Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:24, 22 sie 2024

Basieksp napisał(a)

Ja dodatkowo do kartonika z pomidorami i jabłkiem miałam siano wyłożone, na spód i pomiędzy.

Sianko to chyba przy zbiorach wrześniowych. Moje wygrzewają się na stoliczku na tarasie. Dobrze im to robi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:39, 22 sie 2024

TAR napisał(a)

Zapraszam, dzialek w poblizu do oporu a warunki jakie wymienilas sa spelnione. Dzis znowu padalo od rana do popoludnia, nic nie porobilam w ogrodzie ale po 1,5 tygodniu upalow i "niepadania" splukalo ten kurz i rosliny powera dostaly.
Zbieram informacje na temat pomidorow. Chce w nastepnym sezonie miec kilka krzaczkow w donicach. Potrzebuje najsmaczniejsze i bezproblemowe typy.
U Aprila jadlam jedne pyszne, ścisłe ale soczyste i delikatne w smaku. Kształtu typu bycze serca ale wieksze.

Przywykłam do pagórkowatego i górzystego krajobrazu w tle. Zawsze dziwnie się czuję, kiedy wjeżdżam na płaskie tereny. Choć u Was sporo tych polodowcowych wybrzuszeń.
Od trzech lat robię eksperyment z sadzeniem pomidorów w donicach. Dwa pierwsze lata to była porażka. Donice były za małe i zdarzało mi się zapominać o podlewaniu. W tym sezonie się przyłożyłam. Nazbierałam wiosną marketowych wiaderek po kwiatach (one są dosyć wysokie), na dnie wywierciłam dziurki. Wypełniłam kompostem, na dno dałam po łodyżce pokrzywy i po bananowej skórce. Donice stoją pod okapem.
Poczyniłam następujące obserwacje:
Sam kompost to trochę za mało, jest za bardzo przepuszczalny i ziemia szybko obsychała. Na początku czerwca dorzuciłam do doniczek gliny z warzywnika i pomidory były zadowolone.
Doniczkowe uprawy wymagają intensywniejszego nawożenia niż uprawy w gruncie. Samo dodanie gnojówki z pokrzywy, a potem ze skrzypu do wody, którą je podlewałam (zawsze odstana, czyli ciepła i odchlorowana) to było za mało. Liście domagały się większej dawki składników pokarmowych. Teraz do wiadra z wodą dolewam płynnego Florovitu.
W doniczkach mam pomidory Betalux. Nie jest to jakiś szał smakowy. Odmiany , które mam w gruncie pobijają Betaluxa smakowo o kilka długości.
Wydaje mi się, że w uprawach doniczkowych najlepiej się sprawdzą karłowe (niewysokie) odmiany pomidorów coctailowych, ale może dziewczyny mają inne typy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:39, 22 sie 2024

Agatorek napisał(a)

To jedna z moich ulubionych książek . Film na jej podstawie też był bardzo dobry!

Przybijam piąteczkę.
Gruszka_na_w... 19:47, 22 sie 2024

Magara napisał(a)
Haniu, cieszę się bardzo, że Ty już w formie Zakładam, że Małżonek już też
Mój czas spowolnienia również przeznaczyłam na przetwory - pomidory w nędznym foliaku obrodziły i jeszcze o dziwo nie chorują Sałatki octowe z cukinią w roli głównej - też już gotowe

Em jeszcze mocno chyrla, ale u niego rekonwalescencja zawsze trwa dłużej.
Wygląda na to, że ten sezon był dobry dla pomidorów. Cieszę się, że jesteś zadowolona ze swoich.
U mnie jutro druga część zabawy z przetwórstwem pomidorów do ogarnięcia mam kilkanaście kg, kolejna blacha się dosusza. Nabyłam dzisiaj śliwki na powidła. Na zewnątrz ma być skwar, więc jakoś trzeba zagospodarować czas.
Ocet jest u mnie jedynie środkiem używanym podczas mycia płytek i szyb. W przetworach jakoś mi z nim nie po drodze. Kwaskowość toleruję jedynie w formie naturalnych kiszonek.
Basieksp 21:08, 22 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sianko to chyba przy zbiorach wrześniowych. Moje wygrzewają się na stoliczku na tarasie. Dobrze im to robi.

W sumie racja ja o tej porze raczej nie trzymałam pomidorów w sianku. Raczej te z ostatnich zbiorów, które nie zdążyły dojrzeć
TAR 22:03, 22 sie 2024

Przywykłam do pagórkowatego i górzystego krajobrazu w tle. Zawsze dziwnie się czuję, kiedy wjeżdżam na płaskie tereny. Choć u Was sporo tych polodowcowych wybrzuszeń.
Od trzech lat robię eksperyment z sadzeniem pomidorów w donicach. Dwa pierwsze lata to była porażka. Donice były za małe i zdarzało mi się zapominać o podlewaniu. W tym sezonie się przyłożyłam. Nazbierałam wiosną marketowych wiaderek po kwiatach (one są dosyć wysokie), na dnie wywierciłam dziurki. Wypełniłam kompostem, na dno dałam po łodyżce pokrzywy i po bananowej skórce. Donice stoją pod okapem.
Poczyniłam następujące obserwacje:
Sam kompost to trochę za mało, jest za bardzo przepuszczalny i ziemia szybko obsychała. Na początku czerwca dorzuciłam do doniczek gliny z warzywnika i pomidory były zadowolone.
Doniczkowe uprawy wymagają intensywniejszego nawożenia niż uprawy w gruncie. Samo dodanie gnojówki z pokrzywy, a potem ze skrzypu do wody, którą je podlewałam (zawsze odstana, czyli ciepła i odchlorowana) to było za mało. Liście domagały się większej dawki składników pokarmowych. Teraz do wiadra z wodą dolewam płynnego Florovitu.
W doniczkach mam pomidory Betalux. Nie jest to jakiś szał smakowy. Odmiany , które mam w gruncie pobijają Betaluxa smakowo o kilka długości.
Wydaje mi się, że w uprawach doniczkowych najlepiej się sprawdzą karłowe (niewysokie) odmiany pomidorów coctailowych, ale może dziewczyny mają inne typy.

Rady zapisuje, dziekuje. Planuje pomidory sadzic w okragłych kastach budowlanych, mam tez wielkie donice po drzewach, takie o srednicach co najmniej 60 cm, wysokie. Beda stały przy wiatce smietnikowej i domku narzedziowym, bo tam akurat jest zacisznie i najbardziej słonecznie, w poblizu jest tez kranik z woda i nie trzeba bedzie dygac konewek. Choc planuje kupic duza beczke z kranikiem i wstawic pomiedzy domek a wiatke. Moja woda nie jest sieciowa a studniowa, nie jest chlorowana, ma duzo mikroelementow (wiemy to po badaniu wody).
Przy wiatce bede tez mogla podwiazac pomidory do siatki. April ma duze pomidory, mega smaczne, musze dopytac ktore. Koktajlowe mnie nie rajcuja, chce normalne Ziemie dam swoja jest dobra, ciezka i zasobna. Sprobowac moge zobaczymy co wyjdzie z mojego eksperymentu. Raz mialam pomidory w skrzyniach ogrodowych, urosły ale za wysokie i mialam problem ze zbiorami
Magara 22:55, 22 sie 2024

Ocet jest u mnie jedynie środkiem używanym podczas mycia płytek i szyb. W przetworach jakoś mi z nim nie po drodze. Kwaskowość toleruję jedynie w formie naturalnych kiszonek.

Haniu, wiem, że octowe przetwory nie każdy lubi i nie każdy poważa
Samo zdrowie to pewnie nie jest, no ale My uwielbiamy Zimy bez ogórków konserwowych sobie nie wyobrażam
I bez buraczków z tego przepisu:
https://aniagotuje.pl/przepis/buraczki-z-papryka
też nie
TAR 23:16, 22 sie 2024

Magara napisał(a)

Samo zdrowie to pewnie nie jest, no ale My uwielbiamy Zimy bez ogórków konserwowych sobie nie wyobrażam
też nie

Ja tez lubie buraczki robione z octem, ogorki konserwowe z peperoni i miodowo-musztardowe, w tych ocet konieczny. U nas schodza sloiczki w mngnieniu oka, głownie do salatek i do dan rybnych, zreszta podobnie jak kapusta kiszona do rybek. Ogorkow kiszonych nie lubie, bo zle sie po nich czuje. Z kiszonek tylko kapusta, te mozemy jesc na kilogramy
Gruszka_na_w... 12:50, 25 sie 2024

Magara napisał(a)

też nie

Z podlinkowanej strony często korzystam. Pacholę mi ją podsunęło. Spróbuję zrobić takie buraczki.
A przedwczoraj była uroczysta degustacja największego pomidora. Nazwy niestety nie znamy. Nasionka przywiezione z Toskanii, więc otrzymał miano "włoskiego". Ważył prawie 90 dag. Em zjadł od razu połowę. Pestek i soku znikoma ilość. Smak bogaty.

W spiżarni wylądowała kolejna spora partia pomidorowej passaty i powideł śliwkowych połączonych z kakao i rozdrobnionymi migdałami. Kolejne partie San Marzano suszą się na słoneczku, a w ogrodzie warzywnym dojrzewają dynie.

Wysiana jakiś czas temu gorczyca ładnie wykiełkowała. Rzodkiewki muszę wysiać ponownie, bo z partii wysiewanej pod koniec lipca zbyt wiele wybiło w liście. Widać dzień był jeszcze zbyt długi.

Gruszka_na_w... 13:00, 25 sie 2024

Wczoraj było bardzo upalnie, ale wczesnym rankiem udało się przyciąć od zewnątrz żywopłot bukowo-granowy i pozbierać kosiarką ścinki. Dzięki akumulatorowym nożycom poszło w miarę sprawnie. W tygodniu dokończę cięcie od wewnątrz. O pielenie prosi się ostatni z półksiężyców, ale temperatura zniechęca do jakiejkolwiek aktywności na zewnątrz.
Zmobilizowałam się jedynie do obiegnięcia ogrodu z aparatem.

Przepięknie powtarza kwitnienie trojeść bulwiasta. Po pierwszym kwitnieniu lekko podcięłam jej łodyżki kwiatowe.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies