Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:43, 25 sie 2024

GingerO napisał(a)

W tym roku, jak i w poprzednim posadziłam w gruncie 3 rodzaje koktajlowych pomidorów i udały się. Zachęca mnie to do tego, by w przyszłym roku zdobyć się na jakieś pomidory większe. Miejsca tam będzie na góra 3 krzaki. Czy możesz polecić jakieś sprawdzone konkretne odmiany, smaczne, nadające się do jedzenia, sprawdzające się pod chmurką?

Od kilku lat jestem wierna pomidorom wyhodowanym w ramach dwarf tomato projekt. Pomidora z tej serii chwaliła również forumowa Ryska.
Są to Sugar baby (owoce niewielkie, wczesne, raczej słodkie), New Big Dwarf (owoce duże, bardzo soczyste, idealne na soki i do sałatek) i Tasty wine. Mam też krzaczki San Marzano )owoce mięsiste, idealne do suszenia, plenne), malinowego ożarowskiego (u mnie niezbyt plenny), jakiegoś francuza (nasionka pozyskałam z marketowego zakupu i tego włoskiego ze zdjęć. Trudno jest polecić jakąś konkretną odmianę. W necie sporo osób poleca pomidory rosyjskie. Preferencje smakowe i kulinarne mamy tak różne. Eksperymentuj, bo tylko tak trafisz na swoją ulubiona odmianę.
Trzeba też mieć na uwadze fakt, że uprawa gruntowa to każdego roku loteria. Nie ma krzaków o idealnej zdrowotności. Profilaktyka pomaga, ale nie gwarantuje sukcesu. Trzeba się pogodzić z tym, że uprawa da znikome plony, ale równie dobrze może być to sukces.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:49, 25 sie 2024

Ostatki zdjęciowe. Miłej niedzieli Wam życzę. Niech ten przedostatni weekend wakacji da Wam wiele radości.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 14:13, 25 sie 2024

Chyba byl opad wody bo wszystko soczyste i bujnie zielone.
Pomidorek wyglada na smacznego

Nie wiem co zrobic ze swoja trojescia, mam rozowa i miala byc niewysoka a urosla olbrzymka i cala rabata wyglada balaganiarsko. Chyba ja przesadze w anabelki i serraty beda sie nawzajem podtrzymywac. Obok jest brzoza to moge tez podwiazac do pnia.

Gruszka_na_w... 14:31, 25 sie 2024

TAR napisał(a)
Chyba byl opad wody bo wszystko soczyste i bujnie zielone.
Pomidorek wyglada na smacznego

Nie wiem co zrobic ze swoja trojescia, mam rozowa i miala byc niewysoka a urosla olbrzymka i cala rabata wyglada balaganiarsko. Chyba ja przesadze w anabelki i serraty beda sie nawzajem podtrzymywac. Obok jest brzoza to moge tez podwiazac do pnia.

U mnie same bałaganiarskie rabaty. Tylko front mam uporządkowany. Resztę ogrodu rzadko obiegam, wiec nie tworzy mi się przymus, żeby coś tam porządkować.
Ku memu zaskoczeniu pojawiły się ciemne chmury i pada, a miał być upał.
Juzia 16:51, 25 sie 2024

Haniu jakie masz drzewa owocowe? Jakbyś pamiętała odmiany oczywiście
Szukam opinii... bo powoli już planuję sad a zielona jestem w tym temacie Bardzo zielona
Judith 16:51, 25 sie 2024

Haniu, cudnie jest!
Twój ogród, choć inny, przypomina mi ogród Mrokasi - taka sama niewymuszona swoboda i wdzięk . Do tego deszcz łaskawie Cię nawiedzał. W efekcie możemy podziwiać piękne kompozycje w świetnej kondycji .
Patrycja_KG_Lu 17:04, 25 sie 2024

Juzia napisał(a)
Haniu jakie masz drzewa owocowe? Jakbyś pamiętała odmiany oczywiście
Szukam opinii... bo powoli już planuję sad a zielona jestem w tym temacie Bardzo zielona

Zerknij w tą starą pozycję - Bronisław Gałczyński „Ogród owocowy na 300 metrach kwadratowych”. Krótka, a treściwa

Pan Bronisław Gałczyński prosto i rzeczowo opisuje jak zmienić kawałek ziemi tak, aby dostarczył on ok 400kg owoców rocznie, poświęcając na to nie więcej niż 2 godziny pracy tygodniowo. Zdigitalizowaliśmy dla Państwa wydanie z 1956, uzupełnione przez dr M. Kalicką.

Link: https://issuu.com/pawerichter/docs/bronis__aw_ga__czy__ski_-ogr__d_owo
Zana 17:24, 25 sie 2024

Haniu, upajam oczy obrazami z Twojego ogrodu! Oglądałam na telefonie, ale aż wstałam i poczłapałam po lapka, żeby się w pełni nasycić. Jest przepięknie Bujnie niemiłosiernie, ale tak cudnie bujnie Nie pamiętam rzeźby, chyba nowy nabytek? Widzę, że piesio ma się dobrze, też wydaje się nieco "bujniejszy"
Juzia 17:55, 25 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zerknij w tą starą pozycję - Bronisław Gałczyński „Ogród owocowy na 300 metrach kwadratowych”. Krótka, a treściwa

Link: https://issuu.com/pawerichter/docs/bronis__aw_ga__czy__ski_-ogr__d_owo

Ślicznie dziękuję!!!!
Zabieram się do czytania!
GingerO 19:54, 25 sie 2024

Dziękuję za polecajki. Tak zgadzam się z tym, że każdy ma inny gust w kwestii smaku. Jednak nic nie poradzę że jesteś moją Wyrocznia Ogrodową i nawet jeśli Cie idealizuje, to jest mi to potrzebne. Chciałam zasugerować się jakaś konkretną odmianą. Pozdrawiam