Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:17, 14 wrz 2024

Judith napisał(a)
Nie jest dobrze, ale dramatu - czyli zagrożenia powodzią - nie ma . To najważniejsze .
Różnice w temperaturze są niesamowite. Moja mama mi mówiła, że w nocy było tak zimno, że się nawet kaloryfery odpaliły! To dopiero czad! A u nas upału wprawdzie nie ma, ale można wyjść na dwór nawet w krótkim rękawku .

EDIT: czy muszę dodawać, że u mnie nie spadła ani kropla deszczu? No to dodaję . Masakra.

U pacholęcia we Wrocku też już spółdzielnia odpaliła c.o. U nas od wczoraj delikatnie rozpalamy w piecokominku.
Teraz mocno leje i wieje. Woda zaczyna podchodzić w okolice furtki. Z wielką chęcią skierowałabym ten opad w kierunku Mazowsza. Krótki rękawek wydaje mi się obecnie dalekim wspomnieniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 16:23, 14 wrz 2024

Ups! Ale okolice furtki to wciąż dużo niżej niż dom. Jednak wyobrażam sobie Wasz niepokój… Do mnie wracają obrazy z 1997, szczególnie gdy pokazują w TV rwące rzeki i zalane ulice…
Gruszka_na_w... 17:05, 14 wrz 2024

Judith napisał(a)
Ups! Ale okolice furtki to wciąż dużo niżej niż dom. Jednak wyobrażam sobie Wasz niepokój… Do mnie wracają obrazy z 1997, szczególnie gdy pokazują w TV rwące rzeki i zalane ulice…

Kajaków jeszcze nie musimy wyciągać. Do domu są trzystopniowe schodki, a wcześniej spadek. Celowo nie wyrównywaliśmy poziomu działki i zachowaliśmy naturalne ukształtowanie terenu. Wizualnie te spadki maskują podniesione rabaty po bokach ganku.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:45, 14 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Takie rozłożone w czasie opady w dużych miastach zbierze kanalizacja burzowa. Tam problemem są gwałtowne ulewy, bo nie ma takich technicznych możliwości, żeby system poradził sobie z szybkim i obfitym napływem wody. Ale jedno jest pewne. W lasach nigdy nie ma powodzi.

Kiedyś, lata całe temu, po którymś zalaniu Gdańska, roku nie pamiętam (ale pamiętam, że szłam na piechotę od Śródmieścia do Wrzeszcza, praktycznie non stop po kolana w wodzie zastanawiając się czy w ogóle kiedyś dotrę do domu ) miałam przyjemność rozmowy z bardzo miłym panem profesorem, specem od spraw hydrologicznych.
I on mi wytłumaczył, że oczywiście da się miasto zabezpieczyć przed negatywnymi skutkami naprawdę obfitych ulew, są na to sposoby, ale drogie. Takie mega obfite ulewy zdarzają się raz na 10, 20 lat więc władze samorządowe nigdy nie podejmą decyzji o wdrożeniu tychże sposobów, bo to jest zwyczajnie nieopłacalne Taniej raz na 10/20 lat zalać miasto niż wdrażać rozwiązania, które problem rozwiążą...
Zawsze mi się ta rozmowa przypomina jak słyszę o ryzyku powodziowym...

W ostatnich latach w Gdańsku powstało naprawdę sporo zbiorników retencyjnych. Ale przy ulewnych deszczach i tak zawsze te same budynki/budowle są zalane
Gruszka_na_w... 09:00, 15 wrz 2024

Magara napisał(a)

Kiedyś, lata całe temu, po którymś zalaniu Gdańska, roku nie pamiętam (ale pamiętam, że szłam na piechotę od Śródmieścia do Wrzeszcza, praktycznie non stop po kolana w wodzie zastanawiając się czy w ogóle kiedyś dotrę do domu ) miałam przyjemność rozmowy z bardzo miłym panem profesorem, specem od spraw hydrologicznych.
I on mi wytłumaczył, że oczywiście da się miasto zabezpieczyć przed negatywnymi skutkami naprawdę obfitych ulew, są na to sposoby, ale drogie. Takie mega obfite ulewy zdarzają się raz na 10, 20 lat więc władze samorządowe nigdy nie podejmą decyzji o wdrożeniu tychże sposobów, bo to jest zwyczajnie nieopłacalne Taniej raz na 10/20 lat zalać miasto niż wdrażać rozwiązania, które problem rozwiążą...
Zawsze mi się ta rozmowa przypomina jak słyszę o ryzyku powodziowym...

W ostatnich latach w Gdańsku powstało naprawdę sporo zbiorników retencyjnych. Ale przy ulewnych deszczach i tak zawsze te same budynki/budowle są zalane

Pan miał rację. Wszystko się da zrobić przy odpowiednich nakładach. Ale to bardziej problem tego, na jaką kwotę bylibyśmy się skłonni opodatkować lub jaką kwotę wydać, aby się zabezpieczyć przed naturą. Chińczycy wymyślili miasta-gąbki, które mają wchłaniać do 80% opadów na ich terenie, ale koszty budowy infrastruktury zbierającej opady i rozbiórki dotychczasowej gęstej zabudowy pokonały nawet ich.
A u mnie po czterech dobach gwałtownych opadów ogród się poddał. Zalało sad i długą prostą. Sad graniczy z zapłociem, które jest całkiem zalane, a długa prosta leży poniżej poziomu trawiastej ścieżki. Padać ma do jutra.
Anda 10:08, 15 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pan miał rację. Wszystko się da zrobić przy odpowiednich nakładach. Ale to bardziej problem tego, na jaką kwotę bylibyśmy się skłonni opodatkować lub jaką kwotę wydać, aby się zabezpieczyć przed naturą. Chińczycy wymyślili miasta-gąbki, które mają wchłaniać do 80% opadów na ich terenie, ale koszty budowy infrastruktury zbierającej opady i rozbiórki dotychczasowej gęstej zabudowy pokonały nawet ich.
A u mnie po czterech dobach gwałtownych opadów ogród się poddał. Zalało sad i długą prostą. Sad graniczy z zapłociem, które jest całkiem zalane, a długa prosta leży poniżej poziomu trawiastej ścieżki. Padać ma do jutra.

Haniu, ale to raczej nie Chińczycy wymyślili.

Po katastrofalnej powodzi w lecie 2011 r., kiedy to w ciągu jednego dnia spadło tyle wody deszczowej, ile normalnie spada w ciągu dwóch miesięcy, Kopenhaga opracowała środki planowania urbanistycznego pod nazwą Skybrudsplan (w tłumaczeniu: plan chmur), aby lepiej chronić miasto przed ulewnymi deszczami i powodziami aż do 22 wieku. Podjęto 300 działań dotyczących rozwoju miejskiego, które obejmują tereny zielone, dostosowanie ulic i powstanie zbiorników retencyjnych. Koszty to 1,8 miliarda euro, a wszystko ma być ukończone w 2035 roku i przekształcić Kopenhagę w miasto-gąbkę.

Po niszczycielskich powodziach w Pekinie w 2012 r. Chińska Republika Ludowa skupiła się bardziej na ochronie przeciwpowodziowej. W 2015 r. podjęto inicjatywę zaprojektowania 16 miast jako projektów pokazowych w oparciu o koncepcję miasta gąbki. Inicjatywa ta została później rozszerzona na 30 miast. Celem jest, aby 70 procent wody deszczowej było zbierane, ponownie wykorzystywane lub wchłaniane przez ziemię. Przywrócenie i renaturalizacja naturalnych cieków wodnych ma również na celu ochronę przed powodziami.

Określenie Schwammstadt czyli miasto-gąbka jest zastrzeżonym słownym znakiem towarowym berlińskiej firmy zajmującej się architekturą krajobrazu.

Koncepcja miasto-gąbka ma na celu tymczasowe magazynowanie wody deszczowej tam, gdzie ona spada. Infrastruktura środowiskowa i krajobrazowa do tego celu obejmuje obszary ruchu drogowego zdolne do odprowadzania wody, chodniki, kanały, rowy odprowadzające wodę, miejskie tereny zielone i tereny podmokłe. Elementy zielonej infrastruktury, takie jak drzewa, zielone fasady i zielone dachy, pozwalają na odparowanie części wody, a tym samym przyczyniają się do chłodzenia miasta. Inna część może przesiąkać. Odciąża to sieć kanalizacyjną.

Źródło: https://de.wikipedia.org/wiki/Schwammstadt

Z tymi zbyt wysokimi kosztami to nie jestem pewna, czy tak jest rzeczywiście. Jeśli miasto po powodzi jest zniszczone, to warto je odbudowywać tak, aby następna powódź nie zniszczyła ponownie infrastruktury.

A gdzie przeczytałaś, że Chiny nie realizują celu tych zaczętych projektów? Wyniki dotychczasowe mieli świetne i są o wiele dalej rozwinięte niż w Europie.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 10:22, 15 wrz 2024

Anda napisał(a)

A gdzie przeczytałaś, że Chiny nie realizują celu tych zaczętych projektów? Wyniki dotychczasowe mieli świetne i są o wiele dalej rozwinięte niż w Europie.

Wczoraj podczas przeglądania stron z wiadomościami pojawił się film chyba z YT. Z ciekawości obejrzałam. To w nim pojawiła się informacja, że istotną przeszkoda w realizacji projektu są olbrzymie koszty związane z koniecznością wyburzania zbyt gęstej zabudowy. Reszta informacji dotycząca samej idei miasta-gąbki pokrywa się z tym, co napisałaś. Wizualizacje wyglądają znakomicie.
Nie wiedziałam, że Kopenhaga już to realizuje. To niezwykle interesujące przedsięwzięcie.
Judith 10:55, 15 wrz 2024

Haniu, sytuacja nie wygląda dobrze…
Jednak najgorzej miało być w tę noc i to daje nadzieję.
Gruszka_na_w... 11:04, 15 wrz 2024

Nie jest wesoło.

Studnia chłonna się przelała, a ma pojemność 4800 l.

sad

I najgorsze- wiatr przechylił o 45 stopni od pionu 12-letnią śliwę wiśniową. Spionizować już jej się nie da. Trzeba będzie ją wykarczować.

Agatorek 11:05, 15 wrz 2024

Przykro mi Haniu