Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:50, 26 sie 2024

Juzia napisał(a)

Tyle to już wiem!
Tylko nie wiem na jakie odmiany się zdecydować

Nam najbardziej smakuje złota i szara reneta, szapion i cortland. Papierówek nie sadziłam, bo je trzeba bardzo szybko konsumować. Do przetwarzania się nie nadają. Na ROD-owskiej działce mieliśmy śliwę renklodę Ulenę. Smakowała jak soczysta nektarynka. Teraz rośnie u nas śliwa President. Gdybym miała więcej miejsca to wcisnęłabym jeszcze węgierkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:52, 26 sie 2024

antracyt napisał(a)

Wielkie dzięki za podrzucony link Nie moglam sobie przypomnieć skąd był przepis.

W zeszłym roku robiłam te buraczki i wyszły przepyszne. Wstrzeliły się w mój gust smakowy tak bardzo, że nie dotrwały nawet do zimy W tym roku zamierzam być mądrzejsza i naprodukować duuużo więcej.

Dzisiaj cięłam żywopłot od środka, a te buraczki są następne w kolejce. Opis brzmi bardzo apetycznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 22:00, 26 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nam najbardziej smakuje złota i szara reneta, szapion i cortland. Papierówek nie sadziłam, bo je trzeba bardzo szybko konsumować. Do przetwarzania się nie nadają. Na ROD-owskiej działce mieliśmy śliwę renklodę Ulenę. Smakowała jak soczysta nektarynka. Teraz rośnie u nas śliwa President. Gdybym miała więcej miejsca to wcisnęłabym jeszcze węgierkę.

Chyba mamy podobne smaki
Szampion i cortland mam zapisane, President chyba też.... no i węgierka! Ale węgierka włoska czy zwykła?

Papierówkę może bym chciała... ale chyba czerwoną?
No jeszcze nie zdecydowałam

A te Renety to nie wiem. Jakoś wyglądem do mnie nie przemawiają... chyba nigdy nie jadłam takich jabłek nawet. Jak znajdę to się przełamię i spróbuję

Dziękuję za podpowiedzi!
Patrycja_KG_Lu 22:47, 26 sie 2024

W moich rejonach to na giełdzie owocowej i na targu najbardziej popularna jest węgierka dąbrowicka.
Magara 22:48, 26 sie 2024

antracyt napisał(a)

Wielkie dzięki za podrzucony link Nie moglam sobie przypomnieć skąd był przepis.

W zeszłym roku robiłam te buraczki i wyszły przepyszne. Wstrzeliły się w mój gust smakowy tak bardzo, że nie dotrwały nawet do zimy W tym roku zamierzam być mądrzejsza i naprodukować duuużo więcej.

Właśnie teraz sobie uświadomiłam, że w zeszłym roku podrzucałam chyba raczej ten link:
https://beszamel.se.pl/przepisy/przetwory/buraczki-z-papryka-i-cebula-na-zime-przepis-na-przetwory-z-burakow-wideo-re-BKwk-nYzb-QmaX.html

Podrzucając Hani szukałam u AniaGotuje, bo tam najczęściej szukam przepisów, więc się zasugrowałam Ale, co do zasady, to chyba ten sam przepis
Gruszka_na_w... 12:19, 27 sie 2024

Juzia napisał(a)

A te Renety to nie wiem. Jakoś wyglądem do mnie nie przemawiają... chyba nigdy nie jadłam takich jabłek nawet. Jak znajdę to się przełamię i spróbuję

Obie renety to stare odmiany jabłek. Wygląd rzeczywiście odbiega od współczesnych wymagań estetycznych, ale smakowo pobijają wszystkie współczesne wynalazki. Podobnie jest z antonówką. Wygląd taki sobie, ale tylko z niej robi się najlepsze szarlotki i musy.
Gruszka_na_w... 12:21, 27 sie 2024

Magara napisał(a)

Podrzucając Hani szukałam u AniaGotuje, bo tam najczęściej szukam przepisów, więc się zasugrowałam Ale, co do zasady, to chyba ten sam przepis

Odszczekuję negatywną opinię na temat dodatku octu do przetworów. Zrobiłam dzisiaj te buraczki. Są rzeczywiście rewelacyjne. Dziękuję za podanie przepisu. Mam już 7 dużych słoików i będę robiła kolejne.
Juzia 12:39, 27 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Obie renety to stare odmiany jabłek. Wygląd rzeczywiście odbiega od współczesnych wymagań estetycznych, ale smakowo pobijają wszystkie współczesne wynalazki. Podobnie jest z antonówką. Wygląd taki sobie, ale tylko z niej robi się najlepsze szarlotki i musy.

współczesnych wymagań estetycznych... hahahaha!
Za kogo Ty mnie masz?
Ja po prostu od zawsze żyję w przekonaniu, że najlepsze jabłka to takie zielone z czerwonymi rumieńcami, białe w środku. Twarde i pachnące, soczyste aż po brodzie cieknie
Jak mają inny wygląd to nie ufam, że będą dobrze smakować
Tak miałam.... od małego

Ale już nieraz się przekonałam, że to nie jest prawda... np, smakują mi też całkiem zielone jabłka i żółte papierówki
Nigdy jednak nie zwracałam uwagi na nazwy (ciężko mi też z zapamiętywaniem takich rzeczy), bo i po co, nie?
Teraz żałuję
I będę próbować wszystkich jakie znajdę i zapisywać odmiany! Rychło w czas!
antracyt 11:30, 28 sie 2024

Złota Reneta jest przepyszna, Antonówka też, obie uwielbiam w przetworach i ciastach. Tylko te sklepowe zrywane są moim zdaniem zbyt wcześnie, smak jeszcze nie jest taki jak powinien. Papierówki mam 2 i owocują naprzemiennie. Rok mam czerwone, kolejny żółte - tak mi się fajnie trafiło

Haniu, dobrze że się na buraczki skusiłaś Ja też nie jestem za bardzo "octowa", ale tu proporcje są dla mnie idealne.
TAR 12:32, 28 sie 2024

Juzia z jabluszek najbardziej lubie Ligole i Kortlandy. Takie jak piszesz biale twarde soczyste o winno slodkim smaku. Moj Tato takie jablka mial zawsze na dzialce i te mi najbardziej smakowaly.
Pradziadek mial jeszcze renety, papierowki i takie pozne jesienne mocno zolte w srodku.