Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 11:09, 15 wrz 2024

Do przeżycia to jest. Śliwa i tak była na liście potencjalnie zagrożonych. Rok temu karczowałam jedną (rosły obok siebie). Ta pierwsza prawdopodobnie wypadła z powodu systematycznego zalewania korzeni.
O 14 ma przestać padać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 11:16, 15 wrz 2024

A jednak się przelało...
Anda 11:44, 15 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wczoraj podczas przeglądania stron z wiadomościami pojawił się film chyba z YT. Z ciekawości obejrzałam. To w nim pojawiła się informacja, że istotną przeszkoda w realizacji projektu są olbrzymie koszty związane z koniecznością wyburzania zbyt gęstej zabudowy. Reszta informacji dotycząca samej idei miasta-gąbki pokrywa się z tym, co napisałaś. Wizualizacje wyglądają znakomicie.
Nie wiedziałam, że Kopenhaga już to realizuje. To niezwykle interesujące przedsięwzięcie.

Oni nie zaniechali tych projektów, tylko szukają dalszych rozwiązań.
Poza tym wiele miast już zostało zmienione, nie tylko w Chinach. Tutaj widac nie tylko wizualizacje. Zmiany postępują dalej, ale trzeba na to wszystko czasu i pieniędzy.

https://www.youtube.com/watch?v=nf-Yy3EuZi0

Kopenhaga - Film w artykule
https://www.dw.com/de/das-schwammstadt-prinzip-wie-st%C3%A4dte-vor-%C3%BCberflutungen-gesch%C3%BCtzt-werden-k%C3%B6nnen/a-68441136

Koszty są olbrzymie, ale nie ma odwrotu, jeśli chce się chronić mieszkańców dużych miast i uniknąć jeszcze większych kosztów odbudowy i strat po powodziach. W Kopenhadze w ciągu ostatnich 6 lat było kilka powodzi. Odstępy czasu między powodziami stają się coraz krótsze.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:45, 15 wrz 2024

Haniu, w ogrodzie nie za wesoło, ale dobrze, że domu nie zalewa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 11:50, 15 wrz 2024

Haniu, czy wiadomo, co to za woda? W sensie czy to woda z wybijających studzienek, czy z jakiegoś przepełnionego zbiornika wodnego, czy deszcz, który spłynął z wyżej położonych miejsc?
Gruszka_na_w... 12:38, 15 wrz 2024

Judith napisał(a)
Haniu, czy wiadomo, co to za woda? W sensie czy to woda z wybijających studzienek, czy z jakiegoś przepełnionego zbiornika wodnego, czy deszcz, który spłynął z wyżej położonych miejsc?

To woda z wybetonowanych podjazdów sąsiadów od zachodniej strony ogrodzenia. Jest ich aż 5, a betonu tam olbrzymie ilości. Do tego dochodzi jeden sąsiad od strony wschodniej. Gdyby spływ był z samej gruntowej drogi, to byłyby jedynie niewielkie kałuże w tym miejscu, gdzie jest teraz to drogowe rozlewisko. Tak było dopóki nie pojawiły się te przeklęte betony, a podjazdy były wysypane grysem. Z tego powodu szlag mnie trafia, bo jest stosowne prawo przewidujące kary do 5 tysięcy za odprowadzanie wód opadowych poza obręb swojej działki, tylko cholera nie ma komu wyegzekwować tego prawa.
Oglądam teraz serial Prison Break (Skazany na śmierć) i wczoraj padł tam tekst idealnie pasujący do sytuacji: "Jestem na innym poziomie inteligencji niż reszta moich sąsiadów". Oni wciąż mają problem ze zrozumieniem, że ich woda musi się gdzieś zgromadzić i nie znika w sposób magiczny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:41, 15 wrz 2024

Anda napisał(a)

Oni nie zaniechali tych projektów, tylko szukają dalszych rozwiązań.
Poza tym wiele miast już zostało zmienione, nie tylko w Chinach. Tutaj widac nie tylko wizualizacje. Zmiany postępują dalej, ale trzeba na to wszystko czasu i pieniędzy.

https://www.youtube.com/watch?v=nf-Yy3EuZi0

Kopenhaga - Film w artykule
https://www.dw.com/de/das-schwammstadt-prinzip-wie-st%C3%A4dte-vor-%C3%BCberflutungen-gesch%C3%BCtzt-werden-k%C3%B6nnen/a-68441136

Koszty są olbrzymie, ale nie ma odwrotu, jeśli chce się chronić mieszkańców dużych miast i uniknąć jeszcze większych kosztów odbudowy i strat po powodziach. W Kopenhadze w ciągu ostatnich 6 lat było kilka powodzi. Odstępy czasu między powodziami stają się coraz krótsze.

Ewo, doczytałam, że w Polsce przoduje w tych rozwiązaniach Bydgoszcz, ale też o tym, że nie wszyscy mieszkańcy Kopenhagii zaakceptowali nowe rozwiązania. Tak to już jest na tym świecie, że logika, pragmatyzm i ekologia nie wszystkim odpowiada. Swoją droga to straszne.
Gruszka_na_w... 12:44, 15 wrz 2024

Juzia napisał(a)
A jednak się przelało...

Mnie się przelała cierpliwość dla głupoty ludzkiej. Zacznę się domagać egzekwowania prawa w wydziale budownictwa lokalnego starostwa. To w końcu oni są odpowiedzialni za to, aby inwestor zagospodarował działkę zgodnie z przepisami.
Anda 12:45, 15 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ewo, doczytałam, że w Polsce przoduje w tych rozwiązaniach Bydgoszcz, ale też o tym, że nie wszyscy mieszkańcy Kopenhagii zaakceptowali nowe rozwiązania. Tak to już jest na tym świecie, że logika, pragmatyzm i ekologia nie wszystkim odpowiada. Swoją droga to straszne.

No niestety, ludzie ogólnie są leniwi, krótkowzroczni i egoistyczni, niestety. Twoi sąsiedzi z wybetonowanymi podjazdami bez odpływów właśnie do takich należą.

Tu już nawet nie chodzi o ekologię, a przystosowanie do zmian, czyli coś w rodzaju ewolucji Kto się nie przystosuje ten ginie
Gruszka_na_w... 12:48, 15 wrz 2024

Przestało padać, ale wciąż mocno wieje. Oby inne drzewa wytrzymały.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies