Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Patrycja_KG_Lu 23:14, 25 lut 2024

Haniu a te Twoje to takie zwykłe tańsze czy jakieś kolekcjonerskie? A może doczekałaś się jakiejś nowej odmiany i zostaniesz milionerką?
Gruszka_na_w... 23:27, 25 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Haniu a te Twoje to takie zwykłe tańsze czy jakieś kolekcjonerskie? A może doczekałaś się jakiejś nowej odmiany i zostaniesz milionerką?

Nabyłam je od jakiejś kumoszki na lokalnym ryneczku. Certyfikatów nie posiadam. Może to i dobrze, bo taki rarytas w ogrodzie wymagałby jakiejś ochrony i alarmów.

We mnie było tyle obaw, czy poradzę sobie z zakładaniem ogrodu i czy nie będzie to całkowita klapa, że jak ognia unikałam wszelkich kosztowniejszych zakupów. Mój ogród był jak sklep "Wszystko za 2,3, 5 złotych". Po kilku latach odważyłam się kupić drzewko za 50 zł.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 23:42, 25 lut 2024

Doskonale Cię rozumiem. Początkowo oglądając popularny program o ogrodach notowałam sobie rośliny, które mi się spodobały. Było to zanim założyłam wątek na O. Nie wyszukiwałam ich cen tylko zapisałam na liście „do kupienia i posadzenia”, bo w ten czy inny sposób mnie urzekły. Dopiero podchodząc już do finalnego planu wyboru roślin na każdą rabatę w zeszłym roku zderzyłam się z realiami cenowymi.

Dawno, dawno temu jak szukaliśmy działki do kupienia zauważyliśmy ogłoszenie domu na sprzedaż wraz z ogrodem. W treści ogłoszenia było wskazane, że sam ogród warty był ok.170 tys. zł i to było zawarte w cenie końcowej. W tamtym okresie nie rozumiałam skąd ta cena, skoro ogród „nie wyglądał” jak z katalogu. Dopiero teraz po zakończeniu budowy i kupieniu pierwszych roślin zrozumiałam ile kosztują prace ziemne, kostka, płot, obrzeża, oświetlenie w ogrodzie, odwodnienia, zbiorniki na deszczówkę i wiele, wiele innych.

W tej liście zrobionej wieki temu były m.in. judaszowce. Jednak wyszukując konkretną odmianę, widząc cenę oraz obserwując na wątkach jak kapryśne potrafią być, bałabym się zaryzykować takiej sumy.
Magara 00:19, 26 lut 2024

Czytam o "wartościowych" przebiśniegach - dawka uśmiechu przednia Jak nie będę mogła zasnąć dzisiaj to zamiast owiec będę liczyć moje przebiśniegi - poczuję się milionerką

Haniu, czy mogłabyś pokazać swoją rogownicę???
Robiąc porządki wstępne na rabatach mam ochotę się jej pozbyć
Kordina 00:23, 26 lut 2024

Trochę ich mam Czyli mogę być nieświadomą milionerką??
Gruszka_na_w... 09:20, 26 lut 2024

Kordina napisał(a)
Trochę ich mam Czyli mogę być nieświadomą milionerką??

Teraz możesz się poczuć jak w pełni świadoma milionerka. Co masz sobie żałować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:28, 26 lut 2024

Magara napisał(a)
Czytam o "wartościowych" przebiśniegach - dawka uśmiechu przednia Jak nie będę mogła zasnąć dzisiaj to zamiast owiec będę liczyć moje przebiśniegi - poczuję się milionerką

Haniu, czy mogłabyś pokazać swoją rogownicę???
Robiąc porządki wstępne na rabatach mam ochotę się jej pozbyć

Zapadanie w sen reguluję sobie oddychaniem i powtarzaniem mantry "nie myśl, nie myśl, nie myśl". Zasypiam błyskawicznie. Liczenie to jednak czynność umysłowa. Daj głowie odpocząć.

Rogownica, jak wiesz, ostała mi się tylko pod jedną z brzóz. W tym kąciku zrzucam jakieś resztki po cięciach gałęzi i karczowaniu korzeni (schronienie dla jeży). Nie wiem, czy rogownica przetrwała, a jeśli żyje, to po tych obfitych opadach będzie raczej przypominała zwitek zgnilizny.
Przemyśl sobie- może warto ją zastąpić czymś okrywowym, co jest trochę dłużej atrakcyjne.
Gruszka_na_w... 09:45, 26 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Doskonale Cię rozumiem. Początkowo oglądając popularny program o ogrodach notowałam sobie rośliny, które mi się spodobały. Było to zanim założyłam wątek na O. Nie wyszukiwałam ich cen tylko zapisałam na liście „do kupienia i posadzenia”, bo w ten czy inny sposób mnie urzekły. Dopiero podchodząc już do finalnego planu wyboru roślin na każdą rabatę w zeszłym roku zderzyłam się z realiami cenowymi.

Dawno, dawno temu jak szukaliśmy działki do kupienia zauważyliśmy ogłoszenie domu na sprzedaż wraz z ogrodem. W treści ogłoszenia było wskazane, że sam ogród warty był ok.170 tys. zł i to było zawarte w cenie końcowej. W tamtym okresie nie rozumiałam skąd ta cena, skoro ogród „nie wyglądał” jak z katalogu. Dopiero teraz po zakończeniu budowy i kupieniu pierwszych roślin zrozumiałam ile kosztują prace ziemne, kostka, płot, obrzeża, oświetlenie w ogrodzie, odwodnienia, zbiorniki na deszczówkę i wiele, wiele innych.

W tej liście zrobionej wieki temu były m.in. judaszowce. Jednak wyszukując konkretną odmianę, widząc cenę oraz obserwując na wątkach jak kapryśne potrafią być, bałabym się zaryzykować takiej sumy.

Podczas budowy zapisywałam wszystkie wydatki w Excelu z podziałam na kategorie. Zszokowało mnie to o czym piszesz; w ogólnym kosztorysie bardzo pokaźny jest udział wydatków, które można określić mianem pozainwestycyjnych. Pojedynczo to one może nie szokują, ale zebrane razem tworzą już całkiem pokaźną sumę.

Czasem jestem szczęśliwa, że urodziłam się w czasach, które oswoiły mnie ze stanem poskromienia nadmiernej konsumpcji. Zawsze siebie pytam, czy muszę to mieć, czy tylko chcę to mieć. Nieco mi to ułatwia życie.

O cenach zakładania ogrodu sporo pisała Danusia i Toszka. Pamiętam, że mnie te ceny powaliły na kolana.
April 10:44, 26 lut 2024

Ogród to faktycznie niesamowite koszty. Początkowo też sobie zapisywałam, co, gdzie i za ile. Ale jak wartość przekroczyła koszt zakupu małego samochodu, odpuściłam. Po co się denerwować? Przecież są i droższe hobby niż ogród
anuska2507 11:32, 26 lut 2024

Mnie najbardziej uderzyło, kiedy zaczęłam przeglądać O. i wątek "Na zielonej trawce", gdzie dziewczyny wymieniały się cenami formowanych cisów. Były to kwoty rzędu 200-400 zł za sztukę. Szybko sobie policzyłam, że zrobienie rabaty z kilkoma gotowymi kulkami czy stożkami będzie kosztować fortunę. A gdzie wypełniacze, gdzie reszta ogrodu? Mój szok potęgował fakt, że było to zaraz po wprowadzeniu się do nowego domu, w portfelu pustka, a w kolejce czekały niemałe inwestycje, jak zrobienie frontowego ogrodzenia czy domku narzędziowego.
Też część wydatków gdzieś zapisałam, ale nie wszystkie