Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:33, 15 paź 2024

Margo2 napisał(a)

Haniu już któryś raz z kolei zachwycam się tym limonkowym rdestem. Już przedtem miałam Cię zapytać co to za odmiana.
Trzmielina wymiata.
U mnie tak jak u Juzi, zielenie i brązy

To rdest Golden Arrow. Wsadzałam go rok temu. Początkowo przyrastał słabo, ale tegoroczny wilgotny sezon bardzo mu się spodobał i znacznie powiększył masę. Mam nadzieję, że ta tendencja do przyrastania zostanie mu na dłużej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:47, 15 paź 2024

Juzia napisał(a)
Hania nam się zapodziała

Juzik, studenci wrócili na uczelnię i zakończyli wypoczynek, więc teraz pora na emerytów, żeby trochę poleżeli odłogiem i mogli połazić boso na łonie natury bez narażania się na udary cieplne.
Strefa czasowa jest nad wyraz sprzyjająca. Świta po 8 rano, a ciemno się robi kole 20. Mój wewnętrzny zegar bardzo z tym współgra.

Ogród mam z intensywnymi kulisami, które nieco ograniczają patrzenie w dal, a tutaj wręcz przeciwnie. Dla odmiany mogę omiatać palmy podczas porannego konsumowania jogurciku.

I co dla mnie istotne dzikich tłumów w zasięgu brak.

Nabijam kroki na krokomierzu i dochodzę do formy po Covidzie. Okrutnie nas sponiewierał.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 16:52, 15 paź 2024

Uuuuuu
To wypoczywaj, chłoń ten spokój i ładuj akumulatory!
TAR 17:00, 15 paź 2024

Boskie widoki. Odpoczywaj i ładuj bateryjki w tym przyjemnym otoczeniu.
Judith 17:09, 15 paź 2024

Marbella
Pięknie jest! Łap ciepło i słońce, bo u nas zimnica .
Basieksp 17:18, 15 paź 2024

No pięknie, widać ten spokój na zdjęciach Odpoczywaj, łap jak najwięcej pozytywnej energii
Gruszka_na_w... 17:23, 15 paź 2024

Judith napisał(a)
Marbella
Pięknie jest! Łap ciepło i słońce, bo u nas zimnica .

Bingo! Tym razem noclegi nie na starym mieście, ale nieco na uboczu.

Gruszka_na_w... 17:24, 15 paź 2024

Dzięki dziewczyny za życzenia. Forma zdecydowanie zwyżkuje i mam nadzieję, że wróci do swojego normalnego poziomu.
MagdaLenka 13:56, 16 paź 2024

Haniu, Ty masz zdaje się klon Davida. Czy on jest problematyczny? Znalazłam ładne sadzonki (2,5m wys. za 180 zł) i teraz nie wiem czy się na niego zdecydować, bo słyszałam opinię, że jest podatny na choroby...
Gruszka_na_w... 17:46, 16 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)
Haniu, Ty masz zdaje się klon Davida. Czy on jest problematyczny? Znalazłam ładne sadzonki (2,5m wys. za 180 zł) i teraz nie wiem czy się na niego zdecydować, bo słyszałam opinię, że jest podatny na choroby...

Tego akurat nie miałam i nie mam. Straciłam po jednym sezonie klon Grossera, a po czterech sezonach klon ussuryjski. Ten pierwszy nie przetrwał zimy, a ten drugi zachorował na werticiliozę. Żyją wciąż klony strzepiastokore, ściętolistny, pensylwański i kilka klonów Ginnala. Nie sadziłam klonów palmowych i japońskich, bo nie jestem w stanie zapewnić im stabilnych warunków rozwoju.
Z tego, co przeczytałam tu na forum, to żywotność drzew i ich podatność na choroby jest kwestią losową.
O tym klonie Dawida poczytaj na podlinkowanej stronie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies