Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mary 00:18, 20 paź 2024

Magara napisał(a)

Też mnie to rozwala
Zajrzałam ostatnio do mojej biblioteki w Wielkim Mieście, zapytałam o te kody do Legimi. Pani mi zaktualizowała kartę, podała termin logowania i powiedziała, żebym na nic nie liczyła
Niby wiem o co chodzi z prawami autorskimi, ale tego cyrku z dostępem do Legimi nie ogarniam
Książka w bibliotece, ta w wersji papierowej, jest czytana po stokroć. Ta w wersji elektronicznej staje się problemem.
No i problem, który mnie nurtuje od dawna - czemu ebooki są takie drogie? Nie trzeba ich magazynować, przewozić, składować... Kolejny aspekt świata, którego nie ograniam

Książka może być czytana po stokroć, ale jeden egzemplarz w danym momencie może czytać jedna osoba. Rozumiem, że bibioteka kupuje od Legimi kody podobnie jak kupuje od wydawnictw książki papierowe. Środki finansowe biblioteki są ograniczone.
Magara 22:39, 20 paź 2024

Mary napisał(a)

Książka może być czytana po stokroć, ale jeden egzemplarz w danym momencie może czytać jedna osoba.

Mary, teoretycznie tak. Ale zakładając, że kupuję ebooka i udostępniam go mojej mamie/siostrze/kuzynce/sąsiadce/przyjaciółce (bo mogę), nawet jednocześnie, to należy założyć, że każda z nich daną pozycję przeczyta RAZ. Tylko wydarzy się to w jednym tygodniu, a nie w kolejnych pięciu.
Temat jest dla mnie zagadką wielką
Mary 00:01, 22 paź 2024

Magara napisał(a)

Mary, teoretycznie tak. Ale zakładając, że kupuję ebooka i udostępniam go mojej mamie/siostrze/kuzynce/sąsiadce/przyjaciółce (bo mogę), nawet jednocześnie, to należy założyć, że każda z nich daną pozycję przeczyta RAZ. Tylko wydarzy się to w jednym tygodniu, a nie w kolejnych pięciu.
Temat jest dla mnie zagadką wielką

Hmmm. Nie zrozumiałam do czego zmierzasz?
Odnosisz się do dostępu do Legimi czy do ceny e-booków?
W moim wpisie miałam na myśli ograniczenie dostępności kodów do Legimi.
Magara 22:32, 22 paź 2024

Mary, zmierzam do tego, że rynku książek nie ogarniam od wielu lat, a ebooków od kilku
Nie rozumiem dlaczego książki (wersje papierowe) są takie drogie, nie rozumiem czemu autorzy zarabiają na nich tak mało, a w tym kontekście nie rozumiem też wysokich cen ebooków (tu nie ma problemu kosztów druku, magazynowania, wożenia, wystawiania na wystawach, pensji i zusu dla pani sprzedawczyni, itd.).
Nie pojmuję też dlaczego chcąc kupić określony tytuł w wersji e, często okazuje się on niedostępny w księgarni, w której mam konto.
Być może afera z Legimi coś wniesie w rozwiązanie problemów rynku wydawniczego, chociaż w temat się mocno nie wgłębiałam wiec też nie wiem.
Korzystałam w Legimi parokrotnie, nie miałam umowy a karty prezentowe na 3 miesiące. Nie rozumiałam do końca czemu ja, mając kindla, za 49 zeta miesięcznie, mogę ściągnąć 7 książek, a ktoś z innym urządzeniem - ile chce. Zakładałam jednak, że to jak najbardziej legalna "biblioteka" - książka po miesiącu mi znikała i nie mogłam jej nikomu udostępnić. Ale na to się godziłam zakładając, że Legimi się legalnie z twórcami i wydawcami rozlicza. Tematu kodów bibliotecznych nie ogarnęłam. Teraz afera na topie...

Gruszka_na_w... 12:46, 23 paź 2024

Mam nadzieję, że problemy Legimi nie są początkiem końca tej firmy.
A tymczasem...szczęśliwie wróciłam na łono ogrodu. Nie ukrywam, że organizm wciąż z trudem akceptuje szok termiczny. Dobrze, że załapałam się na końcówkę ZPJ. Osładza mi to nieco szok aklimatyzacyjny.
Zdjęcia robiłam jeszcze przed zbieraniem liści kosiarką.
Ambrowiec w pełnej krasie. Jarząby szwedzkie straciły już liście, klony Ginnala albo ulistnione, albo łyse.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:51, 23 paź 2024

Na froncie bez zmian. Jedynie hortensje zaczęły zasychać.

Nieformowany żywopłot na długiej prostej mieni się kolorami jesieni.

Zakwitły oczary wirginijskie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:58, 23 paź 2024

Zdjęć będzie bardzo dużo. Po długiej przerwie trzeba zapewnić materiał do oglądania podczas zimowej przerwy.

Zakwitły tojady.

Gruszka_na_w... 13:02, 23 paź 2024

Wciąż ładnie kwitną gaury i rdesty Red Arrow.

klon ściętolistny

Gruszka_na_w... 13:07, 23 paź 2024

Gruszka_na_w... 13:11, 23 paź 2024

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies