Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:40, 24 lip 2024

Juzia napisał(a)

Jeszcze dokładnie nie wiem co mam Wiem, że mam piach na połowie działki. Druga połowa to zagwozdka. Okaże się przy wjechaniu cięższego sprzętu

Juzia, nieustannie trzymam kciuki, żeby na tej nowej działce udało Ci się stworzyć wymarzone miejsce do życia.

U mnie się prawie udało.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:52, 24 lip 2024

April napisał(a)
Dzień dobry Haniu, nadrobiłam zaległości z ostatniego miesiąca. Przyznam że to był bardzo przyjemny spacer po twoim ogrodzie. Mam wrażenie że robisz coraz lepsze zdjęcia. Nie żeby dotychczasowe nie były dobre ale te ostatnie mnie zachwyciły. Ujęcia okolicy ławeczki są mistrzowskie.
Bardzo współczuję problemów sąsiedzkich. Jak czytam takie historie, to bardzo się cieszę że wybraliśmy z mężem dużą działkę, kosztem wielu innych wygód i koniecznością dłuższych dojazdów do pracy.

Mam wrażenie, że jakość zdjęć jest zupełnie niezależna od mojej osoby. Coś mi się wydaje, że główne skrzypce odgrywa tu odpowiednie światło. Jego wpływ jest nawet większy niż dobry sprzęt.
Duża działka rzeczywiście zwiększa szanse na spokojniejsze bytowanie, ale jak dla mnie ma jedną wadę- trzeba ją jakoś zagospodarować, a później pielęgnować. To już nie na moje siły.
Jestem jednak na innym etapie życia i trzeba było to uwzględnić. Już teraz zdarza mi się myśleć, że te 12,5 ara plus zapłocie, to za dużo do ogarnięcia.

Trudno się robi zdjęcia, jeśli ma się psa, który uwielbia być w pobliżu człowieka.
Czasem trzeba robić dubelki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:13, 24 lip 2024

Upalne dni zdecydowanie nie sprzyjały jakimkolwiek pracom ogrodowym. Stać mnie było jedynie na podlewanie pomidorów i prace pielęgnacyjne przy nich.
Wczorajsze prognozy zapowiadające deszczowy dzień dzisiaj zmotywowały mnie do działań w warzywniku. Oczyściłam suszące się cebule, a w miejscu po cebuli i groszku wysiałam warzywa na poplon. W ziemi wylądowały nasionka szpinaku, kopru, rzodkiewki, mieszanki sałat i eksperymentalnie rzepy i kapusty pekińskiej. To warzywa tzw. krótkiego dnia i wysiewa się je po 20 lipca na jesienny zbiór.
Pomidory zawiązały piękne owoce. Pierwsze do zjedzenia były pomidorki Sugar baby. Owoce nie są duże, ale smakują nam bardzo.
Wczoraj wpadł mi w oko artykuł o klęsce w uprawach ogórków. Powodem jest bakteryjna kanciasta plamistość ogórka albo znacznie częstszy mączniak rzekomy, który jest do tej pierwszej bardzo podobny. Na rynku nie ma w tej chwili 100% skutecznego ekologicznego środka. Zaraza w trzy dni praktycznie likwiduje wszystkie sadzonki. Tak stało się i u mnie. Jedyny błąd jaki popełniłam, to było jednorazowe podlanie ogórków wodą ze studni. Wcześniej podlewałam je odstaną i ciepłą wodą. Dobrze, że udało mi się zakisić kilkanaście słoiczków zanim uprawa padła.

Od dzisiaj ma być nieco chłodniej. Długo to nie potrwa, ale może do niedzieli uda się powyrywać największe chwasty.

Gruszka_na_w... 14:18, 24 lip 2024

Wycięłam krwiściągi, kwitną ketmie i rudbekie, powtarzają kwitnienie przycięte Marietty. Sadziec w tym sezonie o metr niższy niż rok temu. Drugie kwitnienie zaczynają róże.

Gruszka_na_w... 14:21, 24 lip 2024

Gruszka_na_w... 14:26, 24 lip 2024

Całkiem spokojnie znoszę "burdello" na rabatach.

Gruszka_na_w... 14:29, 24 lip 2024

Gruszka_na_w... 14:35, 24 lip 2024

W Waszych wątkach jestem na bieżąco. Z przyjemnością oglądam relacje z ogrodowych odwiedzin, podziwiam nowe nabytki do ogrodu (nie tylko te roślinne), trzymam kciuki za powodzenie tetrisów. U mnie leniwie, spokojnie. Zapadłam w letnie odrętwienie.
TAR 15:25, 24 lip 2024

nadal bujnie i urodziwie

Gdańsk przed chwila zalało tylko widac jak studzienki w kosmos wylatuja. Bedzie dlugi powrot do domu
mrokasia 16:10, 24 lip 2024

Bardzo malownicze to burdello na rabatach .
I ja osobiście poproszę o fotki ogrodu z piesem .
Krwiściągi wycięłaś do ziemi? Mam takiego jednego, który już przekwitł i liście mu zbrzydły i dziś ciachnęłam go przy ziemi. A liatry? Jedna kępa jeszcze mi kwitnie ale reszta po wycięciu pędów kwiatowych wygląda bardzo średnio - liście wylęgły św środku kępy dziura. Chyba chlasnę te liście do połowy… Nie zamorduję?