Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:56, 19 sie 2024

Gosialuk napisał(a)
Haniu tym razem podziwiam pomidorki. Okaz do spróbowania olbrzymi, a pomidorowe poletko wygląda bardzo dorodnie.
Życzenia zdrowia przesyłam.

Pomidory gruntowe to co roku wielka loteria. Obdarzam je chyba największą troską ogrodniczą. Ten sezon jest bardzo obfity w zbiory i bardzo mnie to cieszy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:00, 19 sie 2024

Agatorek napisał(a)
Jestem w mocnym niedoczasie. Wszędzie
Ale widzę, że ogród u Ciebie wyrasta już ze swoich rabat . Bardzo bujny jest

Ps. Dobrze, źe już po covidzie!

Strasznie podstępny jest ten Covid. Niby jest OK, ale jednak się wyczuwa, że organizm nie funkcjonuje tak jak powinien. Najważniejsze, że wyszłam za całodobowego przebywania w poziomie. Miło jest wrócić do pionu.
Ta rabatowa bujność już nieco nadgryziona zębem czasu, bez powiewu świeżości, ale wkrótce zaczną się jesienne przebarwienia i znowu będzie się z czego cieszyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:02, 19 sie 2024

Iwonka napisał(a)

Upały nie sprzyjają zdrowieniu a wyjątkowo silne są w tym roku.
Mam nadzieję, że u Męża poprawa, trzeba czasu i cierpliwości.

Upały są znośne tylko tam, gdzie wieje nadmorska bryza. Mnie najbardziej cieszyłoby lato z temperatura w okolicach 22-24 stopni i deszczem raz w tygodniu. W obecnych warunkach to chyba marzenie ściętej głowy.
Iwonka 10:07, 20 sie 2024

Haniu wypowiedziałaś na głos i moje marzenie pogodowe Kto nam marzyć zabroni prawda
U nas ostatnio poranki są fajne, tak do 11 godziny, potem skwar afrykański.
Judith 10:24, 20 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Strasznie podstępny jest ten Covid. Niby jest OK, ale jednak się wyczuwa, że organizm nie funkcjonuje tak jak powinien. Najważniejsze, że wyszłam za całodobowego przebywania w poziomie. Miło jest wrócić do pionu.
Ta rabatowa bujność już nieco nadgryziona zębem czasu, bez powiewu świeżości, ale wkrótce zaczną się jesienne przebarwienia i znowu będzie się z czego cieszyć.

To jest prawda. Ja po drugim covidzie dochodziłam do siebie chyba ze 2 miesiące - ciągła słabość i poczucie bycia „trzepniętym w mózg” zwane ładnie mgłą mózgową .
Teraz po trzecim zero problemów, może pomógł szybki wyjazd nad morze zaraz po chorobie..?
Moja mama chorowała mniej więcej w tym czasie, co Ty i teraz odczuwa permanentne zmęczenie.
Gruszka_na_w... 20:33, 20 sie 2024

Iwonka napisał(a)
Haniu wypowiedziałaś na głos i moje marzenie pogodowe Kto nam marzyć zabroni prawda
U nas ostatnio poranki są fajne, tak do 11 godziny, potem skwar afrykański.

Dzisiaj była taka wymarzona pogoda. W nocy ma popadać. Oby przeżyć kolejny upalny weekend. Prognozują ponad 30 stopni.
Gruszka_na_w... 20:35, 20 sie 2024

Judith napisał(a)

To jest prawda. Ja po drugim covidzie dochodziłam do siebie chyba ze 2 miesiące - ciągła słabość i poczucie bycia „trzepniętym w mózg” zwane ładnie mgłą mózgową .
Teraz po trzecim zero problemów, może pomógł szybki wyjazd nad morze zaraz po chorobie..?
Moja mama chorowała mniej więcej w tym czasie, co Ty i teraz odczuwa permanentne zmęczenie.

Wyjazd pewnie pomógł w szybszej regeneracji organizmu.
Zmęczenia już nie odczuwam, na szczęście. Z kaszlem powysiłkowym mam tylko kłopot.
Twojej Mamie życzę szybkiego powrotu do formy.
Gruszka_na_w... 20:40, 20 sie 2024

Dzisiaj mocno zgrzytałam zębami. Ulewy rozluźniły glinę, a to spowodowało utratę pionu palików podtrzymujących pomidory. Dzisiaj podczas pionizowania ułamał mi się w połowie jeden z krzaków z "włoskimi" pomidorami. Było na nim siedem olbrzymich pomidorów. Każdy owoc ważył 70-80 dag. Zerwałam owoce w stanie zieloności. Mam nadzieję, że uda im się dojrzeć poza krzaczkiem. Ehhh..
AgaBoso 20:47, 20 sie 2024

Aż poczułam to "ehhh", trzymam kciuki za pomidory.
Gruszka_na_w... 20:59, 20 sie 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Aż poczułam to "ehhh", trzymam kciuki za pomidory.

Pewnie trochę czasu minie nim się zarumienią.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies