Gruszka_na_w...
13:43, 25 sie 2024

Od kilku lat jestem wierna pomidorom wyhodowanym w ramach dwarf tomato projekt. Pomidora z tej serii chwaliła również forumowa Ryska.
Są to Sugar baby (owoce niewielkie, wczesne, raczej słodkie), New Big Dwarf (owoce duże, bardzo soczyste, idealne na soki i do sałatek) i Tasty wine. Mam też krzaczki San Marzano )owoce mięsiste, idealne do suszenia, plenne), malinowego ożarowskiego (u mnie niezbyt plenny), jakiegoś francuza (nasionka pozyskałam z marketowego zakupu i tego włoskiego ze zdjęć. Trudno jest polecić jakąś konkretną odmianę. W necie sporo osób poleca pomidory rosyjskie. Preferencje smakowe i kulinarne mamy tak różne. Eksperymentuj, bo tylko tak trafisz na swoją ulubiona odmianę.

Trzeba też mieć na uwadze fakt, że uprawa gruntowa to każdego roku loteria. Nie ma krzaków o idealnej zdrowotności. Profilaktyka pomaga, ale nie gwarantuje sukcesu. Trzeba się pogodzić z tym, że uprawa da znikome plony, ale równie dobrze może być to sukces.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz