Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:27, 23 paź 2024

W okresie bezlistnym żywopłot wygląda tak

listopad

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:40, 23 paź 2024

Oooo, super, że wróciłaś A do tego z przeglądem fotek wszelakich
Jakoś wolę (tak całkiem egoistycznie chociaż niezrozumiale i niewytłumaczalnie) jak jesteś stacjonarna a nie wyjazdowa
Wafel 22:52, 23 paź 2024

Żywopłot jest piękny o każdej porze roku i w tej zmienności i różnorodności tkwi jego piękno. Takie żywopłoty cenię najbardziej ❤️
MagdaLenka 22:57, 23 paź 2024

Ja też planuję tego typu żywopłot u siebie. Będę miała rabatę o głębokości 6-7 m, więc muszę zapełnić przestrzeń właśnie dużymi krzewami. Od frontu oczywiście byliny i niskie trawy.
Dobrze wiedzieć, że takie rozwiązanie się sprawdza. Jestem Ci wdzięczna Haniu, że zamieściłaś tak dokładną fotorelację z podziałem na pory roku.
Basieksp 23:03, 23 paź 2024

Świetny ten żywopłot Ach, gdybym miała dużą działkę i zaczynała od początku, nie miałabym tui. Ale nie ma co, tak musi zostać u mnie, ogólnie spełniają swoją funkcję
Wafel 07:09, 24 paź 2024

Nie każdy może sobie pozwolić na tak szeroki żywopłot, wiadomo. U mnie taki żywopłot byłby w centrum ogródka, niczym las
Polon 09:20, 24 paź 2024

Żywopłot przepiękny !!!
Skopiowałam sobie listę roślin
Anda 12:16, 24 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sadziłam ten żywopłot wyposażona jedynie w elementarną wiedzę, że trzeba grupować krzewy i przetykać, co jakiś czas zimozielonością. I najważniejsze było to, że warunkiem niezbędnym uzyskania dobrego efektu jest unikanie sadzenia naprzemiennego (rytmicznego). W przypadku tego żywopłotu arytmia wyszła mu na dobre.

On sobie rośnie od ponad 10 lat. Były jakieś korekty (pozbyłam się ogników i potężnego berberysa ottawskiego, wykarczowałam martwe śliwy wiśniowe i brzydko starzejący się bez czarny Aurea, Zrobię chyba to samo z bzem czarnym Black lace Eva. Po latach mocno stracił na urodzie.

Przy bzach możesz zastosować coppicing. Często ładnie wtedy odrastają i mogą zdobić przez kolejne 10 lat
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 18:58, 24 paź 2024

Magara napisał(a)
Oooo, super, że wróciłaś A do tego z przeglądem fotek wszelakich
Jakoś wolę (tak całkiem egoistycznie chociaż niezrozumiale i niewytłumaczalnie) jak jesteś stacjonarna a nie wyjazdowa

Wreszcie wszystko i wszyscy są na swoim miejscu.
Jest bezpiecznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:04, 24 paź 2024

Wafel napisał(a)
Żywopłot jest piękny o każdej porze roku i w tej zmienności i różnorodności tkwi jego piękno. Takie żywopłoty cenię najbardziej ❤️

Zwierzaki ogrodowe też go doceniają. Sporo tam zakamarków dla ptaków i jeży, a i owady korzystają z niego podczas kwitnienia krzewów.
Ogrodowa zmienność cenię sobie nade wszystko. Lubię w ogrodzie wyraźny podział na pory roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies