Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AgataP 11:33, 07 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
My palimy w cyklach trzyletnich. Jeden sezon dwuletnie drewno, jeden sezon brykiet z drzew liściastych i ponownie drewno. Drewutnia mieści 12 m3 drewna. W sezonie zużywamy 6 m3. Żeby palić suchym, to właśnie jeden rok korzystamy z brykietu. Szyba w kominku jest czyściutka, a kominiarz wciąż się dziwi, ze w kominie nie ma sadzy.
Nie wiem czemu wciąż mnie dziwi, że człowiek to jedyna istota, która samej sobie potrafi krzywdę czynić. Przecież sam potem wdycha te smrody.
Ech....
Czytam właśnie "Sekretne życie drzew". Fascynująca lektura.

Mokre drewno jak mokre drewno, ale śmieci, szmaty i plastiki to już pogrom.
My w tym roku kupimy drewno sezonowane i brykiet. Drewno pewnie znowu poleży ze 3 lata, ale potem już będziemy uzupełniać na bieżąco, bo teraz to wciaż inne rzeczy na głowie.
A i prądem też byśmy się dogrzali - mały domek, małe koszta

Uwielbiam taką pogodę i takie widoki, śnieg się skrzy, pod nogami skrzypi.
Roślinki mają po 30 cm śniegu więc są bezpieczne.

A Sekretne Życie Drzew mam na tablecie - też sobie podczytuję
Basilikum 11:52, 07 sty 2017

a mi dzieciatko jednak nie przynslo ksiazek wiec musze sobie sama kupic, jeszcze mam kilka ksiazek na stoliku ale jak tylko kolo ksiegarni moje drogi beda wiodly to kupie
Gruszka_na_w... 14:05, 07 sty 2017

Iza, ta książka napisana jest przez niemieckiego leśnika.
Agatko, u mnie też mróz. rano było minus 20, teraz jest minus 10. Dobrze, że spadł śnieżek. słoneczko pięknie świeci. Bardzo przyjemnie jest, mimo mrozu.
Ptaków bardzo dużo zlatuje się do karmników.
Wbrew pozorom ogrzewanie elektryczne jest najtańszym źródłem ciepła. Znikome koszty inwestycji przez ponad 20 lat rekompensują większe rachunki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basilikum 14:40, 07 sty 2017

Bardzo nam ta skiazke polecal pan na kursie ciecia drzew owocowych i tak od lata ie moge sie zebrac by ja kupic i przeczytac. Ae na usprawiedliwienie mam, ze mam caly stos ksiazek do przeczytania.

U mnie w karmniku tez ruch, ze az milo gapie sie przez okno i gapie.
pestka56 23:34, 07 sty 2017

Wyobraźcie sobie, że mnie "okropna krzywda" spotkała w Wigilię.
Tradycyjnie kupujemy jako prezenty książki i w tym roku rodzina, wreszcie zrozumiała, że nie chcemy durnostojek, wazoników i świeczników. Dostaliśmy po raz pierwszy książki Tylko, że "Sekretne życie drzew" dostał mój J, a nie ja . Teraz muszę poczekać aż ją przeczyta. On się zna na roślinkach jak kura na pieprzu. Zadziwiające, że ta książka podoba mu się. Łyknąłby szybko, ale jak zawsze czyta 3 równocześnie. I tak, mnie pozostał póki co pdf na tablecie
pestka56 23:35, 07 sty 2017

Mokre drewno w palenisku = kreozot w przewodach kominowych = niebezpieczeństwo pożaru w kominie
tulucy 10:33, 08 sty 2017

A "oszczędni" sąsiedzi = niemożność wyjścia na dwór i nawet smród w domu przy zamkniętych oknach. Palą wszystkim, opony, podkłady, stare meble, śmieci. I nie chodzi o oszczędności na wywozie śmieci, tylko "darmowe" paliwo do pieca. I nik nie umie sobie z tym poradzić.

Ja dostałam to, co chciałam (Mikołaj dostał wytyczne )
AgataP 13:45, 08 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Iza, ta książka napisana jest przez niemieckiego leśnika.
Agatko, u mnie też mróz. rano było minus 20, teraz jest minus 10. Dobrze, że spadł śnieżek. słoneczko pięknie świeci. Bardzo przyjemnie jest, mimo mrozu.
Ptaków bardzo dużo zlatuje się do karmników.
Wbrew pozorom ogrzewanie elektryczne jest najtańszym źródłem ciepła. Znikome koszty inwestycji przez ponad 20 lat rekompensują większe rachunki.

Masz rację, tym bardziej że zakładaliśmy kable sami
A jak mówię niektórym ile płacę za prąd na 4 osobową rodzinę, gdzie ja pracuję większość w domu, grzejemy wodę prądem i ogrzewanie prądowe to gęby otwierają.

Każdy mi mówił że z torbami pójdę - bo nie dość że "dom z OSB" to jeszcze ogrzewanie na prąd

Ale decyzję podjęłam bardzo dobrą, gaz jest za daleko i przy cenach gazowni to spłacałabym ogrzewanie gazowe latami

Dla przyjemności odpalamy kominek lub też w przypadku większych mrozów - rozprowadzenie ciepła jest na cały dom, a w tym roku dołączymy tez poddasze.

U nas biało wciąż, słonko - pogoda przepiękna

pestka56 14:00, 08 sty 2017

Gruszeczko, a ja byłam przekonana, że u Ciebie grzeje tylko ten cudny pieco-kominek

Tulucy, nauczy ich rozumu jak w kominie nastąpi wybuch, a po nim pożar i dom spłonie.
W mojej okolicy jest jeden taki dom, gdzie dach przy kominie cały czarny, komin też osmalony. Co przejeżdżam, to zastanawiam się czym do diabła palą i czemu jeszcze ten dom stoi? A parę kilometrów dalej kilka lat temu spłonął dom, który był moim obiektem westchnień z powodu urody. Zawiniła nieszczelność komina i zła izolacja tegoż od drewnianego stropu.
tulucy 15:39, 08 sty 2017

Kasiu obawiam się, że nic ich nie nauczy...

My mamy gaz, a przejściowo palimy w kominku, ale to mało.

U mnie w stołówce też sporo ruchu... Jednego ptaszka nie znam, podobny do wróbla, ale ma takie białe paski na ogonie... Albo na końcach skrzydeł... Albo mam przywidzenia