentowałam z orzeszkami ziemnymi. Ptaki zaakceptowały zmianę...

O qrcze!! To ja idę wgryźć się w Twój karmnik, najwyżej będę udawała wielkiego ptaka
Gruszka_na_w... 16:23, 24 lis 2023

Wczoraj grabiłam liście dwie godziny, dzisiaj odkurzałam kliniec z liści. Też dwie godziny. Nudy nie ma.
W nocy popadało. Prognozy zapowiadają dwutygodniowe ochłodzenie. Pojawiają się w nich nawet mrozy do -10. Trochę mi to krzyżuje plany, bo zwykle w pierwszym tygodniu grudnia odhaczałam przedświąteczne porządki. Mycie okien przy minusowej temperaturze raczej nie wchodzi w grę. Zwłaszcza, kiedy okna są nierozwieralne i trzeba to robić na zewnątrz.
Gruszka_na_w... 16:25, 24 lis 2023

Kordina napisał(a)

O qrcze!! To ja idę wgryźć się w Twój karmnik, najwyżej będę udawała wielkiego ptaka

Największe do tej pory były synogarlice. Pobijesz rekord!
Nie liczę krogulca, bo on raczej nie na zawartość karmnika się skusił. Ale on i tak ma mniejsze od Ciebie gabaryty.
Basieksp 20:44, 24 lis 2023

Własnego orzecha nie mam, a sklepowe orzechy włoskie zrobiły się dosyć drogie. Rok temu poeksperymentowałam z orzeszkami ziemnymi. Ptaki zaakceptowały zmianę, więc w tym sezonie już nie miałam dylematów. Muszę im tylko te orzeszki rozdrobić w specjalnym urządzeniu, bo takie owalne nazbyt się ślizgały w drucianym pojemniczku i ptakom było trudniej wydziobywać kawałki. Włoskie orzechy lepiej się klinowały.
Sklepowej słoniny ptaki nie polubiły.
Ciekawa jestem, jakie ptaszki skusisz.

Ja dostałam całą siatkę orzechów, gdyby mi ich zabrakło to śmiało mogę uśmiechnąć się po nie do sąsiadki za roślinki, które jej dałam a słoninkę wieszam i smakuje sikorkom Też jestem ciekawa jakie ptaki się u nas pojawią poza wróblami, sikorkami, no i jeszcze gołebiami Jutro koniecznie coś im wysypię, bo dziś u nas napadało dużo śniegu
Gruszka_na_w... 21:29, 24 lis 2023

Basieksp napisał(a)

Ja dostałam całą siatkę orzechów, gdyby mi ich zabrakło to śmiało mogę uśmiechnąć się po nie do sąsiadki za roślinki, które jej dałam a słoninkę wieszam i smakuje sikorkom Też jestem ciekawa jakie ptaki się u nas pojawią poza wróblami, sikorkami, no i jeszcze gołebiami Jutro koniecznie coś im wysypię, bo dziś u nas napadało dużo śniegu

Jak dobrze mieć przyjaznego sąsiada. U moich tylko tujki rosną.
U mnie ma zacząć padać koło północy. Śnieg. Rano się okaże, czy prognoza się sprawdzi.
Basieksp 21:41, 24 lis 2023

Jak dobrze mieć przyjaznego sąsiada. U moich tylko tujki rosną.
U mnie ma zacząć padać koło północy. Śnieg. Rano się okaże, czy prognoza się sprawdzi.

Jak przyjechałam z pracy to u nas tak z 10 cm śniegu już było i jeszcze trochę pada. Mokry ten śnieg, jutro ma być mróz i będzie ślizgawka.
Gruszka_na_w... 21:52, 24 lis 2023

Basieksp napisał(a)

Jak przyjechałam z pracy to u nas tak z 10 cm śniegu już było i jeszcze trochę pada. Mokry ten śnieg, jutro ma być mróz i będzie ślizgawka.

Dobrze, że to weekend. Można sobie odpuścić jazdę samochodem.
10 cm to akuratnie, żeby pobiegać na nartach.
Magara 23:37, 24 lis 2023

U nas słoninka sklepowa ma branie - sikorki chętne bardzo Koty też
Któremu się uda urwać cały płat jest liderem tygodnia
Ptasia karma dotarła, przejęta od kuriera Zamówiłam słonecznik plus mieszankę. Na 10 kg słonecznika mieszam 1 kg inności. U mnie się sprawdza. Jak było za dużo "dobra" - dobro lądowało poza karmnikami. Nie wiem czemu ale dwa sezony testowałam i do takich wniosków doszłam