Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Basilikum 20:07, 08 sty 2017

a to prawda, he najtrudniej zaczac. ja jak na trening wyhodze to mowie sobie "tylko 2 km dzis, bo zimno" przybiegam do domu z 5 na zegarku cala szczesliwa
Gruszka_na_w... 20:32, 08 sty 2017

Iza, podczas biegania wyzwalają się endorfiny.
Normalny ogrodnik ma je w sezonie wegetacyjnym roślin. Zima trzeba się wspomagać innym ich źródłem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 09:57, 10 sty 2017

Dziewczyny zazdroszczę Wam chęci Ja jestem padnięta, od rana dzieciaki, spacer z psem, ogarnięcie domu, potem siadam do swojej pracy, w międzyczasie obiad, potem wyjazd z towarem, zakupy, powrót do domu, wypakowanie, znowu jazda po dzieci, lekcje, szykowanie żarcie dla zwierząt,kolejny spacer i padam na twarz... może przez ten krótki dzień jakoś tak mało energii we mnie
A tu jeszcze bale karnawałowe, przebrania, planowanie ferii, zakupy na poddasze w stylu 5 paczek uchwytów, listwy maskujące, wkręty itd itp
W weekend odpoczynek choć w jeden dzień, bo wciąż jeszcze domalowujemy boazerię... uff kiedy to się skończy...
pozdrawiam mroźnie, dziś było - 16 nad ranem
Agania 13:02, 10 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Gruszeczko, a ja byłam przekonana, że u Ciebie grzeje tylko ten cudny pieco-kominek

Tulucy, nauczy ich rozumu jak w kominie nastąpi wybuch, a po nim pożar i dom spłonie.
W mojej okolicy jest jeden taki dom, gdzie dach przy kominie cały czarny, komin też osmalony. Co przejeżdżam, to zastanawiam się czym do diabła palą i czemu jeszcze ten dom stoi? A parę kilometrów dalej kilka lat temu spłonął dom, który był moim obiektem westchnień z powodu urody. Zawiniła nieszczelność komina i zła izolacja tegoż od drewnianego stropu.

Męskie tematy ruszyły jak mrozik chwycił...ale tak jest, że palenie w kominku grozi wybuchem i pożarem komina, nawet jak się pali drewnem niby sezonowanym co gwarantują sprzedawcy, ja byłam świadkiem takiego pożaru, który wybuchł u sąsiada, niestety sadza się zbiera i komin dwa razy w sezonie trzeba oczyścić i nie żałować na kominiarza. Przy takich mrozach, gazem tez dogrzewamy.

Książka zamówiona
Pszczelarnia 13:18, 10 sty 2017

Biegówki - lubię.

Kominiarz - 4 razy w roku i 1 w roku przegląd instalacji - tak stanowią przepisy.

Mokrym drewnem nie tyle bez sensu jest palić z powodu sadzy w kominie (kominiarskie wizyty to rozwiążą albo przepalenie obierkami od ziemniaków) ale z powodu jego niskiej kaloryczności przede wszystkim, czyli marny skutek dla użytkowników.

Basilikum 14:06, 10 sty 2017

u as kominiarz przchodzi sam, nie trzeba go zamawiac i tez 4 razy w roku
pestka56 16:31, 10 sty 2017

Sadza to drobiazg. Ja się pali mokrym, to powstaje kreozot i to jest prawdziwe świństwo i zagrożenie. Może nawet zatkać komin. A palenisko upaprane kreozotem wygląda jakby ktoś smoły nalał.

O obierkach nie słyszałam. Ja oprócz kominiarza od czasu do czasu wrzucam na żar sadpal.
Pszczółko, ile tych obierek wrzucasz na raz i jakie – świeże czy suche?

Drewno kupujemy z nadleśnictwa. Zawsze jest z aktualnego wyrębu, więc wiadomo, że bez sezonowania się nie da, chociaż to grabina.
A nawet własne sezonowane sprawdzamy miernikiem zanim pójdzie do kominka.

Znalazłam na pintereście https://pl.pinterest.com/pin/413064597054775450/ Fajny pomysł na suszarnię.
Gruszka_na_w... 17:27, 10 sty 2017

Obierek używała moja mama do odkamieniania czajnika w czasach, kiedy nie było innych środków. Czajniki były srebrne- chyba nie dało się ich odkamieniać kwasem.

U nas jest automatyka procesu spalania, z funkcją dopalania. Kominiarz jesienią wygrzebał pół swojej chochelki sadzy. Szybę czyścimy raz w miesiącu, jest czysta.

Nasz pan od piecokominka określa kominki spalające mokre drewno mianem niszczarek do drewna. Zdaje się, że większość ludzi jest słabo wyedukowana w tym zakresie. Ten smog nad Polską nie wziął się znikąd.

Agatko z Pszenicznej, trudy odgrywania wielu różnych ról życiowych są już częściowo za mną. Zwłaszcza te związane z macierzyństwem. Życie co prawda dokłada nowe, ale one już jakby bardziej psychikę angażują, a nie fizyczne siły.
Ambitny człowiek chce wszystkiemu sprostać i zmęczenie jest tego naturalną konsekwencją. Chociaż w sumie chyba wolałabym organizować kinderparty i szyć karnawałowe stroje. To z perspektywy był bardzo miły czas.

Aganiu, ja trochę niestatystyczna jestem. Podczas budowy bardziej interesowały mnie rozwiązania techniczne niż wykończeniówka. Najmniej lubianym tematem była kuchnia i jej wyposażenie. I tek mnie dziwiło, kiedy kobiety budujące z mężem dom zaczynały rozważania budowlane od wyboru zasłon, piekarnika i płyty grzewczej. Moja rodzina już wie, że jeśli się zgubię w centrum handlowym, to można mnie znaleźć tylko w dwóch działach- elektronarzędzia i ogród. Te lubię najbardziej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 18:37, 10 sty 2017

Gruszeczko, Ty masz samą cudowność w domu jeśli chodzi o palenisko z żywym widocznym ogniem.
W zwykłych wkładach kominkowych też można procesem spalania trochę sterować, ale nie tak dobrze jak u Ciebie. Twój pieco-kominek, gdy już drewno się dobrze rozpali, a przewody dymowe i komin nieco podgrzeją, ma możliwość skierowania spalin dłuższą drogą do komina. Wtedy nie dość, że proces spalania jest efektywniejszy, to jeszcze ciepło jest odbierane i magazynowane w masie kumulacyjnej.
U mnie tak pięknie nie ma i być nie może, bo wkład, który mam jest za duży. To po pierwsze. Nie nadaje się do obudowania masą kumulującą ciepło. Jednak zrobiliśmy obudowa wkładu jest zrobiona częściowo z cegły szamotowej, a częściowo z płyt kumulujących ciepło. Troszkę ciepełka zbiera
Mój kominek też ma sterowanie automatyczne. Gdy temperatura w obudowie przekracza ustaloną wysokość, sterownik przymyka dopływ powietrza do paleniska. To trochę ogranicza wypuszczanie ciepła kominem.

Zgodzę się, że smog w wielu rejonach PL wziął się z niewłaściwego palenia w różnych urządzeniach ogniowych, ale chyba najmniej jest tu winne drewno nawet mokre.

Oj, ale nieogrodniczo Chociaż w ogrodach też są różne paleniska
Gruszka_na_w... 14:13, 15 sty 2017

Piękny dzień, ledwie minus 1 na termometrze, lekko powiewa, czasem pada śnieżek, a czasem świeci słońce. Ogród śpi, a kosy zajadają się jabłkami.
Cieszą oko kolory trzmielin

runianka zawiązuje pąki kwiatowe

Najbardziej kolorowo jest na półksiężycowej z wrzosowiskiem. Rumienią się kiścienie, pierisy i wrzosy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies