Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:29, 29 lip 2024

Margo2 napisał(a)
Ale masz przepięknie dojrzałe rabaty. Gęsto, ale nie za gęsto. W sam raz.
Tak powinno być u mnie, a sadzę jedno na drugim.
Powoli rozsadzam to co mam. Może w końcu się uda osiągnąć to co chcę.
W tym roku posadziłam po raz pierwszy jedną sadzonkę ogórka.
Jedną, bo u mnie w skrzyniach nie wszystko się udaje. I mimo, że ma plamy na liściach kilka ogórków mam. Co prawda większość żółknie, ale mimo to postanowiłam, że w przyszłym roku posadzę kilka, żeby choć do paru słoików włożyć. Na rynku boję się już kupować, bo wiele razy ogórki nie wyszły, a moje sprawdzone źródło wygasło

Gosiu, sadziłam rośliny dosyć gęsto. Od chwili nasadzeń minęło ponad 10 lat. Część roślin wypadła, część okazała się problematyczna. Nie mam jakiś wewnętrznych problemów z decyzjami o usuwaniu roślin, które utrudniają życie ogrodnikowi. Staram się dostosować ogród do moich możliwości.
Przy domowych uprawach warzyw dokładnie wiesz, czym odżywiały się rośliny. Marketowe ogórki nawet wygląd mają nieapetyczny. Wyglądają jak sztuczne, nie pachną. Po kiszeniu zwykle robią się z nich "kapcie", bo za bardzo je nawożono.
Lubię odgłos, który wydobywa się z odkręconego słoika moich kiszonych ogórków. Woda zawsze wtedy lekko musuje i ma przepyszny smak.

W ogrodzie jest kilka miejsc, które tak samo wyglądają od początku, ale sporo jest też takich, na których odbywały się kilkakrotne rewolucje.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:12, 29 lip 2024

Basieksp napisał(a)
Zacytuję to samo zdjęcie co Zuzia Piękne zdjęcie, taki romantyczny klimat Delikatny róż z bielą brzozy

Ta róża Alden Biesen jest niesamowita. Ma kwiatostany przypominające hortensje. Bardzo jestem z niej zadowolona.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:18, 29 lip 2024

Dzisiaj było przyjemnie ciepło, w okolicach 25 stopni z lekkim wiaterkiem. Dało się trochę popracować w ogrodzie. Odświeżałam kanciki i usuwałam chwasty z brzegu rabat. Głębiej nie dało się wejść.

W kolejce czekają rabaty półksiężycowe i rondo.

Magleska 19:46, 29 lip 2024

Haniu
w ogrodzie przepięknie ,kolorowo ,bujnie -miło się ogląda

Że Ty sama taki wielki krzew wykopałaś ....szok -na pewno się z nim umordowałaś ....

Pomidorki dorodne ,moje też fajne ,a ogórki słabiutko -mam może 5 słoi kiszonych i parę przecierów zrobionych -trochę marnie u mnie z warzywami w tym sezonie -pietruszkę siałam 4 razy i ani widu ,ani słychu ....a ogórki dosiałam kilka dni temu i już wzeszły -może chociaż trochę z nich coś będzie

Buziaki
Gruszka_na_w... 20:10, 29 lip 2024

Magleska napisał(a)
Haniu
w ogrodzie przepięknie ,kolorowo ,bujnie -miło się ogląda

Że Ty sama taki wielki krzew wykopałaś ....szok -na pewno się z nim umordowałaś ....

Pomidorki dorodne ,moje też fajne ,a ogórki słabiutko -mam może 5 słoi kiszonych i parę przecierów zrobionych -trochę marnie u mnie z warzywami w tym sezonie -pietruszkę siałam 4 razy i ani widu ,ani słychu ....a ogórki dosiałam kilka dni temu i już wzeszły -może chociaż trochę z nich coś będzie

Buziaki

U mnie najbardziej plenna jest pietruszka naciowa. Korzeniowa rośnie, ale bez szału. Jeśli aura będzie sprzyjać, to ogórki powinny wydać owoce we wrześniu. Co prawda uważa się, że można je wysiewać do końca czerwca, ale może wrzesień będzie łaskawy. Trzymam kciuki, żeby się udały.

To prawda, że to karczowanie mnie umordowało, ale sił dodawała mi wizja nowych nasadzeń bez konieczności uwzględniania sporej karpy w ziemi. Starałam się przed wyciągnięciem karpy usunąć jak najwięcej korzeni i wciśniętej między nie ziemi. To trochę zmniejszyło jej wagę.
Juzia 20:18, 29 lip 2024

A co tam będzie przy tej brzozie teraz?

Agatorek 20:36, 29 lip 2024

Nie napiszę nic odkrywczego, jest bujnie i pięknie . Po rabatach nie widać, że u Ciebie jest właśnie „letnie odrętwienie” . Wszytko wygląda na dobrze zaopiekowane

Piesio świetnie pozuje
Gruszka_na_w... 21:09, 29 lip 2024

Juzia napisał(a)
A co tam będzie przy tej brzozie teraz?

Dumam nad dereniem pagodowym Variegata. Powinien tam dobrze się wpasować. Cała ta rabata zachodnia ma w plecach cięty żywopłot z buka, a potem jest ciąg nieformowanych (nieciętych) drzewek i krzewów.
Gruszka_na_w... 21:12, 29 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Nie napiszę nic odkrywczego, jest bujnie i pięknie . Po rabatach nie widać, że u Ciebie jest właśnie „letnie odrętwienie” . Wszytko wygląda na dobrze zaopiekowane

Piesio świetnie pozuje

Aguś, pomijając rozmiary, to mamy w ogrodzie podobny typ nasadzeń. Ma on swoje niebywałe plusy w postaci "niewidoczności" chwastów. Są fragmenty, gdzie ład jest większy, ale są tez i takie bardziej chaotyczne. W ogólnym widoku wszystko w miarę się spina.
Magara 23:32, 29 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dzisiaj było przyjemnie ciepło, w okolicach 25 stopni z lekkim wiaterkiem. Dało się trochę popracować w ogrodzie. Odświeżałam kanciki i usuwałam chwasty z brzegu rabat. Głębiej nie dało się wejść.

U nas też dziś była super pogoda Ciepło, wiaterek bez deszczu Ja w ogrodzie nie porobiłam bo miałam wizytację Starszych Członków Rodziny
Teraz oddycham głęboko i co rusz liczę do 10 - chyba z przyzwyczajenia

Haniu, widoczek mnie urzekł Czy w centrum, lekko po prawej to perovskia???