Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 09:38, 25 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Asiu, na pocieszenie mogę tylko napisać, że z tej skłonności do porządkowania się wyrasta.

kiedy? Mam wrazenie, ze z wiekiem u mnie sie nasila

Martwicie mnie z tym bzem, dopiero co posadzilam swoj, nie chce za 10 lat wywalac, bo brzydki. Moze go pod ogrodzenie przeniose, bedzie robil docelowo za zywoplot a przed nim cos jasniejszego posadze moze zielone pecherznice.
Gruszka_na_w... 10:42, 25 paź 2024

antracyt napisał(a)
Haniu, ja się do Ciebie na 100% wproszę na ogrodowe oględziny. Muszę to zobaczyć na żywo

PS. Mam kolejną książkową polecajkę - a może nie... wybór należy do Ciebie .
Z tego co pamiętam czytałaś "Ukochane równanie profesora". Jestem w połowie "Grobowa cisza, żałobny zgiełk" tej samej autorki. Nie jest to lektura przyjemna ani łatwa, chociaż wciągająca (przynajmniej mnie). W zeszłym roku, na targach książki, zajrzałam jak zwykle do wydawnictwa Tajfuny(lubię sobie porozmawiać z paniami, które notabene są tłumaczkami w tym wydawnictwie i zawsze coś odpowiedniego pomogą mi dobrać do nastroju ). Powiedziałam im czego akurat oczekuję od książki i odradziły mi ten tytuł na tamten(gorszy) czas. Nie wiem czy to dobra rekomendacja, haha, ale miały rację. Natomiast teraz czas jest idealny

"Grobowa cisza" jest już od dawna na wirtualnej półce.
Ogląd ogrodu na żywo może rozczarować. Na zdjęciach jego część ozdobna wydaje się spora. W rzeczywistości to ledwie połowa 12 arowej działki. Na oględziny najlepiej się wybrać w czerwcu, a potem w październiku. Wtedy ogród ma chyba swój najlepszy czas. Serdecznie zapraszam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:53, 25 paź 2024

TAR napisał(a)

kiedy? Mam wrazenie, ze z wiekiem u mnie sie nasila

Martwicie mnie z tym bzem, dopiero co posadzilam swoj, nie chce za 10 lat wywalac, bo brzydki. Moze go pod ogrodzenie przeniose, bedzie robil docelowo za zywoplot a przed nim cos jasniejszego posadze moze zielone pecherznice.

Mam niedobre doświadczenia z tymi ozdobnymi bzami czarnymi. Nie polecałabym ich do nasadzeń.
U mnie dystans do wszelakich przymusów pojawił się w momencie traumatycznych wydarzeń rodzinnych związanych z chorobą ema tak jakoś w okolicach 33 roku życia. Wszystko okazało się być wtedy pyłkiem na wietrze i mój organizm sam zadecydował, że wszystkie inne problemy automatycznie przechodzą do spraw najdrobniejszego kalibru. Nastały czasy cieszenia się drobiazgami, zbierania okruszków radości i celebrowanie chwili. To nie jest oczywiście tak, że wszystko mi zwisa, ale potrafię już wyłuskać sytuacje i sprawy, którymi rzeczywiście warto poświęcić wzburzenie emocji i wprowadzić się w stan najwyższej gotowości do działań.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:55, 25 paź 2024

Magara napisał(a)

Haniu, dokładnie tak

Ja też dziś już wróciłam na swoje miejsce

Z Twoich wpisów na wątku od razu można wywnioskować, gdzie przebywasz. Te wielkomiejskie zawsze są nieco przygaszone i bardziej nerwowe. Zdecydowanie miasto Ci nie służy.
Gruszka_na_w... 11:01, 25 paź 2024

Monia81 napisał(a)

Moje czarne bzy też na wiosnę wylatują i ten na tarasowej i ten na kurnikowej. Black Lace Eva 2 lata temu przycięłam nisko i niestety wypuścił młode pędy tak na 30 cm i dalej ani drgnie już 2 sezon, cackałam się z nim bo myślałam, że ładnie się od rodzi, ale nic z tego. Black Beauty na tarasowej ma tak samo jak Twój na końcówkach liściowy, podcinanie nie pomogło, wylatują. Teraz kminię czym zastąpić Haniu piękna energetyczna jesień

No właśnie. Jakiś czas temu podczytałam u Ciebie, że szukasz zastępstwa dla tego na tarasowej. Mamy podobne doświadczenia. Tak sobie myślę, że może trzeba było te bzy od początku co roku odmładzać poprzez wycinanie 1-2 najstarszych gałęzi u podstawy. W sierpniu wykarczowałam bez czarny Aurea. Rósł w centrum rabaty zachodniej i to jego łysienie od dołu mocno psuło ogólny widok. zamiast niego wsadziłam derenia pagodowego Variegata. Blace lace rośnie w gęstwinie. Karczować go nie będę. Jeśli zejdzie, to zetnę go do ziemi, bez karczowania.
GingerO 14:22, 25 paź 2024

Gdzie kupiłaś Haniu derenia pagodowego Variegata? Od kilku lat go szukam w różnych szkółkach i nie mają. Przez internet jakoś bałam się zamawiać. Ale może polecisz jakaś szkółkę?
Gruszka_na_w... 20:19, 25 paź 2024

GingerO napisał(a)
Gdzie kupiłaś Haniu derenia pagodowego Variegata? Od kilku lat go szukam w różnych szkółkach i nie mają. Przez internet jakoś bałam się zamawiać. Ale może polecisz jakaś szkółkę?

Trafiłam na niego przypadkiem w Wojsławicach.
Od kilku lat rzadko kupuję rośliny, więc trudno mi polecać jakiegoś konkretnego sprzedawcę. Dawnymi czasy sporo drzewek i krzewów zamawiałam w szkółce Konieczko.
Z tego, co pamiętam, to latem te derenie pagodowe były dostępne w szkółce Szmita.
Gruszka_na_w... 20:40, 25 paź 2024

Dwa pracowite dni za mną. Wczoraj wykopałam z warzywnika ostatnie warzywa. Było jeszcze trochę marchwi, rzodkiewek i białej rzepy. Rzodkiewkę zjedliśmy, a marchew z rzepą czekają na konsumpcję na zapleczu nieogrzewanego garażu. Wykopałam też moje trzy dalie. Karpy ładnie podrosły. Może uda się je przezimować.
Dzisiaj okancikowałam opustoszałe grządki, nawiozłam je kompostem i przekopałam. Na jednej z nich posadziłam czosnek. Zerwałam przed przekopaniem zasuszone strączki fasolki szparagowej. Wieczorem koiłam nerwy łuskaniem ziarenek.
Sezon w warzywniku uważam za zamknięty. Do zimowego podjadania ostał się jarmuż i natka pietruszki. Póki nie będzie mrozów można skubać szczypiorek i seler naciowy.

Pogoda wciąż sprzyja pobytowi na zewnątrz. Jeśli kolejne dni będą równie piękne, to chciałabym okancikować rabaty ozdobne, przyciąć róże i podsypać je kompostem. Na liście prac jest jeszcze czyszczenie budek lęgowych i zbieranie liści z trawnika i z podjazdu.

Rabaty wciąż czarują kolorami. Nie da się obok nich przejść obojętnie. Ręka sama sięga po aparat.

Nasionka trojeści bulwiastej

Gruszka_na_w... 20:48, 25 paź 2024

klon strzępiastokory

Gruszka_na_w... 20:52, 25 paź 2024

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies