Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Patrycja_KG_Lu 21:25, 20 sie 2024

Jakby obok pomidorów dać jabłko lub dojrzałego banana to ten proces przyspieszysz
April 09:19, 21 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dzisiaj mocno zgrzytałam zębami. Ulewy rozluźniły glinę, a to spowodowało utratę pionu palików podtrzymujących pomidory. Dzisiaj podczas pionizowania ułamał mi się w połowie jeden z krzaków z "włoskimi" pomidorami. Było na nim siedem olbrzymich pomidorów. Każdy owoc ważył 70-80 dag. Zerwałam owoce w stanie zieloności. Mam nadzieję, że uda im się dojrzeć poza krzaczkiem. Ehhh..

Haniu, cieszę się że wracasz do zdrowia. Znów dużo osób niestety choruje.
Przykro z powodu pomidorków. Moja teściowa robiła pyszną sałatkę z zielonych pomidorów. Niestety zmarła zanim przekazała przepis. Ale może gdzieś w internecie znajdziesz, szkoda żeby się zmarnowały a gwarancji że dojrzeją niestety nie ma. Przynajmniej mi się nie udają takie rzeczy.
Gruszka_na_w... 09:51, 21 sie 2024

April napisał(a)

Haniu, cieszę się że wracasz do zdrowia. Znów dużo osób niestety choruje.
Przykro z powodu pomidorków. Moja teściowa robiła pyszną sałatkę z zielonych pomidorów. Niestety zmarła zanim przekazała przepis. Ale może gdzieś w internecie znajdziesz, szkoda żeby się zmarnowały a gwarancji że dojrzeją niestety nie ma. Przynajmniej mi się nie udają takie rzeczy.

Po lekturze książki :Smażone zielone pomidory" usiłowałam je przetwarzać w fazie zieloności, ale to nie były nasze smaki. Pod koniec sezonu zdarzało mi się zrywać z krzaka zielone owoce, które rozłożone na półeczkach po czasie się rumieniły. Może się uda i tym razem. Jeśli nie, to trudno. za rok postaram się o grubsze paliki dla tych mocno owocujących okazów.
Po covidzie zostały już śladowe niedyspozycje (w stylu: coś leży na żołądku )
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:52, 21 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jakby obok pomidorów dać jabłko lub dojrzałego banana to ten proces przyspieszysz

To chyba najlepiej byłoby poszukać jakiegoś tekturowego pudełka z przykrywką i umieścić tam pomidory razem z jabłkiem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 09:58, 21 sie 2024

Muszę patentu z jabłkiem spróbować. Kilka gigantów oberwało mi się na krzaczkach.
Gruszka_na_w... 10:40, 21 sie 2024

antracyt napisał(a)
Muszę patentu z jabłkiem spróbować. Kilka gigantów oberwało mi się na krzaczkach.

No właśnie; z tymi olbrzymimi pomidorami jest problem. Podliczyłam, że na tej wątłej pomidorowej łodydze wisiało ok. 10 kg owoców. Szypułki mocno przylegają do owocu i podczas zrywania tez można uszkodzić krzak.
Basieksp 11:04, 21 sie 2024

To chyba najlepiej byłoby poszukać jakiegoś tekturowego pudełka z przykrywką i umieścić tam pomidory razem z jabłkiem.

Ja dodatkowo do kartonika z pomidorami i jabłkiem miałam siano wyłożone, na spód i pomiędzy.
TAR 19:15, 21 sie 2024

Upały są znośne tylko tam, gdzie wieje nadmorska bryza. Mnie najbardziej cieszyłoby lato z temperatura w okolicach 22-24 stopni i deszczem raz w tygodniu. W obecnych warunkach to chyba marzenie ściętej głowy.

Zapraszam, dzialek w poblizu do oporu a warunki jakie wymienilas sa spelnione. Dzis znowu padalo od rana do popoludnia, nic nie porobilam w ogrodzie ale po 1,5 tygodniu upalow i "niepadania" splukalo ten kurz i rosliny powera dostaly.
Zbieram informacje na temat pomidorow. Chce w nastepnym sezonie miec kilka krzaczkow w donicach. Potrzebuje najsmaczniejsze i bezproblemowe typy.
U Aprila jadlam jedne pyszne, ścisłe ale soczyste i delikatne w smaku. Kształtu typu bycze serca ale wieksze.
Agatorek 21:51, 21 sie 2024

Po lekturze książki :Smażone zielone pomidory”

To jedna z moich ulubionych książek . Film na jej podstawie też był bardzo dobry!
Magara 23:25, 21 sie 2024

Haniu, cieszę się bardzo, że Ty już w formie Zakładam, że Małżonek już też
Mój czas spowolnienia również przeznaczyłam na przetwory - pomidory w nędznym foliaku obrodziły i jeszcze o dziwo nie chorują Sałatki octowe z cukinią w roli głównej - też już gotowe