Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 10:56, 26 lip 2024

A jak często podlewasz drożdżami ?
Gruszka_na_w... 12:27, 26 lip 2024

Makao napisał(a)
A jak często podlewasz drożdżami ?

Minimum to raz w miesiącu. Optymalnie byłoby co dwa tygodnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwonka 13:47, 26 lip 2024

Haniu dziękuję za wiedzę w pigułce, narysowałam sobie z tego wykres. Świetnie tłumaczysz.
Na razie szykuję się tylko na skrzynie, pomyłka w wymiarowaniu sprawiła, że będą dwie duże zamiast czterech małych.
Dobre i to na początek przygody
Juzia 16:10, 27 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Juzia, nieustannie trzymam kciuki, żeby na tej nowej działce udało Ci się stworzyć wymarzone miejsce do życia.

U mnie się prawie udało.

Dzięki!

Nie musisz trzymać, będzie dobrze
Kciuki potrzebne do prac w ogrodzie

Jak to prawie????
Piękna fota!
Makao 20:49, 27 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Minimum to raz w miesiącu. Optymalnie byłoby co dwa tygodnie.

To ja za rzadko to robię jak tak
Margo2 09:30, 29 lip 2024

Ale masz przepięknie dojrzałe rabaty. Gęsto, ale nie za gęsto. W sam raz.
Tak powinno być u mnie, a sadzę jedno na drugim.
Powoli rozsadzam to co mam. Może w końcu się uda osiągnąć to co chcę.
W tym roku posadziłam po raz pierwszy jedną sadzonkę ogórka.
Jedną, bo u mnie w skrzyniach nie wszystko się udaje. I mimo, że ma plamy na liściach kilka ogórków mam. Co prawda większość żółknie, ale mimo to postanowiłam, że w przyszłym roku posadzę kilka, żeby choć do paru słoików włożyć. Na rynku boję się już kupować, bo wiele razy ogórki nie wyszły, a moje sprawdzone źródło wygasło
Basieksp 09:46, 29 lip 2024

Zacytuję to samo zdjęcie co Zuzia Piękne zdjęcie, taki romantyczny klimat Delikatny róż z bielą brzozy
Gruszka_na_w... 16:58, 29 lip 2024

Alija napisał(a)
Haniu, przepięknie w Twoim ogrodzie. Co prawda, nie pisałam ostatnio, ale zaglądam na bieżąco, podziwiam zdjęcia,
czytałam o problemach sąsiedzkich, ludzkiej głupocie, ciekawych książkach. Ja ostatnio czytam cykl o Zawrociu Hanny Kowalewskiej.
Mnie dobijają te problemy z wodą, nawet pisać mi się o tym nie chce.
Piesiu bardzo sympatyczny, dobrze, że znalazł dom u Ciebie.

Alicjo, cieszę się, że zajrzałaś i chciało Ci się jeszcze coś skrobnąć. O książkach Kowalewskiej podczytałam, bo autorka jest mi nieznana. Cykl o Zawrociu wygląda mi na przyjemną wakacyjną lekturę. Dobrze, że masz czym się odstresować. Mnie ten sezon ogrodowy też jakoś nie cieszy. Staram się jednak zbierać okruszki radości, aby nie popaść w marudność. Wyjątkowo często zwisam na hamaku i czytam. Od czasu do czasu omiatam przytarasowe rabaty.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:06, 29 lip 2024

Iwonka napisał(a)
Haniu dziękuję za wiedzę w pigułce, narysowałam sobie z tego wykres. Świetnie tłumaczysz.
Na razie szykuję się tylko na skrzynie, pomyłka w wymiarowaniu sprawiła, że będą dwie duże zamiast czterech małych.
Dobre i to na początek przygody

Przydomowy warzywnik to bardzo fajny pomysł. Trzymam kciuki za udane plony. Nie mam ambicji, żeby wszystko było w nim perfekcyjne i dorodne. Wychodzę z założenia, że zawsze coś się z niego przyniesie i z pewnością ma to zapach i smak nieporównywalny z tym ze sklepu; nawet jeśli jest mniejsze czy krzywe.
Smak domowych pomidorów jest niepowtarzalny.

Dzisiaj obdarowałam koleżankę owocami derenia. Jej EM ma chrapkę na dereniówkę.

Gruszka_na_w... 17:17, 29 lip 2024

Juzia napisał(a)

Jak to prawie????
Piękna fota!

Do raju trochę brakuje, ale czasem dobrze zachować ziemski horyzont.

Przez ostatnie trzy dni walczyłam na tej rabacie z usuwaniem czarnego bzu Aurea. Wykorzystałam chwilowe ochłodzenie. Pierwszego dnia wycinałam gałęzie sekatorem i piłą elektryczną, drugiego zrębkowałam i podkopywałam karpę korzeniową łopatą, a trzeciego musiałam użyć kilofa. Już traciłam nadzieję, że uda się tego dziada wykarczować. Dół po karpie korzeniowej miał metr głębokości. Po obluzowaniu ledwie ją wyciągnęłam na powierzchnię. Ale... Mam tam teraz sporo miejsca na coś fajnego, pasującego do tej brzozy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies