Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Agatorek 23:41, 11 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zaczynam się bać. Przez kolejne cztery dni ma spaść 380 l wody na m2. Nie wygląda to ciekawie. Marzyłam o deszczowym tygodniu, ale nie spodziewałam się, że realizacja będzie aż tak obfita.

No trochę dużo tej wody ma być u Was …oby nie było żadnych podtopień, czy innych zjawisk.
ajka 23:56, 11 wrz 2024

Zaczynam się bać. Przez kolejne cztery dni ma spaść 380 l wody na m2. Nie wygląda to ciekawie. Marzyłam o deszczowym tygodniu, ale nie spodziewałam się, że realizacja będzie aż tak obfita.

Miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle jak zapowiadają. U ciebie faktycznie tak leje? Bo u mnie na razie w miarę spokojnie, pada, ale nie jakoś szczególnie mocno.
ajka 23:58, 11 wrz 2024

Strzępiastokory wystrzelił.

Cudny, kiedy mój będzie taki?
Gruszka_na_w... 08:57, 12 wrz 2024

Agatorek napisał(a)

No trochę dużo tej wody ma być u Was …oby nie było żadnych podtopień, czy innych zjawisk.

Aktualny stan zapłocia jest taki

Działka ma spadek w kierunku drogi.

Kiedy na drodze woda się już nie mieści, to rozlewa się na pas zieleni z drzewami na zapłociu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 08:57, 12 wrz 2024

ajka napisał(a)

Cudny, kiedy mój będzie taki?

Siedem lat temu wsadzałam metrowego badylka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:02, 12 wrz 2024

ajka napisał(a)

Miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle jak zapowiadają. U ciebie faktycznie tak leje? Bo u mnie na razie w miarę spokojnie, pada, ale nie jakoś szczególnie mocno.

Dzisiaj pada drobnokropelkowo, ale od jutra do niedzieli mają już być ulewy. Na mapach nie widać, żeby nastąpiły jakieś zmiany w prognozach. Problemem mogą być miejscówki w pobliżu rzek. One z pewnością wyleją, bo pada też w górach. Kiedy tak woda zacznie spływać w dół, to nie pomieści się w korytach rzek. We Wrocławiu zrobi się niebezpiecznie, bo w jego okolicach do Odry wpływa kilka dopływów.
Gruszka_na_w... 09:07, 12 wrz 2024

Ando, Basiu, Sylwio, Magaro, na szczęście nie mieszkamy na terenach zalewowych. Pewnie będzie trochę utrudnień komunikacyjnych w mieście (obniżenia drogi pod tunelami), być może wyleje lokalna rzeczka płynąca wzdłuż S8, ale powódź nam nie grozi. Jestem przygotowana na to, że może się przelać studnia chłonna na deszczówkę, ale teren wokół niej jest ze spadkiem w kierunku warzywnika.
Juzia 09:40, 12 wrz 2024

A to Ty mieszkasz gdzieś blisko Wrocka???
Czemu ja byłam przekonana, że Kraków?
Ale wtopa
Gruszka_na_w... 09:58, 12 wrz 2024

Juzia napisał(a)
A to Ty mieszkasz gdzieś blisko Wrocka???
Czemu ja byłam przekonana, że Kraków?
Ale wtopa

Przez 1/3 życia byłam wrocławianką. Potem trzeba było szukać mieszkania trochę dalej, bo w tamtych czasach oferowano mi jedynie miejsce w 20-letniej kolejce po lokum. Wylądowałam najpierw w 100 metrowym mieszkaniu na wsi, a potem w powiatowym miasteczku. Przez te lata odwykłam od wielkiego miasta i odkryłam wiele zalet mieszkania na prowincji. Pozostała jednak silna emocjonalna więź. Młodość z reguły się wspomina dobrze.
Krakowsko-lwowskie korzenie ma mój eM.
Juzia 10:06, 12 wrz 2024

Przez 1/3 życia byłam wrocławianką. Potem trzeba było szukać mieszkania trochę dalej, bo w tamtych czasach oferowano mi jedynie miejsce w 20-letniej kolejce po lokum. Wylądowałam najpierw w 100 metrowym mieszkaniu na wsi, a potem w powiatowym miasteczku. Przez te lata odwykłam od wielkiego miasta i odkryłam wiele zalet mieszkania na prowincji. Pozostała jednak silna emocjonalna więź. Młodość z reguły się wspomina dobrze.
Krakowsko-lwowskie korzenie ma mój eM.

A ja z dużych miast to lubię właśnie TYLKO Wrocław
Chyba najbardziej zielone miasto w PL.
I mają super vege knajpkę na starym mieście Ciasta to niebo w gębie