Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:19, 13 wrz 2024

Juzia napisał(a)
Oj...
Już małe jeziorko się zrobiło

Takich jeziorek jest więcej, ale rzeczywiście to jest najbardziej okazałe. Jest co podziwiać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 15:29, 13 wrz 2024

Haniu trzymam kciuki by skończyło się tylko na większych kałużach. U nas cały dzień pada, z małymi przerwami i strasznie zimno. Jednak prognozy się zmieniają, bo w sobotę i niedzielę ma być u nas, bez deszczu, a miało padać cały weekend. To może te powodziowe prognozy też się nie sprawdzą.
Gruszka_na_w... 15:49, 13 wrz 2024

Basiu,u nas w prognozach niezmiennie deszcz. Na szczęście na działce nie tworzą się zastoiny wody, choć glina zaczyna ciumkać. Na termometrze jedynie 7 stopni. Na Śnieżce opady śniegu. Pacholę raportowało z Wrocławia, że administrator budynku nakazał im opróżnić piwnice i przestawić samochody w bezpieczne miejsce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 15:53, 13 wrz 2024

Trzymam mocno za Was kciuki.

Ps. U mnie tak jak u Basi. Był zapowiadany deszcz na trzy dni, a teraz już się to zmieniło. W nocy trochę mżyło. Dziś jest 19 stopni.
Ewentualnie jutro wieczorem może troszkę popadać.
Magara 23:56, 13 wrz 2024

Haniu, nasza droga wygląda tak jak "Twoja" przy byle jakim deszczu
Kciuki nadal trzymam.
Czytam o 300 litrach na metr kwadratowy, które mają spaść. To dużo, bardzo dużo.
Zabetonowane miasta nie mają szans żeby się przed czymś takim wybronić. Tereny pozamiejskie mają zdecydowanie większe szanse.
Judith 09:20, 14 wrz 2024

Haniu, jak sytuacja po nocy?
Gruszka_na_w... 14:19, 14 wrz 2024

Judith napisał(a)
Haniu, jak sytuacja po nocy?

W Kotlinie Kłodzkiej nie jest wesoło. W paru miejscach rzeki wylały. Teraz pada drobnokropelkowo, ale sytuację komplikuje wzrastająca siła wiatru. Brzozami mocno miota, a wokół nich są największe zastoiny wody.

Wewnątrz ogrodu gleba wciąż wchłania opady.

Gruszka_na_w... 14:25, 14 wrz 2024

Magara napisał(a)
Haniu, nasza droga wygląda tak jak "Twoja" przy byle jakim deszczu
Kciuki nadal trzymam.
Czytam o 300 litrach na metr kwadratowy, które mają spaść. To dużo, bardzo dużo.
Zabetonowane miasta nie mają szans żeby się przed czymś takim wybronić. Tereny pozamiejskie mają zdecydowanie większe szanse.

Takie rozłożone w czasie opady w dużych miastach zbierze kanalizacja burzowa. Tam problemem są gwałtowne ulewy, bo nie ma takich technicznych możliwości, żeby system poradził sobie z szybkim i obfitym napływem wody. Ale jedno jest pewne. W lasach nigdy nie ma powodzi.

Za drogę się bierzemy po wyschnięciu obecnych jezior. Trzeba jeszcze będzie przekonać sąsiadów do wybudowania w najniższym punkcie terenu sporej studni chłonnej. To powinno załatwić kwestię zbierania się tej wody po każdej ulewie.
Gruszka_na_w... 14:30, 14 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
Trzymam mocno za Was kciuki.

Ps. U mnie tak jak u Basi. Był zapowiadany deszcz na trzy dni, a teraz już się to zmieniło. W nocy trochę mżyło. Dziś jest 19 stopni.
Ewentualnie jutro wieczorem może troszkę popadać.

Dzisiaj cieplej. Termometr dobił do 10 stopni. Najbardziej poszkodowane są zwierzaki. Kot oniemiał, bo aura nie sprzyja nocowaniu na zewnątrz i wylegiwaniu się w ciągu dnia w zacienieniu, a pies po każdym spacerze wygląda jak bida z nędzą. Wczoraj po południu z niechęcią spoglądał na smycz, choć zwykle spacery bardzo go ekscytują. W prognozach deszczowy front przesunął się nieco w kierunku Opola, Śląska i Małopolski. Na Dolnym Śląsku zahacza najbardziej o Sudety i Kotlinę Kłodzką.
Judith 16:00, 14 wrz 2024

Nie jest dobrze, ale dramatu - czyli zagrożenia powodzią - nie ma . To najważniejsze .
Różnice w temperaturze są niesamowite. Moja mama mi mówiła, że w nocy było tak zimno, że się nawet kaloryfery odpaliły! To dopiero czad! A u nas upału wprawdzie nie ma, ale można wyjść na dwór nawet w krótkim rękawku .

EDIT: czy muszę dodawać, że u mnie nie spadła ani kropla deszczu? No to dodaję . Masakra.