Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Tess 19:29, 23 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W tym sezonie zainwestowałam w solidne markizy pionowe, które można przymocować do barierek tarasu po skosie. Może okażą się lepsze niż rolety z wikliny.

Zaintrygowały mnie te markizy pionowe mocowane do barierek. Możesz pokazać, Haniu, jak to wygląda?

Temat zabudowy tarasowej i mnie męczy od długiego już czasu. Mam południową wystawę, żar w lecie potworny (w ub. roku dwie godziny wystarczyły, by pozostawiona na schodach plastikowa osłona na nożyce stopiła się w esy-floresy). I jak robię pełne zadaszenie, w salonie będzie zbyt ciemno. Jak zabudowę szklaną - to nie da się tam wysiedzieć
Napia 19:47, 23 lut 2024

Aż musiałam wygooglać, jak wyglądają markizy pionowe. Podoba mi się ten pomysł Jestem ciekawa, jak się sprawdzą.
Dziękuję za przypomnienie o miksturze Bogdzi, dawno jej nie robiłam, a moje rh są po zimie w opłakanym stanie
Gruszka_na_w... 20:56, 23 lut 2024

Tess napisał(a)

Zaintrygowały mnie te markizy pionowe mocowane do barierek. Możesz pokazać, Haniu, jak to wygląda?

Temat zabudowy tarasowej i mnie męczy od długiego już czasu. Mam południową wystawę, żar w lecie potworny (w ub. roku dwie godziny wystarczyły, by pozostawiona na schodach plastikowa osłona na nożyce stopiła się w esy-floresy). I jak robię pełne zadaszenie, w salonie będzie zbyt ciemno. Jak zabudowę szklaną - to nie da się tam wysiedzieć

Są do wyboru takie lub takie

Te pierwsze są zwijane automatycznie, a te drugie wymagają użycia korbki. Zakupiłam te pierwsze, bo do wyboru drugich zniechęciła mnie konieczność wykonania 170 obrotów korbką, aby ją rozwinąć lub zwinąć. Oba modele mają możliwość mocowania od góry lub z boku. U mnie będą mocowane z boku belki podtrzymującej daszek tarasu. W dolnej listwie markiz są kółeczka umożliwiające ukośne przymocowanie do balustrady tarasu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:01, 23 lut 2024

Napia napisał(a)
Aż musiałam wygooglać, jak wyglądają markizy pionowe. Podoba mi się ten pomysł Jestem ciekawa, jak się sprawdzą.
Dziękuję za przypomnienie o miksturze Bogdzi, dawno jej nie robiłam, a moje rh są po zimie w opłakanym stanie

Wiklinowe rolety źle reagowały na wilgoć i porywy wiatru. Metalowe kółeczka, przez które przechodził sznurek zwijający zamocowane były w nitce łączącej wiklinowe witki. Od wilgoci wiklina się wyginała i czerniała. Wydawanie co dwa lata 200 zł mijało się z celem. Szukałam czegoś solidniejszego.
Dobrze, że Bogdzie podzieliła się sekretem uprawy rodków. Dzięki niej wiele z nich odzyskało blask.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
GingerO 21:07, 23 lut 2024

Haniu, a możesz podpowiedzieć jaką mikstura odżywiać borówki i jagody kamczackie?
Gruszka_na_w... 21:22, 23 lut 2024

GingerO napisał(a)
Haniu, a możesz podpowiedzieć jaką mikstura odżywiać borówki i jagody kamczackie?

Jagody kamczackie są proste w obsłudze. Zakwaszam im wiosną glebę garścią siarczanu amonu (ten nawóz ma w sobie azot+zakwaszacz)
W przypadku borówek ekspertem nie jestem. W ich uprawie nie odniosłam sukcesu.
Dla nich idealnym środowiskiem będzie naturalnie kwaśna gleba. Będą wtedy wymagać albo specjalistycznego nawozu dla borówek (4 razy w sezonie) albo siarczanu potasu stymulującego kwitnienie i owocowanie. O szczegóły trzeba by dopytać kogoś, kto uprawia borówki w przygotowanych specjalnie dołach.
Swoim borówkom przygotowałam stanowisko zgodnie z regułą: był kwaśny torf, kompost, piasek. Były sosnowe igły i siarka. Po dwóch sezonach glina wchłonęła wszystkie te misternie zmieszane składniki i borówki osiadły w glinie. Wciąż mają 50 cm wysokości i ze 4-5 gałązek. Owoców mają kilka. Zakwaszam im glebę siarczanem amonu, ale idealnych warunków do rozwoju im nie stworzę. Robią za krzaczek ozdobny na rabacie bylinowej. Pięknie się przebarwiają jesienią.
pestka56 21:29, 23 lut 2024

Zastanowiło mnie to co piszesz o borówkach. U mnie gleba IV klasa jakieś 30-40 cm na glinie. Borówki posadziłam tak jak ty i jak ty zakwaszam wiosną, a w sezonie owocowania leję masę wody. Rosną i owocują. Może u ciebie coś im innego nie pasuje, nie gleba. Może powinnaś im miejsce zmienić, bo moje w poprzednim miejscu też strasznie marnie owocowały i przyrastały.
Gruszka_na_w... 21:42, 23 lut 2024

pestka56 napisał(a)
Zastanowiło mnie to co piszesz o borówkach. U mnie gleba IV klasa jakieś 30-40 cm na glinie. Borówki posadziłam tak jak ty i jak ty zakwaszam wiosną, a w sezonie owocowania leję masę wody. Rosną i owocują. Może u ciebie coś im innego nie pasuje, nie gleba. Może powinnaś im miejsce zmienić, bo moje w poprzednim miejscu też strasznie marnie owocowały i przyrastały.

Aż tak mi na tych borówkach nie zależy, żeby im szukać nowego miejsca. Robią za krzaczki ozdobne i to mi pasuje. A glebę mają najbardziej gliniastą z gliniastych.
Problem z brakiem owocowania może być też związany z nawadnianiem. One mają bardzo wysokie zapotrzebowanie na wodę, a ja z założenia nie podlewam ogrodu ozdobnego. Glina co prawda długo utrzymuje wilgoć, ale dla borówek mogło to być za mało. W zasadzie mokry sezon miałam tylko rok temu. Wcześniej bywały dosyć długie okresy bezdeszczowe.
pestka56 22:40, 23 lut 2024

Czyli to chyba kwestia wody. Ja podlewam w ogrodzie tylko to co muszę, czyli np. borówki, truskawki, szparagi (czasami) i... pomidory w doniczkach. Reszta musi sobie radzić.
Makao 09:44, 24 lut 2024

U nas borówki też mają mało wody. Mąż się nimi zajmuje i tak wychodzi że owoce przysychają na krzaku